Editura Fundaţiei România de Mâine aduce în faţa cititorilor săi experienţa internaţională dintr-un domeniu complex: psihologia managementului. Prin traducerea din limba italiană a cărţii „Teme şi perspective pentru psihologia managementului” coordonată de Stefano Amodio şi Massimiliano Barattucci se face un mare pas înainte în direcţia asimilării în România a unor noutăţi de tip interdisciplinar de pe plan internaţional.
Contextul apariţiei cărţii
Traducerea în limba română a cărţii „Teme şi perspective pentru psihologia managementului” apare la Editura Fundaţiei România de Mâine în cadrul parteneriatului existent între Institutul TESEO din Italia şi Universitatea Spiru Haret. Parteneriatul are deja o tradiţie de cinci ani de la semnare şi de patru ani de la prima apariţie editorială.
Astăzi acest parteneriat este mai bogat, incluzând, pe lângă obiectivul iniţial, traducerile reciproce de cărţi, activităţi cum ar fi: colaborare în asociaţii internaţionale, prelegeri reciproce ale unor cadre didactice ale unuia dintre parteneri în faţa studenţilor celuilalt partener, participări reciproce la zilele porţilor deschise sau la deschiderea anului universitar, articole ştiinţifice scrise în comun de cadre didactice ale celor doi parteneri. Pentru viitor sunt avute în vedere şi alte proiecte: şcoli de toamnă şi de vară, depunere în comun de proiecte pentru accesare fonduri ale Uniunii Europene etc.
Pe lângă interesul pur ştiinţific şi pedagogic faţă de această carte, Universitatea Spiru Haret este din punct de vedere instituţional implicată în valorificarea celor mai noi reuşite pe plan internaţional în domeniul infrastructurii şi al managementului. Tehnologiei de cel mai înalt nivel dobândită prin proiectul USH Digital finanţat prin PNRR îi vor fi ataşate elemente de management internaţional avansat, inclusiv prin aprofundarea şi adaptarea elementelor de noutate din cartea coordonată de Stefano Amodio şi Massimiliano Barattucci. În aceste condiţii este foarte posibil ca Universitatea Spiru Haret să fie printre primele organizaţii din România care aplică efectiv soluţiile de management avansat propuse în cartea „Teme şi perspective pentru psihologia managementului”.
Consideraţii generale
Cartea „Teme şi perspective pentru psihologia managementului”, apărută iniţial în limba italiană la Editura Institutului TESEO din Italia, are astfel o traducere în limba română. Suntem convinşi că, datorită valorii sale teoretice, dar şi practice, va avea un impact în lumea ştiinţifică şi asupra actului de management.
Limbajul de specialitate, cel ştiinţific în special, înregistrează o dinamică accentuată, cel puţin în ritmul de evoluţie al conceptelor. Merită felicitări doamna Alexandra Radu pentru calitatea traducerii unei cărţi al cărei limbaj de specialitate este dominant. În acelaşi timp trebuie remarcată şi echipa redacţională, care, alături de colegii de la tipografie au reuşit să redea formatul ştiinţific dorit de cititori.
Editura Fundaţiei România de Mâine a organizat lansarea ediţiei în limba română a cărţii „Teme şi perspective pentru psihologia managementului” la Târgul de carte Gaudeamus în prezenţa unei părţi din autori vineri, 24 noiembrie 2023.
Structura cărţii
Cartea „Teme şi perspective pentru psihologia managementului” cuprinde o introducere, o prefaţă şi 11 capitole. Temele principale ale celor 11 capitole se referă la: psihologia muncii şi psihologia organizaţională, legătura dintre competenţă şi motivare pe de o parte, performanţă în muncă pe de altă parte, stima de sine şi auto-eficacitatea în cadrul managementului schimbării, grupele de lucru şi echipele, leadership, rezolvarea problemelor, ergonomie şi accidente în cadrul organizaţiilor, managementul carierei şi al bunăstării, instrumentele digitale, dezvoltarea umană integrală şi durabilă.
Pe lângă cei doi coordonatori, cartea cuprinde capitole la care au contribuit şi alţi specialişti de înaltă clasă ai domeniului: Davide Pietroni, Galliano Cocco, Filippo Ferrari, Davide Susa, Luisa Ciancimino, Francesca Vella, Giovanni d’Angiò, Alessandro D’Orzo, Melina Allegro, Maura Ianni şi Antonio Derinaldis.
Eu cred că această carte acoperă într-o abordare interdisciplinară domenii cum ar fi psihologia teoretică şi aplicativă, psihologia organizaţiilor, managementul firmei, managementul resurselor umane, comportamentul organizaţiei în relaţia cu resursele umane, managementul carierei individuale, managementul schimbării, managementul relaţiilor inter-umane.
Câteva idei deosebite desprinse din lectura cărţii
Când cineva îşi exprimă o opinie pe baza textului unei cărţi trebuie să precizeze câteva elemente de referinţă: care este gradul de cunoaştere a domeniului abordat în carte, cât este de familiarizat cu autorul sau autorii, care este finalitatea citirii textului (recenzie ştiinţifică, aplicare idei, cunoaştere a problemelor tratate, etc). Pe mine mă preocupă valenţele teoretice şi aplicative ale cărţii în domeniile managementului organizaţiilor, managementului resurselor umane, managementul schimbării. Conţinutul cărţii l-am privit în primul rând ştiinţific dar şi din perspectiva aplicaţiilor la marile companii, zonă în care am avut şi voi mai avea probabil implicare. Cunosc stilul unuia dintre autori, Stefano Amodio. Este a patra carte în limba română pe care i-o citesc şi a treia la Editura Fundaţiei România de Mâine. Am avut plăcerea să primesc în primăvara acestui an ediţia în limba italiană a cărţii. În măsura în care a fost posibil am citit şi înţeles câteva fragmente, am discutat cu domnul Stefano Amodio mai multe teme inedite din carte.
Capitolul 3 Stima de sine, autoeficacitatea şi managementul schimbării scris de Stefano Amodio aduce în zonă operaţională utilă pentru managementul organizaţional un concept eminamente psihologic. Dar stima de sine nu este şi nu rămâne numai pe teren teoretic, ea redă convingeri privind capacitatea cuiva de a face, „de a executa secvenţe de acţiuni care conduc la anumite rezultate” în exprimarea lui Stefano Amodio. Economiştii nu putem să scăpăm din vedere că în acest mod putem defini inclusiv o stima de sine a unei organizaţii, pe care o numim curent prestigiu, marcă sau brand.
În capitolul 4 Grupuri, grupuri de lucru şi echipe scris de Galliano Cocco atrage atenţia trecerea accentului pe echipele din care fac parte lucrătorii dintr-un punct de vedere multiplu: rezultatele cantitative ale muncii (productivitatea muncii în altă exprimare), experienţa dobândită, motivaţia şi calitatea vieţii profesionale denumite generic bunăstare. Este interesantă de asemenea sublinierea caracterului obiectiv al grupelor de muncă. Intuitiv sau de la alte discipline ştim că omul, ca regulă generală, poate munci numai în colectiv, în echipă. Textul ne pune în gardă asupra unei obiectivităţi absolute în ceea ce priveşte grupele de muncă.
Din capitolul 5 Leadership şi followership, scris de Galliano Cocco, merită de subliniat ideea potrivit căreia în diferitele momente din viaţa unei organizaţii aceasta are nevoie de figuri diferite de lideri. Din acest motiv înţelegem că este contraproductivă ierarhizarea tipurilor de lideri propusă frecventă în literatura de management de până acum. O dezvoltare practică a acestei concluzii o reprezintă soluţia oferită de organizaţiile aflate în permanentă confruntare, în care patronatul modifică mai des liderii. Empiric ştim că acest tip de organizaţii nu sunt mereu pe palierul inferior al performanţei, deşi nici nu au rezultate spectaculoase. Deducem din textul propus în carte un aspect: problema este în esenţă să aleg momentul potrivit când schimb liderul şi să fiu atent ce lider pun. Într-o altă formulare dedusă pe baza textului din carte putem spune că este important să ştiu dacă profilul liderului chiar corespunde cu nevoile organizaţiei la un anumit moment dat. Evident că acest subiect furnizat de capitolul 5 mă duce inclusiv către mecanismul de selecţie al managerilor companiilor de stat din România. Oricât de bine sunt pregătiţi managerii din punct de vedere profesional nu vor avea succes dacă nu empatizează cu salariaţii.
Capitolul 10 Primal leadership de Melina Allegro ne ajută să înţelegem evoluţii ale unor organizaţii complexe care până acum păreau relative opace. Conform textului prezentat, esenţa primară a liderului este de natură emoţională. Pentru un lider este important să interacţioneze cu stările de spirit ale celorlalţi. În cazul organizaţiilor centrate pe muncă validarea acestei concluzii poate avea implicaţii de complexitate medie. Pentru că suntem în an preelectoral nu pot să nu mă gândesc la dezvoltarea acestei teorii inovatoare către domeniul politic. Dacă dăm crezare doamnei Melina Alegro, alegătorii îşi manifestă opţiunile lor, în funcţie nu de ideile transmise de politicieni, ci de interacţiunea emoţională cu liderii politici. Se deschide astfel o direcţie de cercetare a faptelor empirice deosebit de spectaculoasă, cu mare capacitate explicativă a unor comportamente electorale, dar nu numai.
Capitolul 11 Managementul relaţiilor instituţionale: aspecte psiho-sociale. Elemente pentru o dezvoltare umană integrală şi durabilă scris de Maura Ianni şi Antonio Derinaldis consemnează câteva generalizări interesante de la domeniul organizaţional standard către treapta de cunoaştere de pe plan internaţional. Observăm o valorificare complexă în domeniul relaţiilor internaţionale a unor noţiuni şi a unor instrumente ale cunoaşterii care altfel erau destinate palierului cel mult statal de înţelegere. Merită de semnalat preluarea sau mai exact prelucrarea unei terminologii de specialitate din limba italiană păstrând profunzimea mesajului la aceeaşi intensitate: „întrebări care locuiesc în fiecare dintre noi”, „epocă a rupturii”, cu menţiunea expresă că „nu este o epocă a schimbării ci o schimbare de epoci”. Am simţit printre rânduri elemente din teoria acţiunii umane puse în valenţă pentru scopurile explicative ale problemelor internaţionale.
În loc de concluzii
Recomandăm cititorilor ediţia în limba română a cărţii „Teme şi perspective pentru psihologia managementului” coordonată de Stefano Amodio şi Massimiliano Barattucci apărută la Editura Fundaţiei România de Mâine. Psihologi, manageri, economişti, oameni de afaceri vor găsi lucruri interesante şi utile în cuprinsul ei.
Lectură plăcută!
(Conf.univ.dr. Aurelian Virgil BĂLUŢĂ, membru al Consiliului Ştiinţific al Editurii Fundaţiei România de Mâine)