În perioada 2-4 decembrie ac, asociaţia INTER-BIO, a producătorilor, procesatorilor şi comercianţilor pe filiere de produse certificate ca produse ecologice, a participat la Bruxelles, prin USH Pro Business, centru antreprenorial universitar, la dezbaterile europene privind agricultura ecologică, în cadrul a trei evenimente distincte, respectiv:
• SME Organics Final Event, concentrat pe promovarea sectorului IMM în agricultură şi procesarea ecologică;
• IFOAM EU meets business, Bringing the organic food industry together, focalizat pe modelele de afaceri ale viitorului;
• Organic Innovation Days, promovarea inovării şi digitalizării în sectorul bio.
De asemenea, INTER-BIO a avut întâlniri de lucru cu reprezentanţii unor organizaţii similare din alte ţări, reprezentanţii IFOAM EU, FIBL Europe, cercetători reprezentând mediul academic din Franţa, Danemarca, Italia, Elveţia, Spania, Finlanda, Belgia, precum şi cu experţi în elaborarea de standarde, în inovare şi digitizare în domeniul agroalimentar. De asemenea, în cadrul seminarului SME organics a fost prezentată experienţa pozitivă a INTER-BIO în sustinerea IMM-urilor exportatoare de produse ecologice, în special prin centre regionale de susţinere, cât şi prin stimularea creării de forme asociative, precum clustere şi cooperative.
În cadrul întâlnirilor, s-a evidenţiat rolul important al cercetării în fixarea noilor reguli de producere, procesare şi comercializare de produse bio (organice), precum şi impactul pozitiv asupra sănătăţii umane al consumului de produse bio. În acest sens, INTER-BIO a pledat pentru o colaborare strânsă între mişcarea IFOAM, a fermierilor de produse organice şi mişcarea One Health de abordare holistică, integrată, a sănătăţii umane.
Nu în ultimul rând, conferinţa dedicată inovării digitale a evidenţiat importanţa cercetării şi inovării, atât pentru optimizarea proceselor aferente producerii, procesării şi comercializării de produse bio, cât şi pentru dezvoltarea de noi produse sau noi modele de afaceri.
Dezbaterile au evidenţiat faptul că regulamentele Uniunii Europene privind agricultura ecologică, denumită şi organică sau bio sunt în prezent reevaluate şi vor fi introduse noi reglementări în prima jumătate a anului 2020, privind producţia, procesarea şi importul de alimente organice. Se prefigurează o înăsprire a controlului pe filierele de produse bio, o armonizare a sistemului de sancţiuni, o creştere a numărului de vizite în teren şi a numărului de mostre ce vor fi prelevate. De asemenea, se vor reglementa aspectele legate de reziduuri, de substanţe nepermise în produsul organic. Vor fi încurajate lanţurile de distribuţie scurte şi va fi revizuită lista de substanţe autorizate. Sunt multe măsuri care trebuie de pe acum cunoscute. În România, din păcate, sunt mulţi care nu cred că viitorul alimentar va fi organic sau nu le pasă de asta – a declarat Costin Lianu, preşedinte INTER-BIO, director general USH Pro Business.
Pentru detalii suplimentare privind evenimentele de mai sus, puteţi să ne scrieţi pe office@inter-bio.ro sau office@ushprobusiness.ro