Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate, partener al Universităţii Spiru Haret, a lansat proiectul Oraşul inteligent 2030.
În prima fază, a avut loc o serie de şase întâlniri cu elevii din clasele IX-XII din liceele bucureştene: Costin C. Kiriţescu, Tudor Vladimirescu, Eugen Lovinescu, Elena Cuza, Grigore Moisil.
Etapele proiectului sunt:
a) întâlniri în licee cu lectori ai Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate, în perioada 22-27 martie 2019;
b) promovarea competiţiei şi înscrierile în competiţie în perioada 28 martie-8 aprilie 2019;
c) jurizarea proiectelor înscrise – proiectele vor fi înregistrate exclusiv online şi se aplică prin completarea unui formular cu câmpuri predefinite, în perioada 9-12 aprilie 2019;
d) finala, în data de 15 aprilie 2019, dată la care are loc închiderea proiectului.
Descrierea proiectului
Tip proiect. Este un concurs de proiecte, competiţie educativ – creativă, finalizată prin concurs cu premii.
Orizontul de timp vizat este proiecţia Oraşului Inteligent-2030, când tinerii de acum vor fi adulţi. Proiectul urmăreşte să genereze dezbateri interactive, în care tinerii să prezinte viziunea proprie. În urma dezbaterilor, participanţii vor întocmi propriul proiect, sub coordonarea unui cadru didactic, iar, la final, cele mai interesante proiecte vor fi premiate. Se vor acorda diplome de participare tuturor concurenţilor, iar primele cinci proiecte selectate vor fi premiate.
Proiectul vizează, pe de o parte, informarea tinerilor despre conceptele şi componentele smart city, iar, pe de altă parte, implicarea activă a acestora în identificarea de posibile scenarii despre cum vor arăta oraşele în 2030, din perspectiva dezvoltării unui oraş inteligent.
Rezultatul cel mai important al proiectului va fi, fără îndoială, implicarea tinerilor în societate. Pe de altă parte, dezbaterile vor implica şi cadrele didactice, generând o mai bună comunicare cu elevii. În urma întâlnirilor tip dezbatere, în care au fost informaţi cu privire la stadiul actual, iniţiative, proiecte precum şi posibilităţi, participanţii vor fi invitaţi să depună proiecte scrise, care să intre în competiţie.
Juriul competiţiei. Proiectele vor fi notate de către un juriu format din specialişti, lectorii care au participat la proiect, precum şi experţi din mediul universitar. La toate proiectele iniţiate de Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate juriul este format din profesori universitari, experţi, personalităţi relevante în domeniile respective.
Premiile constau în bunuri în valoare de 2000 de lei pentru locul I, 1500 de lei pentru locul II, 1000 de lei pentru locul III. Se vor acorda, de asemenea, două diplome/menţiuni cu premii în bunuri în valoare de 500 de lei. Premiile se acordă echipei de proiect.
Motivaţia şi oportunitatea realizării proiectului.
În contextul schimbărilor prin care trecem ca societate şi a modificărilor pe care le presupune folosirea tehnologiei în viaţa de zi cu zi, tinerii trebuie să privească dincolo de cele mai uzuale folosiri ale telefoanelor pentru jocuri sau simpla navigare a internetului. Ei trebuie să înţeleagă în mod practic şi util cum poate şi cum este integrată tehnologia în viaţa oraşului. Mai mult, cu ajutorul prezentărilor din cadrul proiectului, vor putea înţelege şi aprofunda cum se pot implica activ în construcţia societăţii şi a comunităţii din care fac parte.
Materialele informative vor fi disponibile şi în format online, astfel că, atât concurenţii, cât şi participanţii la dezbateri vor avea un suport suplimentar de urmărit ulterior finalizării proiectului.
Scopul proiectului.
Competiţia Oraşul inteligent 2030 vizează mai mult decât simpla informare a tinerilor liceeni despre posibilităţile de dezvoltare a oraşului. Scopul principal al proiectului este creşterea capacităţii de sinteză a tinerilor şi mai ales creşterea nivelului de conştientizare a necesităţii implicării acestora în viaţa comunităţii. Totodată, proiectul vizează implicarea cadrelor didactice în abordarea multidisciplinară.
Implicarea lectorilor din mediul universitar
Proiectul implică mai mulţi lectori. Domeniile abordate sunt: smart city – prezentare generală, mediu, transport/mobilitate, Smart Citizen şi e-guvernare, Energie, Internetul Lucrurilor (IoT). Fiecare lector va susţine o prezentare de 15 minute, în fiecare dintre cele şase licee, conform programului. Prezentarea este menită să aducă o privire de ansamblu a domeniului pe care lectorul îl prezintă, cu precizarea modului efectiv în care tinerii se pot implica în acel domeniu. Ulterior acestor întâlniri, elevii ar trebui să fie capabili să redacteze un proiect despre cum ar putea să arate oraşul în 2030, când ei vor fi adulţi.
Precizăm că Universitatea Spiru Haret, în calitate de partener al Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate va sprijini proiectul pe toată durata lui. După încheierea proiectului, premianţii care vor să-şi dezvolte ideile prezentate în cadrul proiectului vor putea primi sprijin şi îndrumare de la cadre didactice din Universitatea Spiru Haret sau de la specialişti din firmele aparţinând grupului Universităţii Spiru Haret, prin intermediul organizatorului proiectului, Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate. (Conf.univ.dr. Aurelian Virgil BĂLUŢĂ)