Proiectul ATELIER
Scenariul de viaţă
– Partea 1: crearea poveştii de viaţă
Invitat: Ludovic Săndulescu, psihoterapeut cu formare în „Analiză Tranzacţională”, vicepreşedinte al Asociaţiei ORIGINI de Analiză Tranzacţională Relaţională
Locul desfăşurării: meet.google.com/vrm-tpmp-zdk
În data de 4 noiembrie 2023, orele 12:00, a avut loc un nou eveniment din seria celor propuse prin proiectul ATELIER, desfăşurat de către Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Spiru Haret, Bucureşti.
Dezbaterea cu tema „Scenariul de viaţă – Partea 1: crearea poveştii de viaţă” îşi propune să susţină nevoia studenţilor – viitorii specialişti – de a înţelege cum este creată povestea inconştientă a vieţii şi ce presupune munca unui psihoterapeut cu această formare specifică, urmând ca în partea a doua a atelierului, care va avea loc pe 18 noiembrie, să înveţe şi cum se reconfirmă scenariul pe parcursul vieţii, într-o prezentare dinamică ce se va axa pe aplicaţii practice ale modelelor discutate.
Scenariul de viaţă este un plan de viaţă bazat pe decizii stabilite în copilărie, sub influenţa relaţiei cu părinţii, a mesajelor parentale, a evenimentelor de viaţă şi a mediului în care am crescut. Copilul începe să-şi scrie povestea vieţii lui din viaţa intrauterină, o continuă pe parcursul copilăriei şi o actualizează în adolescenţă şi în viaţa de adult. Prin scenariul de viaţă, copilul va decide inconştient despre cum este viaţa, cum este el, cum sunt oamenii, cine este el în lume, care este rolul lui în familie, ce se întâmplă în viaţa de adult şi despre cum şi când va muri. Fiecare „scenă” este planificată pentru a ajunge spre cea finală. Scena finală este rezultatul scenariului. Şi, de-a lungul vieţii de adult, persoana alege inconştient situaţii de viaţă, persoane, decizii care o vor duce mai aproape de rezultatul propriului scenariu de viaţă.
Au participat la dezbatere studenţi, cadre didactice ale Universităţii Spiru Haret, alţi oaspeţi reprezentând domenii diferite de specializare. Manifestarea a fost adresată cadrelor didactice şi studenţilor Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Universitatea Spiru Haret, dar şi invitaţilor acestora. (Bianca PELTEA)