Pentru a marca cea de a 35-a aniversare a programului emblematic Erasmus+, vicepreşedintele Margaritis Schinas şi comisarul Mariya Gabriel s-au întâlnit marţi, 20 septembrie 2022, cu 35 de participanţi actuali şi foşti participanţi la programul Erasmus+, precum şi cu reprezentanţi ai echipei fondatoare a programului pentru a face schimb de experienţe personale şi a discuta despre realizările şi provocările programului emblematic al UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport. Evenimentul a onorat realizările programului, în cadrul căruia au participat 13 milioane de persoane de la crearea sa în 1987.
De-a lungul anilor, au fost aduse modificări substanţiale programului Erasmus+; acesta a fost în permanenţă modernizat, extins şi deschis ţărilor care nu făceau parte din el în primii ani. Începând cu doar 3 000 de studenţi, programul oferă în prezent oportunităţi de cooperare şi mobilitate în educaţia şcolară pentru elevi şi profesori, în educaţia şi formarea profesională, în învăţământul superior şi în educaţia adulţilor, precum şi proiecte pentru ucenici, tineri, lucrători de tineret şi chiar (începând din 2023) antrenori sportivi. Această extindere din punct de vedere geografic şi sectorial a avut ca rezultat, în ciuda situaţiei sanitare nefavorabile, atingerea unui nivel de peste 615 000 de mobilităţi în 2021. În 2014, numele s-a schimbat în Erasmus+ pentru a marca extinderea programului la toate domeniile educaţiei, precum şi la tineret şi sport. Erasmus+ creează oportunităţi pentru toate vârstele de a descoperi alte ţări prin intermediul unei game largi de organizaţii participante.
Ediţia actuală a programului Erasmus+ 2021-2027 marchează integrarea DiscoverEU în program. Datorită acestei schimbări şi datorită finanţării excepţionale acordate în contextul Anului european al tineretului 2022 în 2022 sunt puse la dispoziţie 70 000 de bilete de călătorie. DiscoverEU este deschis tinerilor în vârstă de 18 ani şi oferă posibilitatea de a descoperi Europa prin experienţe de călătorie şi de învăţare. Următoarea rundă de înscrieri va începe la 11 octombrie şi este acum deschisă candidaţilor din UE şi din toate ţările participante la programul Erasmus+, şi anume Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia şi Turcia.
Context
Erasmus + a fost creat în 1987, oferind oportunităţi de mobilitate în scop educaţional pentru doar 3000 de studenţi. De atunci, aproximativ 13 milioane de persoane au participat la programul Erasmus+. Pentru perioada 2021-2027, Erasmus+ dispune de un buget estimat de 26,2 miliarde EUR, care aproape s-a dublat în comparaţie cu programul precedent (2014-2020) şi, în plus, este completat cu aproximativ 2,2 miliarde EUR din Instrumentul de cooperare externă al UE. Proiectele de mobilitate şi cooperare Erasmus+ sprijină dubla tranziţie verde şi digitală, contribuind în acelaşi timp la promovarea cetăţeniei active şi la o mai mare participare la viaţa democratică. Incluziunea rămâne o prioritate de bază a programului, pentru a permite unui număr mai mare de persoane să înveţe şi să participe la proiecte transnaţionale, dar şi pentru a se adresa unui număr tot mai mare de persoane cu mai puţine oportunităţi.