În curând, ediția în limba italiană a cărții profesorul Ioan N. ROȘCA
FILOSOFIA INTEGRATIVITĂŢII /LA FILOSOFIA DELL’INTEGRATIVITÀ
Adevărata Europă este cea din sufletele noastre, nu cea pe care o trasează granițe sau raporturi de forță vremelnice. Se știe că una dintre componentele particulare ale spiritului unui popor o reprezintă filosofia. În aceste condiții, unirea sufletelor popoarelor din spațiul nostru european poate fi asigurată prin circulația intensă a ideilor filosofice de la un popor la altul, de la o țară la alta.
Într-o atât de generoasă perspectivă, Editura Fundației România de Mâine anunță apariția în curând a ediției în limba italiană a cărții profesorului Ioan N. Roșca: Filosofia integrativității, la editura TESEO University Press, Italia.
Rememorări despre ediția în limba română
Reamintim cititorilor că ediția în limba română a cărţii Filosofia integrativităţii a fost lansată pe 8 iulie 2021, în sala centrului USH Pro Business din clădirea Rectoratului Universității Spiru Haret. Ediția în limba română l-a avut ca prim recenzor pe reputatul filosof și profesor universitar Acsinte Dobre. Intervențiile participanţilor la lansare, reprezentând filosofi, dar şi cititori pasionaţi de filosofie, au fost primele semnale privind originalitatea şi valoarea deosebită a textului filosofic propus de Ioan N. Roşca. Reacţiile ulterioare ale cititorilor au confirmat ideea că această carte este reprezentativă pentru filosofia românească a începutului de secol XXI. Astfel, conducerea Editurii Fundaţiei România de Mâine a inclus-o pe lista de propuneri pentru traducere în limba italiană.
Cartea cuprinde o introducere cu titlul Cupola filosofiei integrative și trei părți: A fi, a exista și a fi real în lumea de aici și de dincolo; A cunoaște și a adeveri ca raport subiect-obiect; Filosofia fundamental integrative și filosofiile aplicative.
Prima parte are următoarele capitole:
- A fi sau esența lui a exista și structura sa integrative
- A exista, ca manifestare a lui a fi și structura sa integrativă
- A fi real – conjuncția lui a fi și a exista.
Partea a doua:
- Rațiunea și adevărurile ei – dincoace și dincolo de experiență și logică
- Intelectul-instrument al cunoașterii științifice
- Treapta receptivă – fundament al întregii cunoașteri.
Partea a treia:
- Fundamentul filosofic integrativ și antropologia filosofică
- Fundamentul filosofic integrativ și axiologia
- Fundamentul filosofic integrativ și filosofia istoriei.
Contextul apariției ediției în limba italiană a cărții
Filosofia integrativității
Apariția ediției în limba italiană a cărții Filosofia integrativității de Ioan N. Roșca are loc în cadrul parteneriatului dintre Institutul TESEO și Universitatea Spiru Haret. Acest parteneriat are deja o tradiţie, cu traduceri reciproce din limba română în limba italiană şi din limba italiană în limba română. Pasul următor în cadrul acestui parteneriat l-a reprezentat selectarea cărţii domnului profesor Ioan N. Roşca pentru a fi prezentată pasionaţilor de filosofie vorbitori sau cunoscători ai limbii italiene. Aşa cum am informat deja cititorii publicaţiei Opinia Naţională, parteneriatul dintre Institutul TESEO şi Universitatea Spiru Haret a generat şi va genera în continuare noi proiecte.
Despre ediția în limba italiană
Ediția în limba italiană a cărții Filosofia integrativității îl are ca recenzor și curator pe celebrul filosof italian Alessandro Denti. În calitate de autor, domnul profesor Ioan N. Roşca a adresat, prin Prefaţa la această ediţie, câteva cuvinte cititorilor de limba italiană. În plus, ediţia în limba italiană este însoţită de un Cuvânt înainte al Editurii Fundaţiei România de Mâine semnat de directorul acesteia, domnul Dragoș Ciocăzan. Pentru foarte buna înțelegere, receptare și interpretare a textului propus de filosoful Ioan N. Roșca, sunt incluse de asemenea două noi recenzii semnate de profesorii Vasile Macoviciuc şi Dominic Georgescu de la Academia de Studii Economice Bucureşti, ambele întocmite special pentru cititorii de limbă italiană. Traducerea, reprezentând ea însăși o operă în sine, datorită complexității și profunzimii limbajului filosofic, a fost realizată de doamna Alexandra Radu.
Sperăm ca prin apariția ediției în limba italiană a cărții Filosofia integrativității să facem un nou pas pe drumul integrării reale europene, bazate pe cunoaștere reciprocă. Atât filosofii cât și cititorii pasionați de filosofie cunoscători ai limbii italiene vor găsi abordate în această carte teme consacrate ale filosofiei europene tratate în cadrul unui sistem filosofic particularizat de personalitatea autorului, profesorul Ioan N. Roșca
Concluzii
Prin traducerea în limba italiană a cărţii Filosofia integrativității a domnului profesor Ioan N. Roșca, Editura Fundaţiei România de Mâine a făcut un pas important spre înţelegerea şi mai bună a spiritualităţii româneşti în spaţiul cultural italian și european. Vom informa la momentul potrivit cititorii publicației Opinia Națională privind lansarea ediției în limba italiană a cărții Filosofia integrativității a profesorului Ioan N. Roșca. (Conf.univ.dr. Aurelian Virgil BĂLUȚĂ)