Cel mai vechi catavasier în limba română, tradus de Antim Ivireanul, a fost câştigat la licitaţie de Arhiepiscopia Târgoviştei. Cartea ritualică a fost tipărită în timpul domniei lui Ştefan Cantacuzino.
Catavasierul este o carte de ritual bisericesc ortodox, iar achiziţia sa a fost realizată la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon al Târgoviştei, în 2023, în urma unei licitaţii.
Exemplarul a îmbogăţit colecţia de carte a Muzeului Arhiepiscopiei Târgoviştei din cadrul Reşedinţei eparhiale. Volumul are 2+138 file nenumerotate, tipărite cu negru şi roşu, iar textul este împodobit cu chenare, frontispicii, iniţiale şi vignete. Pe ultima pagină, tipograful a imprimat anul când a săvârşit lucrul: „Leat 7223” (adică 1714).
Volumul este legat în piele maro, cu ornamente; conţine câteva pasaje ale unor însemnări vechi, datorate proprietarilor din trecut. „Acest volum al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul reprezintă o raritate bibliofilă, fiind unul din puţinele exemplare complete ajunse până în zilele noastre. Volumul este cea dintâi ediţie tipărită în limba română a Catavasierului, carte utilizată în cultul ortodox. El a apărut în timpul domniei voievodului Ştefan Cantacuzino (fiul stolnicului cărturar Constantin Cantacuzino), cu purtarea de grijă a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul”, anunţă Arhiepiscopia Târgoviştei. Textele au fost alese şi îngrijite de Ieromonahul cărturar Filotei care a funcţionat pe lângă Mitropolia din Târgovişte, iar imprimarea a realizat-o renumitul tipograf muntean Gheorghe Radovici. Pe spatele foii de titlu se află prefaţa cărţii, iar pe fila următoare valoroasa prefaţă „cătră pravoslavnicul norod al Ţării Rumâneşti”, ce a fost scrisă de Ieromonahul Filotei, în versuri, şi care începe astfel: „O, pravoslavnice norod, limbă rumânească, păzită de D(u)mnezeu, ţară creştinească. În D(o)mn(u)l să vă bucuraţ(i), prin sf(â)nta cântare, cu credinţă, cu nădeajde, cu dragoste mar(e)…“. În partea ultimă a acestei veritabile ode se aduc cuvinte de laudă şi slavă tânărului voievod şi urarea de a birui pe vrăjmaşi. „Precizăm că, la sfârşitul catavasiilor (cântări specifice bisericeşti), se mai află imprimate Pripealele Monahului Filotei (din secolul al XIV-lea), considerate în sens larg cea dintâi manifestare medievală de beletristică românească, precum şi o Pascalie pentru anii 1715-1743”, a mai precizat Arhiepiscopia. (George V. GRIGORE)
Surse: arhiepiscopiatargovistei.ro; basilica.ro wikipedia.org; rador.ro; culturaarsmundi.ro; chindiamedia.ro; cartiantice.net;