- Nimic nu-i mai tonic decât chipul unui copil sănătos şi vesel! Nimic nu-i mai dătător de speranţă decât un copil curios care primeşte răspunsuri şi experimentează! Un copil fericit te umple de energie şi de optimism. Râsul de copil aduce primăvara în cea mai geroasă zi de iarnă. Dar când la un loc sunt o sută de copii sănătoşi, veseli, curioşi, fericiţi, care se joacă, învaţă şi râd? Atunci ai ajuns pe Bulevardul Metalurgiei nr.87, sector 4, Bucureşti, tel. 0745.028876 sau 021.2224642, la Grădiniţa Prietenii mei, un tărâm al poveştilor adevărate.
Într-o zi atipică de iarnă, ce semăna mai mult a primăvară, am avut curiozitatea să merg la un eveniment important în viaţa comunităţii din Sudul Bucureştiului, mai exact din Sectorul 4, pe Bulevardul Metalurgiei la numărul 87: Ziua Porţilor Deschise la Grădiniţa cu program prelungit Prietenii Mei. Am mers către această grădiniţă privată, deoarece reprezintă o alternativă la grădiniţele de stat. Momentul este unul prielnic, pentru a pune în balanţă argumentele pro şi contra, având în vedere marile probleme cu care învăţământul românesc se confruntă după ’89, printre care şi criza locurilor din creşele şi grădiniţele bucureştene.
Ziua Porţilor Deschise la această unitate de învăţământ preşcolar a devenit o tradiţie, în cei aproape patru ani de existenţă. Evenimentul, ce dă dovadă de multă transparenţă şi bun gust, se desfăşoară de două ori pe an şi este dedicat, atât vechilor prieteni – părinţii copiilor înscrişi la Grădiniţa Prietenii Mei, care, cu această ocazie, pot fi alături de copii în orice moment al zilei, la orice tip de activitate, cât şi noilor prieteni – părinţii şi copiii care doresc să cunoască grădiniţa şi să i se alăture.
Înfiinţată în anul 2015, Grădiniţa cu program prelungit Prietenii Mei se bucură astăzi de aprecierea multor părinţi, bunici, rude şi prieteni, dar, mai ales, se poate lăuda cu peste o sută de copii fericiţi. O lume colorată, plină de chipuri senine: copii pe feţele cărora am văzut lumina bucuriei, managerul coordonator prof. univ. dr. Laura Goran, educatoarele, profesorii de limbi străine, profesorii de pian şi canto, instructorii de înot, dans şi gimnastică, personalul auxiliar!
Dincolo de cei peste 7000 metri pătraţi de spaţii indoor şi outdoor, special amenajate pentru a veni în întâmpinarea nevoilor educaţionale şi de dezvoltare ale celor mici: săli de clasă cu dormitor şi grupuri sanitare, sala de mese, laboratoarele de Ştiinţe, de Limbi moderne, de Informatică, de cabinetul medical şi cel de Consiliere şi Logopedie, de Sala de spectacole, de cele două săli de sport, de piscină, de spaţiul verde cu pomi fructiferi, de complexul de joacă cu tobogane, leagăne, trambuline şi terenuri de sport, am descoperit o lume ideală, în care un copil se poate juca, dar, totodată, este pregătit pentru viitor!
În grădiniţă funcţionează grupe mici (2-4 ani), mijlocii (3-4 ani) şi mari (5-6 ani), oferind program normal/scurt (8.00-13.00) sau prelungit (8.00-18.00), cu posibilitatea supravegherii suplimentare până la ora 19.00.
Procesul instructiv-educativ respectă Curriculum Naţional pentru Educaţie timpurie, vizând domeniile experienţiale (Limbă şi comunicare, Ştiinţe – Cunoaşterea mediului şi Matematică, Estetic-creativ, Om şi societate, Psihomotric – Educaţie fizică). În plus, în programul zilnic sunt incluse una sau două activităţi suplimentare educative de tipul: Limba engleză, Lego, Origami, Art&Crafts, Căsuţa cu poveşti, Sport şi sănătate.
Întâmplarea face ca Ziua Porţilor Deschise la Grădiniţa Prietenii mei să fi coincis cu Ziua Internaţională a Puzzle-ului. Atunci am realizat că viaţa viitorului adult este ca un joc de puzzle, dacă îţi lipseşte o piesă din copilărie nu poţi reîntregi imaginea niciodată! Nu este însă cazul la Grădiniţa Prietenii Mei! Aici, activităţile didactice şi cele ludice-recreative sunt completate, în Oferta educaţională a grădiniţei, de activităţile opţionale (la solicitarea părinţilor) – cluburi, care se desfăşoară după-amiaza, sub coordonarea profesorilor de specialitate (Limbi moderne, Pictură, Micii bucătari, Pictură cu praf de marmură Sabbiarelli, Înot, Minifotbal, Karate, Dans, Pian şi Canto, Logopedie).
Lunar, se desfăşoară activităţi extracurriculare, în afara grădiniţei: spectacole de circ, teatru pentru copii, vizite la Muzeul Antipa, Ciocolateria, Fabrica de globuri, Ferma animalelor, Grădina Zoologică, excursii la Comana. Tot în categoria activităţilor extracurriculare se înscriu vizitele invitaţilor speciali, precum Teatrul Zburdălici sau Magicianul Dodo. Semestrial, se desfăşoară activităţi interactive cu părinţii, pentru a susţine parteneriatul grădiniţă-familie: crearea decoraţiunilor pentru bradul de Crăciun al grădiniţei, sculptarea dovlecilor decorativi, pregătirea torturilor-surpriză pentru mămici, că tot se apropie cu paşi repezi primăvara, iar 1 martie şi 8 martie sunt evenimente tratate cu toată seriozitatea la Grădiniţa Prietenii Mei.
Am plecat încântat de la Grădiniţa Prietenii Mei având convingerea că toate activităţile care se desfăşoară în grădiniţă sunt centrate pe nevoile educaţionale ale copilului şi respectă interesele şi ritmul său de dezvoltare, într-un climat emoţional care susţine echilibrul dintre autonomie şi independenţă, pe de-o parte, şi adaptarea la cerinţele grupului, pe de altă parte…
Şi încă ceva! Am plecat cu imaginea unor copii fericiţi, care învaţă, se joacă şi se pregătesc pentru viitor. Vreau să cred că micii cetăţeni ai României de Mâine chiar sunt prietenii mei, pot deveni prietenii tăi şi acest lucru va conta pentru noi toţi! (Ciprian C. VASILESCU)