Fundaţia Schwarzkopf Junges Europa şi Forumul European de Tineret au anunţat câştigătorul Premiului Tânărul European al Anului 2021: Constantin-Alexandru Manda(21 de ani), coordonator de programe în cadrul Societăţii Academice din România şi student în anul al III-lea la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.
Constantin-Alexandru Manda este, încă de la 14 ani, activist pentru cauza bunei guvernări în educaţie. În anul 2013 a înfiinţat prima asociaţie independentă de elevi din România, Asociaţia Elevilor din Constanţa, al cărei preşedinte a fost timp de trei ani (2015-2018). Ca reprezentant al elevilor a luptat pentru ca elevii din Constanţa să aibă transport în comun redus şi bursele şcolare prevăzute de lege. De asemenea, în urma demersurilor lui şi ale colegilor lui, toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a beneficiază, începând cu anul 2016, de manuale şcolare gratuite.
În anul 2018, Constantin-Alexandru Manda s-a alăturat echipei Societăţii Academice din România, unde coordonează Şcoli curate, iniţiativa SAR de creştere a gradului de bună guvernare în educaţie, precum şi a nivelului finanţării alocate de autorităţile locale către serviciul public de educaţie. În acest moment, Şcoli curate activează la nivelul a 450 de comunităţi locale din România, unde, numai prin acţiunile din ultimul an, am obţinut o creştere a investiţiilor în educaţie de aprox. 5 milioane de lei.
În anul 2020, Constantin-Alexandru Manda a coordonatRaportul naţional privind respectarea dreptului elevilor la burse şcolare, care a relevat că 95% dintre autorităţile publice locale din România încalcă dreptului elevilor la burse şcolare. În urma recomandărilor acestui raport şi a campaniei de advocacy demarate de SAR şi coordonate de Alexandru, la care s-au raliat peste 20 de alte organizaţii neguvernamentale din domeniul educaţiei, Guvernul României a alocat 500 de milioane de lei în bugetul pe anul 2021 pentru plata burselor şcolare ale elevilor la un cuantum minim naţional de 100 de lei/lună. Astfel, nu vor mai exista localităţi care nu acordă burse şcolare, precum nici burse de 6-7 lei/lună, cum se întâmpla până în acest moment.
Premiul de astăzi nu îmi aparţine doar mie, ci este recunoaşterea activităţii neîntrerupte a echipelor alături de care am lucrat în ultimii 7 ani pentru o schimbare în bine a sistemului de educaţie din România. Fără investiţii solide în accesul la educaţie al tuturor copiiilor nu putem spera la dezvoltare pe termen lung şi reducerea decalajelor. Este anormal ca un copil născut la 20 de km de Bucureşti să plece cu mai puţine şanse în viaţă doar pentru că s-a născut în mediul rural, iar familia sa nu are posibilităţi materiale. De-a lungul timpului am ales să mă ridic din bancă şi să nu stau pasiv în faţa nedreptăţilor din jur – premiul de astăzi arată că se poate, că elevii şi tinerii pot face o schimbare reală în societate, a declarat Constantin-Alexandru Manda, Tânărul European al Anului 2021. Juriul, format din reprezentanţi ai Fundaţiei Schwarzkopf, Comisiei Europene, Forumului European de Tineret, precum şi din foşti câştigători ai distincţiei, a fost profund impresionat de angajamentul civic şi activitatea lui Constantin-Alexandru Manda: Inegalitatea în educaţie este una dintre cele mai presante probleme din Europa. Prin energia şi sensibilitatea sa pentru inegalitate, Alexandru ne-a arătat cum o persoană tânără şi dedicată poate face o mare diferenţă. – Luisa Seiler, director executiv al Fundaţiei Schwarzkopf Young Europe. (Societatea Academică din România)