• Reabilitarea remarcabilă a Bisericii Saxone din Alma Vii, ROMÂNIA este marea câştigătoare a anului 2024: a primit, atât un Grand Prix, cât şi Premiul Publicului 2024. Această iniţiativă impresionantă a obţinut cel mai mare număr de voturi, exprimate printr-un sondaj online la care au participat aproximativ 10.000 de cetăţeni din întreaga Europă.
Câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2024, cea mai înaltă distincţie acordată pentru patrimoniu din Europa, au fost celebraţi printr-un eveniment de profil înalt desfăşurat în clădirea iconică a Ateneului Român din Bucureşti.
În cadrul Ceremoniei de acordare a premiilor, au fost anunţaţi cei cinci laureaţi ai Grand Prix-ului şi câştigătorul Premiului Publicului 2024, fiecare primind un premiu în valoare de 10.000 de euro. Câştigătorii Grand Prix-ului au fost selectaţi din rândul celor 26 de câştigători din acest an, din 18 ţări europene, de către Consiliul Europa Nostra, pe baza recomandării unui juriu independent de experţi.
Cei cinci laureaţi ai Grand Prix-ului 2024 sunt:
• Mina Istorică Ignacy, Rybnik, POLONIA – Câştigător Grand Prix al categoriei Conservare şi Reutilizare Adaptivă
Acesta este un proiect de renovare unic pe locul unei foste mine de cărbune, una dintre cele mai vechi din Polonia, fondată în 1792 şi care a fost în funcţiune timp de peste 200 de ani. Prin eforturile foştilor mineri, ale oraşului Rybnik, statului polonez şi fondurilor UE, complexul a fost salvat şi adaptat pentru noi scopuri, ca centru cultural şi recreativ.
• Biserica Saxonă din Alma Vii, ROMÂNIA – Câştigător Grand Prix al categoriei Conservare şi Reutilizare Adaptivă
Acest proiect a restaurat un reper cultural care reprezintă secole de istorie şi meşteşug în pitoreasca localitate Alma Vii din Transilvania. Restaurarea cuprinzătoare nu doar că a păstrat integritatea arhitecturală şi istorică a bisericii, dar a şi consolidat comunitatea locală şi a promovat dezvoltarea turismului sustenabil. Proiectul, susţinut de Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturii şi Granturi EEA, a fost coordonat de Fundaţia Mihai Eminescu.
• Schema clădirilor agricole tradiţionale, IRLANDA – Câştigător Grand Prix al categoriei Educaţie, Formare şi Competenţe
Principalul obiectiv al acestui proiect naţional este de a ajuta fermierii să recunoască valoarea culturală a clădirilor agricole tradiţionale. Participanţii sunt sprijiniţi în dobândirea abilităţilor necesare pentru a efectua reparaţii menite să readucă clădirile la funcţionalitate. De la înfiinţarea proiectului, în 2008, peste 1000 de clădiri au fost reparate. Acesta a fost iniţiat de Consiliul Patrimoniului în parteneriat cu Departamentul Agricultură, Alimentaţie şi Marină al Guvernului Irlandez, fiind co-finanţat de Guvernul Irlandez şi Uniunea Europeană prin Programul de Dezvoltare Rurală al Irlandei.
• Reabilitarea Cetăţii Tsiskarauli de către Cetăţeni, Akhieli, GEORGIA – Câştigător Grand Prix al categoriei Implicarea şi Conştientizarea Cetăţenilor
Pe parcursul a trei ani, 46 de cetăţeni georgieni şi internaţionali au lucrat alături de experţi tehnici şi meşteşugari tradiţionali pentru a restaura Cetatea Tsiskarauli. Proiectul a crescut nivelul de conştientizare a valorii patrimoniului georgian în cadrul patrimoniului european. Organizaţia Internaţională a Fondurilor Naţionale (INTO) a fost partenerul principal, colaborând strâns cu Organizaţia Fondurilor Naţionale a Georgiei, REMPART (Franţa) şi Fundaţia Castelului Chudow (Polonia). Proiectul a fost susţinut printr-un grant acordat de ALIPH – Alianţa internaţională pentru protecţia patrimoniului în zone de conflict.
• Societatea Prietenilor Antichităţilor din Dubrovnik, CROAŢIA – Câştigător Grand Prix al categoriei Campioni ai Patrimoniului
Această asociaţie a societăţii civile a finanţat şi finalizat proiecte de cercetare şi conservare a monumentelor din Dubrovnik, inclusiv zidurile oraşului, încă din 1952. Societatea a fost implicată activ în includerea Centrului Vechi din Dubrovnik pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1979. De atunci, a jucat un rol esenţial în asigurarea protecţiei şi îmbunătăţirii acestui loc excepţional.
*******
Reabilitarea remarcabilă a Bisericii Saxone din Alma Vii, ROMÂNIA este marea câştigătoare a anului 2024: a primit, atât un Grand Prix, cât şi Premiul Publicului 2024. Această iniţiativă impresionantă a obţinut cel mai mare număr de voturi, exprimate printr-un sondaj online la care au participat aproximativ 10.000 de cetăţeni din întreaga Europă.
„Acest proiect a salvat şi restaurat un reper cultural care simbolizează secole de istorie şi măiestrie în satul pitoresc Alma Vii din Transilvania, România. Restaurarea cuprinzătoare nu numai că a păstrat integritatea arhitecturală şi istorică a bisericii, dar a împuternicit comunitatea locală, a încurajat dezvoltarea durabilă a turismului şi a revitalizat moştenirea culturală a satului.
Alma Vii, un sat tradiţional săsesc transilvănean, este cunoscut pentru biserica fortificată, o mărturie a secolelor de istorie şi meşteşuguri. Biserica şi împrejurimile ei erau într-o stare de paragină, făcând conservarea o preocupare presantă. Zidăria, compusă atât din pietre din secolul al XIV-lea, cât şi din cărămizi lucrate manual din secolul al XVI-lea, a fost neomogenă, rezultând slăbiciuni structurale şi fisuri vizibil pronunţate, fisuri mari de la intervenţiile anterioare, dislocaţii şi îmbinări compromise. Tencuielile de pe faţade au fost deteriorate, în special pe latura de nord, ducând la probleme de zidărie interioară. Structura din lemn a suferit de putregai, umiditate şi infestare cu insecte. Abordarea integrată a conservării a proiectului a fost strâns legată de implementarea unei strategii cu mai multe faţete care a combinat metode de restaurare de înaltă calitate, valorificarea durabilă a siturilor de patrimoniu, implicarea comunităţii, planificarea strategică pentru dezvoltare durabilă şi abilitarea economică. Lucrările de restaurare respectă cele mai bune practici, îmbrăţişând intervenţii minime, reversibile, folosind materiale şi tehnici de construcţie locale tradiţionale. Arhitecţi, ingineri şi constructori calificaţi cu experienţă în restaurarea istorică au fost parte integrantă a proiectului. Restaurarea a inclus repararea fisurilor din pereţi, relegarea pietrelor şi cărămizilor, curăţarea şi îndreptarea mortarului dislocat cu mortar de var, reconstruirea contraforturilor deteriorate şi a segmentelor de perete inel şi repararea structurii acoperişului din lemn deteriorate. De asemenea, sacristia bisericii a fost salvată de la prăbuşire prin reconstrucţia bolţii.”
Iliana Ivanova, Comisar European pentru Inovaţie, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret, a declarat: „Patrimoniul cultural este fundamentul identităţii şi diversităţii Europei. Felicit călduros câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2024 pentru realizările lor extraordinare. Acestea sunt o dovadă a puterii patrimoniului de a inspira inovaţia, de a promova implicarea comunităţii şi de a sprijini dezvoltarea sustenabilă pe continentul nostru. Aceste proiecte evidenţiază importanţa protejării moştenirii noastre culturale comune, adaptând-o în acelaşi timp la provocările viitorului, în beneficiul generaţiilor viitoare.”
Prof. dr. Hermann Parzinger, Preşedinte Executiv al Europa Nostra, a spus: „Sunt încântat să fiu la Bucureşti pentru această seară de celebrare a celor mai bune proiecte de patrimoniu şi a celor mai inspiraţi campioni ai patrimoniului – atât persoane, cât şi organizaţii – din întreaga Europă. Câştigătorii Premiilor Europene ale Patrimoniului / Premiile Europa Nostra 2024 evidenţiază valorile multiple ale patrimoniului pentru societatea, mediul şi economia Europei. Patrimoniul cultural este o resursă preţioasă care trebuie gestionată cu atenţie, astfel încât să putem beneficia de numeroasele sale avantaje, atât pentru generaţiile prezente, cât şi pentru cele viitoare. Felicit din toată inima toţi câştigătorii, în special laureaţii Grand Prix şi câştigătorul Premiului Publicului.”
Apelul de înscrieri pentru ediţia din 2025 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra este deschis. Aplicaţiile pot fi depuse online via www.europeanheritageawards.eu până la 20 noiembrie 2024.