Axa prioritară 6 Educaţie şi competenţe
Obiectivul specific 6.13 Creşterea numărului absolvenţilor de învăţământ terţiar universitar şi nonuniversitar care îşi găsesc un loc de muncă urmare a accesului la activităţi de învăţare la un potenţial loc de muncă/cercetare/inovare, cu accent pe sectoarele economice cu potenţial competitiv identificate conform SNC şi domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI
Obiectivul specific 6.14 Creşterea participării la programe de învăţare la locul de muncă al elevilor şi ucenicilor din învăţământul secundar şi terţiar non-universitar, cu accent pe sectoarele economice cu potenţial competitiv identificate conform SNC şi din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI
Titlul proiectului: Pregătiţi pentru viitor
Contract POCU/90/6.13/6.14 – 107375
PREGĂTIŢI PENTRU VIITOR
Universitatea Spiru Haret, prin Facultatea de Ştiinţe Juridice, Economice şi Administrative Craiova, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Asociaţia Engage in Education, derulează, între 5 septembrie 2018 şi 4 septembrie 2019, proiectul Pregătiţi pentru viitor, având ca număr de identificare POCU/90/6.13/6.14 – 107375. În data de 14 martie 2019, s-a organizat cea de-a doua conferinţă de presă a proiectului, care a avut loc la sediul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Economice şi Administrative Craiova, str. Vasile Conta nr.4, sala 400. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman, Axa prioritară nr.6 Educaţie şi competenţe. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 2.094.054,25 lei (inclusiv TVA), din care: 2.055.390,91 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă. Conferinţa a avut ca finalitate prezentarea rezultatelor parţiale ale proiectului.Informaţii suplimentare puteţi obţine de la Daniela Stănciulescu, responsabil informare şi publicitate, telefon 0749.087.208, e-mail: daniela.stanciulescu@spiruharet.ro, sau la sediul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Economice şi Administrative Craiova, str. Vasile Conta nr. 4.
Prof. univ. dr. Gheorghe BICĂ, prorector al Universităţii Spiru Haret pentru calitate, politici educaţionale şi strategii instituţionale, manager al proiectului Pregătiţi pentru viitor:
Este un proiect care vizează creşterea calităţii pregătirii profesionale
• Domnule profesor Gheorghe Bică, Universitatea Spiru Haret, prin Facultatea de Ştiinţe Juridice, Economice şi Administrative Craiova, desfăşoară, în prezent, un proiect adresat studenţilor haretişti, pe care îl manageriaţi…
Într-adevăr, sunt manager în proiectul Pregătiţi pentru viitor, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman, Axa prioritară nr. 6 Educaţie şi competenţe, având ca perioadă de desfăşurare intervalul 5 septembrie 2018 – 4 septembrie 2019. Este un proiect care vizează, în linii mari, creşterea calităţii pregătirii profesionale a absolvenţilor Universităţii Spiru Haret, creşterea numărului de absolvenţi cu studii superioare care îşi găsesc un loc de muncă la finalizarea studiilor, creşterea productivităţii muncii în întreprinderile ce vor angaja studenţii participanţi la activităţile din prezentul proiect, precum şi creşterea numărului de persoane cu un traseu profesional optim.
• Cui se adresează, concret, acest proiect?
Este un proiect dedicat în întregime studenţilor noştri. Spun asta deoarece dintr-un total de 377 de persoane înscrise pentru a face parte din grupul ţintă, au fost aleşi 280 de studenţi şi masteranzi din cadrul Universităţii Spiru Haret, Facultatea de Ştiinţe Juridice, Economice şi Administrative din Craiova, care au îndeplinit condiţiile prevăzute în metodologie. Selecţia grupului ţintă s-a realizat cu respectarea principiului egalităţii de şanse şi nediscriminării, fără condiţionări, deosebiri, excluderi, preferinţe, restricţii bazate pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, vârstă, handicap, situaţie sau responsabilitate familială şi alte asemenea criterii care pot conduce la acte de discriminare directă sau indirectă. Selecţia a ţinut cont de motivaţia studenţilor de a participa la activităţile proiectului. Grupul ţintă conţine 213 de persoane din mediul urban, 67 de persoane din mediul rural, 151 de persoane de sex feminin şi 129 de persoane de sex masculin. Până în prezent, am facilitat accesul grupului ţintă la activităţile proiectului, respectiv „Organizarea şi desfăşurarea stagiilor de practică”, „Activitatea de consiliere şi orientare profesională pentru studenţii din grupul ţintă”, „Realizarea unei reţele de colaborare în domeniul ocupării şi formării profesionale”, şi totodată am monitorizat participarea membrilor grupului la aceste activităţi. Reţeaua de colaborare înfiinţată la acest moment în cadrul proiectului cuprinde, pe de o parte, Universitatea Spiru Haret, prin Facultatea de Ştiinţe Juridice, Economice şi Administrative Craiova, şi, pe de altă parte, potenţiali angajatori din Regiunea S-V Oltenia. Activităţile propuse în cadrul reţelei vizează schimbul de informaţii între cei doi poli de interes (angajatori şi angajaţi) cu privire la necesarul de forţă de muncă şi de competenţe profesionale pe piaţa muncii. De asemenea, pe viitor, în cadrul reţelei se vor organiza întâlniri între reprezentanţi ai potenţialilor angajatori şi studenţi din grupul ţintă în vederea identificării oportunităţilor de angajare.
• În ce stadiu se află derularea proiectului?
Până în prezent, s-au desfăşurat trei stagii de practică ce au vizat studenţi şi masteranzi de la specializările Finanţe şi administraţie publică europeană, Audit intern în sistemul public şi privat, Management, Administraţie publică şi Drept. În perioada octombrie 2018-ianuarie 2019, experţii noştri au contactat firme şi instituţii din regiunea S-V Oltenia, cu precădere din Craiova, cărora le-au prezentat obiectivele proiectului. În urma întâlnirilor stabilite cu reprezentanţi ai acestor firme, au fost încheiate protocoale de colaborare. Întâlnirile s-au concretizat în organizarea, în data de 28.02.2019, a primului workshop, denumit Criterii de performanţă la locul de muncă, din seria celor patru propuse în cadrul proiectului. Totodată, studenţii implicaţi în proiectul Pregătiţi pentru viitor simulează în prezent anumite procese economice şi de afaceri, care au loc în cadrul unor firme de exerciţiu.
• Care a fost finalitatea workshop-ului de care vorbiţi?
Workshop-ul Criterii de performanţă la locul de muncă este primul din seria celor patru evenimente propuse în cadrul activităţii de realizare a unei reţele de colaborare în domeniul ocupării şi formării profesionale şi contribuie la atingerea obiectivului de facilitare a tranziţiei de la şcoală la viaţa activă. Au participat peste 80 de persoane, printre care s-au numărat membri ai grupului ţintă, parteneri din cadrul reţelei de colaborare şi membrii echipei de implementare a proiectului. Workshop-ul Criterii de performanţă la locul de muncă, fiind primul eveniment din seria întâlnirilor periodice între membrii reţelei şi grupul ţintă, şi-a propus conştientizarea de către studenţi a cerinţelor potenţialilor angajatori în ceea ce priveşte performanţele la locul de muncă. Evenimentul s-a desfăşurat într-o manieră interactivă, accentul punându-se pe dinamica discuţiilor şi pe disponibilitatea reprezentanţilor reţelei de a oferi informaţii punctuale, precum şi de a răspunde întrebărilor membrilor grupului ţintă. Următoarele workshop-uri vizează teme precum relaţia între dezvoltarea întreprinderii şi dezvoltarea carierei, paşi către o carieră de succes şi activităţile umane şi necesitatea protejării mediului înconjurător.
• Unde efectuează studenţii implicaţi în proiect stagiile de practică?
Până acum, au participat la stagiile de practică 140 de studenţi şi masteranzii din cadrul facultăţii noastre. Ei au mers în centre care corespund, atât criteriilor enunţate în cuprinsul cererii de finanţare, cât şi nevoilor de învăţare, în funcţie de specializarea fiecărui participant. Au fost selectate ca centre de practică, pentru masteranzii de la specializările FAPE şi AISPP, societăţi cu specialişti în domeniul auditului şi expertizei contabile, respectiv SC RM ACCOUNT CONSULTING SRL şi SC KLASS ENTERPRISE SRL, pentru studenţii de la specializarea Administraţie publică, Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman, Consiliul Judeţean Dolj şi Primăria Craiova, pentru studenţii de la Management, SC HELIN’S TRADING SRL, iar pentru studenţii de la specializarea Drept a fost selectat ca centru de practică Compania de Apă OLTENIA SA. Masteranzii şi studenţii au manifestat un interes constant pe perioada practicii şi s-au arătat încântaţi de beneficiile sale, declarând că le-a pus în valoare latura aplicată a cunoştinţelor teoretice deja însuşite în timpul şcolii. Totodată, studenţii participă la activităţile a două firme de exerciţiu, unde simulează procesele economice şi de afaceri care au loc în cadrul firmelor-mamă din domeniile de specializare inteligente. Prin participarea la aceste activităţi, studenţii fac vizite de job-shadowing, pentru conştientizarea importanţei iniţiativelor de inovare socială, participă la workshop-uri şi fac vizite de studiu în locaţia firmelor-mamă, pentru a aplica cele învăţate.
• Domnule prorector Gheorghe Bică, vă mulţumesc pentru amabilitate şi vă doresc să obţineţi rezultate excelente în desfăşurarea proiectului pe care îl manageriaţi!
Vă mulţumesc şi eu! (Daniela STĂNCIULESCU)