Prima ediţie online din acest an
Chiar şi în actualul context epidemiologic, în care desfăşurarea oricărui eveniment după formatul clasic nu este permisă, unele poveşti de succes trebuie să continue. Una dintre aceste poveşti este Târgul de carte GAUDEAMUS Radio România, cel mai longeviv şi îndrăgit târg de carte din ţară. O primă ediţie din acest an are deschise porţile virtuale în perioada 1-31 martie.
În acest interval, zilnic, între orele 10.00 şi 21.00, site-ul gaudeamus.ro şi pagina de Facebook Radio România Gaudeamus vor găzdui evenimente de tipul: interviuri cu scriitorii ale căror lucrări se vor regăsi în oferta târgului, prezentări de noi apariţii, dezbateri având ca temă apariţii editoriale recente, mesaje ale autorilor, ateliere de creaţie, lecturi etc.
Ca de fiecare dată în ultimii ani, Editura Fundaţiei România de Mâine are deosebita plăcere şi onoare de a participa la acest eveniment cultural, la care vă invită şi pe dumneavoastră.
Editura Fundaţiei România de Mâine, pe lângă vasta ofertă de carte, la această primă ediţie online din 2021 a târgului, vă propune patru lansări de carte.
Prima lansare, a cărţii domnului conf. univ. dr. Eugen Ghiorghiţă – Istorie economică, va avea loc pe data de 5 martie, la ora 10.00. La discuţii vor lua parte o serie de profesori şi specialişti în domeniul economie.
Analiza efectuată în cadrul cursului Istorie economică are în vedere aspectele esenţiale ale evoluţiei economiei României de la începutul secolului XIX până la începutul secolului XXI în contextul evoluţiei economiei europene, respectiv problematica deosebit de complexă speci-fică analizei economiei reale şi monetare pe parcursul derulării diverselor tranziţii economice şi sociale: de la feudalism la capitalism, de la forme de feudo-capitalism la socialism, de la socialism la (pseudo)capitalism etc.
Lucrarea de faţă tratează, cu precădere, aspecte ale dezvoltării economice a României în primele două decenii de după 1990, oprindu-se asupra implicaţiilor tranziţiei ţării noastre la economia de piaţă în această perioadă. Astfel, datele statistice prezentate vizează, în mod deosebit, anii 1990-2010, incluzând, parţial, unele evoluţii din perioada preaderării şi din primii ani ai aderării României la Uniunea Europeană, precum şi din primii ani ai crizei economice şi financiare mondiale, declan-şată în 2008.
Desigur, nu toate problemele abordate în această carte îşi găsesc răspunsuri
pe deplin satisfăcătoare sau lipsite de orice posibile controverse, unele aspecte urmând a fi, în continuare, analizate şi elucidate.
Problematica amplă, complexă şi, inevitabil, uneori contradictorie a preaderării şi, apoi, a aderării ţării noastre la Uniunea Europeană, în 2007, a dezvoltării României integrate în context european va constitui obiectul unei analize multilaterale, aprofundate într-o lucrare viitoare, sau într-o nouă ediţie, revăzută şi adăugită, a lucrării de faţă.
Cel de-al doilea eveniment, care va avea loc în săptămâna 8-12, este lansarea cărţii Calvarul românilor în lupta pentru eliberare şi întregire naţională. Volumul I (1600 – 1914) semnată de doamna Viorica Moisuc, profesor şi istoric de renume, carte apărută la în colecţia Centenarul Marii Uniri.
România Mare de acum o sută de ani, construită cu răbdare, cu jertfe incalculabile, cu dibăcie, cu verticalitate şi îndrăzneală, nu de o generaţie, ci de zeci sau sute de generaţii care au rezistat pe pământul ancestral fără a-l părăsi, indiferent de greutăţi, fără a-l trăda, nu mai este nici „mare”, nici „tare”, nici „verticală”.
Drumul a fost greu, plin de piedici puse de alţii sau de noi înşine. Iar acest drum este descris de prof. Viorica Moisuc în volumul I din „Calvarul românilor în lupta pentru eliberare şi întregire naţională”, după o documentare impresionantă, fiecare etapă parcursă fiind punctată de comentarii ale istoricilor, ale contemporanilor şi, fireşte, ale autoarei.
O carte care ar trebui să se afle pe lista de lecturi obligatorii din biblioteca fiecăruia dintre românii din ţară sau de pe alte meleaguri.
Pe data de 22 martie, la ora 11.00, vă invităm la lansarea cărţii dnei lector univ. dr. Simona Marica – Semiologie psihiatrică pentru psihologi şi la o discuţie care va aborda o temă extrem de actuală în acest contextul epidemiologic – tulburările psihice. La eveniment vor participa profesori şi psihologi, specialişti din domeniu.
Autoarea defineşte obiectul şi perspectivele de abordare a psihopatologiei – comparativ cu psihologia generală –, iar apoi analizează caracteristicile semiologiei, parte componentă a psihopatologiei, precum şi obiectivele misiunii psihiatrilor, dar şi a psihologilor.
Referindu-se la criteriile de delimitare a normalului de patologic, autoarea consideră că cel mai potrivit criteriu, dincolo de orice normă socioculturală, pentru a delimita aceste două stări ale fiinţei umane îl constituie funcţionalitatea, subliniind că normalitatea reprezintă „echilibrul structurii şi al funcţionării individului”.
Un loc important în lucrare îl ocupă etiologia tulburărilor psihice şi, în acest cadru, analiza nivelelor psihopatologice: nevroza, psihoza, psihopatia (tulburarea de personalitate).
Sunt prezentate analitic, cu substanţiale contribuţii proprii, diferitele categorii de tulburări psihice, cum ar fi: tulburările percepţiei; tulburările atenţiei; tulburările memoriei; tulburările comunicării; tulburările afectivităţii; tulburările voinţei; tulburările activităţii (conduitei) motorii; tulburările vieţii instinctuale; tulburările conştiinţei (stării de conştienţă).
Analiza sindroamelor psihopatologice reprezintă, de asemenea, o preocupare de prim ordin a autoarei, care prezintă, într-un capitol special, cele mai frecvent întâlnite sindroame, grupate în funcţie de modul cum simptomatologia interesează sfera activităţii, cogniţia, activitatea psihomotorie ori starea de conştienţă. Cele mai importante complexe de simptome din aria patologiei afectivităţii sunt: sindromul maniacal, sindromul depresiv şi sindromul anxios.
Ultimul eveniment, lansarea cărţii Există economie şi în pandemie. Studii şi analize, al cărei autor este prof. Mircea Coşea, doctor în ştiinţe economice, va avea loc pe data de 27 martie, la ora 10.30. Alături de autor vor fi invitaţii săi, iar discuţia va avea ca temă centrală pandemia de
Covid-19 şi efectele ei asupra economie naţionale şi internaţionale.
O nouă carte semnată de domnul profesor Mircea Coşea este, întotdeauna, un prilej de reflecţie, pentru că nu vorbim despre o simplă analiză economică, ci despre modul în care condeiul domniei sale aşterne pe hârtie prognoze şi proiecţii în viitor ale unei economii marcate de o profundă criză. Diagnosticul pus este, de cele mai multe ori, dur, dar bine fundamentat. Mircea Coşea nu caută vinovaţi, nu arată cu degetul spre cineva anume, nu scrie şi nu analizează situaţia cu încrâncenare. Ba chiar, uneori, exemplele şi descrierile sunt punctate cu un umor vaporos, cu ironie, dar şi cu amărăciunea specialistului conştient că lucrurile puteau arăta altfel. Pandemia şi provocările sale sunt analizate în această nouă carte nu neapărat prin prisma prezentului, ci din perspectiva nu foarte optimistă a evoluţiei economiei mondiale, în general, şi a celei româneşti în particular. O lectură care îndeamnă la calm, luciditate şi cumpătare.
*
„Profesorul de Economie Mircea COŞEA, prin această carte, ţine încă o lecţie de economie prin care arată că dacă viaţa este trăită după principiul apa trece, pietrele rămân speranţa unui trai mai bun, deşi posibilă şi realizabilă, devine doar o închipuire. Astfel se întâmplă chiar şi într-o perioadă pe care cu toţii o dorim cât mai curând trecută, dar care, aşa cum arată în această carte Profesorul, ne schimbă deja viaţa prezentă şi viitoare.” (Conf. univ. dr. Dragoş Huru, Academia de Studii Economice din Bucureşti)
Prima ediţie din acest an a celui mai longeviv şi mai îndrăgit târg de carte din ţară, GAUDEAMUS Radio România, desfăşurată exclusiv online, în perioada 1 – 31 martie, pe lângă oferta specifică unui târg de carte, va acorda o atenţie specială, prin evenimente dedicate, câtorva domenii astfel:
• 1-8 martie: Cartea scrisă de şi/sau pentru femei;
• 9-15 martie: Non-ficţiune;
• 16-23: Ficţiune şi poezie;
• 24-31 martie: Cartea pentru copii şi Şcoala Altfel la Gaudeamus.
Aceste teme se pot regăsi în evenimentele propuse, bannerele de promovare a ofertei editoriale şi ofertele promovate prin intermediul paginii Facebook Radio România Gaudeamus.