• În ajunul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, în 3 februarie, Comisia Europeană a prezentat Planul european de combatere a cancerului – o prioritate majoră în domeniul sănătăţii a Comisiei şi un pilon esenţial al unei uniuni europene a sănătăţii puternice. Având ca punct de plecare noi tehnologii, cercetare şi inovare, Planul de combatere a cancerului stabileşte o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament şi de îngrijire în domeniul cancerului. Acest plan va aborda întregul parcurs al bolii, de la prevenire la calitatea vieţii pacienţilor bolnavi de cancer şi a persoanelor care au supravieţuit acestei boli, concentrându-se asupra acţiunilor în cazul cărora UE poate genera cea mai mare valoare adăugată.
Planul european de combatere a cancerului va fi sprijinit prin acţiuni care acoperă mai multe domenii de politică, de la ocuparea forţei de muncă, educaţie, politică socială şi egalitate, trecând prin domeniile comercializării, agriculturii, energiei, mediului şi climei, până la transporturi, politica de coeziune şi impozitare.
Patru domenii principale de acţiune
Planul de combatere a cancerului este structurat în jurul a patru domenii principale de acţiune, cu 10 iniţiative emblematice şi numeroase acţiuni de sprijin. Acest plan va fi pus în aplicare cu ajutorul întregii game de instrumente de finanţare ale Comisiei, pentru acţiunile de combatere a cancerului fiind alocat special un cuantum total de
4 miliarde EUR, inclusiv din partea programelor UE pentru sănătate, Orizont Europa şi Europa digitală.
• Prevenirea prin acţiuni care abordează principalii factori de risc precum tutunul (cu scopul de a se asigura faptul că, până în 2040, mai puţin de 5 % din populaţie consumă tutun), consumul nociv de alcool, poluarea mediului şi substanţele periculoase. În plus, o campanie intitulată HealthyLifestyle4All (Un mod de viaţă sănătos pentru toţi) va promova o alimentaţie sănătoasă şi activitatea fizică. Pentru a preveni tipurile de cancer cauzate de infecţii, obiectivul Planului de combatere a cancerului este ca, până în 2030, cel puţin 90 % din populaţia ţintă a UE de fete să fie vaccinată şi să se sporească în mod semnificativ gradul de vaccinare a băieţilor.
• Depistarea timpurie a cancerului prin îmbunătăţirea calităţii diagnosticelor şi a accesului la acestea şi prin sprijinirea statelor membre pentru a se asigura faptul că, până în 2025, 90 % din populaţia UE care se califică pentru screeningul de cancer la sân, de col uterin şi colorectal beneficiază de această formă de depistare. Pentru a susţine realizarea acestui obiectiv, va fi propus un nou program de screening pentru cancer, sprijinit de UE.
• Diagnosticarea şi tratamentul prin acţiuni menite să asigure o îngrijire mai bine integrată şi cuprinzătoare în domeniul cancerului şi abordarea accesului inegal la îngrijiri şi la medicamente de calitate. Până în 2030, 90 % dintre pacienţii eligibili ar trebui să aibă acces la centre oncologice integrate naţionale, conectate prin intermediul unei noi reţele la nivelul UE. În plus, până la sfârşitul anului 2021 va fi lansată o nouă iniţiativă intitulată „Diagnostic şi tratament al cancerului pentru toţi”, pentru a contribui la îmbunătăţirea accesului la diagnostice şi tratamente inovatoare în domeniul cancerului, iar Iniţiativa europeană pentru înţelegerea cancerului (UNCAN.eu) va ajuta la identificarea persoanelor expuse unui risc ridicat de a dezvolta forme comune de cancer.
• Îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru pacienţii bolnavi de cancer şi pentru persoanele care au supravieţuit acestei boli, inclusiv reabilitarea, posibila reapariţie a tumorilor, bolile metastatice şi măsurile de sprijinire a integrării sociale şi a reintegrării la locul de muncă. Va fi lansată o iniţiativă intitulată O viaţă mai bună pentru pacienţii bolnavi de cancer, care se va concentra asupra îngrijirii ulterioare.
În plus, pentru a sprijini noile tehnologii, cercetarea şi inovarea, va fi lansat un nou Centru de cunoştinţe privind cancerul, care va contribui la coordonarea iniţiativelor ştiinţifice şi tehnice legate de cancer la nivelul UE. Va fi instituită o iniţiativă europeană privind imagistica în domeniul cancerului, cu scopul de a sprijini dezvoltarea unor noi instrumente asistate de calculator pentru îmbunătăţirea medicinei personalizate şi a soluţiilor inovatoare.
Se va acorda o atenţie deosebită copiilor, prin lansarea iniţiativei Ajutorarea copiilor cu cancer, pentru a se asigura accesul copiilor la servicii rapide şi optime de depistare, de diagnosticare, de tratament şi de îngrijire. În fine, pentru identificarea tendinţelor, a disparităţilor şi a inegalităţilor dintre statele membre şi dintre regiuni, în 2021 va fi creat un registru privind inegalităţile în domeniul cancerului.
Context
În 2020, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu această boală şi alte 1,3 milioane de persoane şi-au pierdut viaţa din această cauză.
(…) Pe lângă faptul că afectează grav viaţa pacienţilor şi a persoanelor din jurul lor, cancerul are un impact enorm asupra sistemelor noastre de sănătate, asupra economiei noastre şi asupra societăţii în ansamblu. Se estimează că impactul economic global al cancerului în Europa va depăşi 100 de miliarde EUR anual.
În lipsa unor măsuri concludente, se estimează că, până în 2035, numărul cazurilor de cancer va creşte cu aproape 25 %, acesta devenind principala cauză de deces în UE. În plus, pandemia de COVID-19 a afectat grav activităţile de îngrijire în domeniul cancerului, perturbând tratamentele, întârziind stabilirea diagnosticului şi vaccinarea şi afectând accesul la medicamente.