În cadrul Târgului de carte Gaudeamus am avut plăcerea şi onoarea să particip la un eveniment care a validat contribuţia Fundaţiei România de Mâine, a Universităţii Spiru Haret la păstrarea trează a sentimentelor de patriotism şi apărare a identităţii naţionale. Editura Semne-Artemis a făcut nobilul gest de a acorda premii poetului Adrian Păunescu, fost cadru didactic la Universitatea Spiru Haret, pentru întreaga sa activitate patriotică, şi poetului Nicolae Dan Fruntelată, fost director general al postului TVRM (actual TVH) al S.C. Mass-media România de Mâine.
Motivaţia generală a juriului de la Editura Semne-Artemis în nominalizările pentru acordarea premiilor ne onorează! Cei doi premiaţi au participat la procesul de educaţie organizat de Universitatea Spiru Haret. Dacă persoane care au avut roluri cheie în procesul de educaţie, direct de la catedră, în cazul lui Adrian Păunescu, prin intermediul televiziunii, în cazul lui Nicolae Dan Fruntelată, au fost premiate pentru spiritul patriotic, înseamnă că studenţii Universităţii Spiru Haret au fost „pe mâini bune”. Validarea pentru spiritul patriotic este dată de către o instituţie de prestigiu, Editura Semne-Artemis, al cărei sistem de valori nu poate fi contestat. În Anul Centenarului, Universitatea Spiru Haret poate spune fără ezitare că şi-a îndeplinit unul dintre obiectivele stabilite de fondatori: educaţia patriotică a tinerei generaţii.
Doresc să fac în continuare câteva consideraţii despre cei premiaţi:
Adrian Păunescu este unul dintre cei mai citiţi poeţi români care a reuşit foarte bine să exprime esenţa sufletului românesc. În acelaşi timp, Adrian Păunescu a fost şi un mare ziarist, dar şi un foarte bun profesor pentru studenţii Universităţii Spiru Haret de la specializarea jurnalism. În viaţa politică a susţinut interesul naţional şi a avut un comportament de adevărat cavaler, respectând şi preţuind pe cei care aveau alte opinii politice. Ar fi bine să recitim articolele sale din presă sau luările de poziţii în probleme politice pentru a înţelege mai bine filosofia interesului naţional. Pe Adrian Păunescu l-au inspirat frumuseţile patriei noastre, legendele şi trecutul nostru istoric, faptele de eroism şi de mare demnitate făcute de toţi conducătorii poporului român.
Poetul Nicolae Dan Fruntelată va fi reţinut în istorie pentru frumuseţea şi profunzimea versului său, pentru opera sa literară bogată, dar şi pentru activitate de ziarist, inclusiv în cadrul postului de televiziune educaţional, naţional şi cultural TVRM. Poate vom găsi soluţii ca activitatea sa din televiziune să nu rămână necunoscută celor care-l iubesc în calitate de scriitor. În perioada în care poetul Nicolae Dan Fruntelată a condus postul TVRM, aproximativ 80% dintre studenţii înscrişi la Universitatea Spiru Haret menţionau pe formularele de înscriere printre motivaţiile principale ale opţiunii educaţionale programele postului respectiv. Îmi face plăcere să mărturisesc o realitate din familia mea. În biblioteca tatălui meu am găsit una dintre primele cărţi scrise de Nicolae Dan Fruntelată. De la evenimentul de premiere organizat de Editura Semne-Artemis menţionez şi faptul că poetul Nicolae Dan Fruntelată a recitat două dintre ultimele sale poezii publicate. (Conf.univ.dr. Aurelian Virgil BĂLUŢĂ)