Într-o epocă în care tinerii sunt ori blamaţi pentru incultură şi lipsa iniţiativei, ori încurajaţi să plece definitiv în străinătate, când se crede că lipseşte elanul unei generaţii necesare pentru a schimba adânc societatea, ni se dezvăluie o întreagă pleiadă de speranţe şi certitudini.
În preajma deschiderii unui nou an universitar, Editura Fundaţiei România de Mâine vă invită să descoperiţi două volume interesante. Astfel, interviurile reunite sub titlul Experienţa urbană, realizate de Maria Duda, scot la iveală tineri care vor, într-adevăr, să facă ceva pentru capitala ţării lor.
Deşi au studiat şi au lucrat în străinătate, ei s-au întors acasă, hotărâţi să pună fiecare una sau mai multe cărămizi la (re)construirea fizică, spirituală şi civică a unui oraş obosit. Au revenit cu idei proaspete şi sunt gata să se lupte cu oricine (inclusiv sau mai ales cu autorităţile!) pentru a putea să le pună în aplicare.
Putem să-i numim fără să greşim paşoptiştii secolului XXI, mai ales că şi atunci, în secolul XIX, privirile tuturor s-au îndreptat către tinerii plecaţi la studii în străinătate. Era de la sine înţeles că experienţa, cunoştinţele dobândite pe alte meleaguri, dar şi contactele cu moduri diferite de a gândi vor determina o schimbare de optică şi vor conduce către planuri limpezi, inovatoare.
Cu bucuria că inteligenţele lor vor lucra şi pentru România, nu putem decât să le mulţumim că există şi să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a-i susţine.
Felicitările noastre se îndreaptă în egală măsură către autoare, arh. Maria Duda, care a ştiut să-i descopere pe aceşti tineri şi să îi prezinte conaţionalilor lor. (Odilia ROŞIANU, director al Editurii Fundaţiei România de Mâine)