La sfârşitul săptămânii sunt cele mai importante alegeri, după părerea mea. Alegerile parlamentare. Nu prea a fost campanie pentru aceste alegeri. A dominat campania pentru alegerea Preşedintelui. (Cu această ocazie am constatat că mulţi candidaţi au citit alte constituţii, nu Constituţia României! Dar poate mă înşel.)
Dincolo de bucurii şi tristeţi, de dezamăgiri şi de acceptări, Parlamentul este PUTEREA LEGISLATIVĂ! Atât cât a fost, iar a fost o campanie în care am aflat mai mult cum nu se face, cum au greşit „ceilalţi” şi mult mai puţin ce se face. Personal m-am săturat de „vom face”, prefer „facem”. Dar oamenii îşi caută încă loc în băncile unui parlament supradimensionat şi ineficient. Vă aduceţi aminte de referendumul privitor la numărul de parlamentari? Se pare că doar unii îşi aduc aminte!
Ţara noastră merge înainte pentru că ea este locuită şi gospodărită de oameni pe care nu-i cunoaştem, care nu sunt promovaţi de mass-media! Sunt oamenii care îşi îndeplinesc sarcinile profesionale, civice şi personale fără a aştepta indicaţii sau laude. Multe locuri s-au schimbat în bine. Dar şi multe lucruri băltesc în rău. Probabil suntem ţara care poate să ilustreze cel mai convingător că „drumul spre iad este pavat cu bune intenţii”, înţelegând că „intenţii” sunt promisiunile electorale.
În fond, ce propun partidele aflate în competiţie? Să fie bine! Toţi competitorii îşi doresc să fie bine şi ţara să înflorească. De 35 de ani.
Cred că toate partidele au motive de emoţie, Mai ales după turul 1 de la Preşedinţiale! Care va fi prezenţa la vot? Pentru că am văzut că se poate, cred că va fi o prezenţă numeroasă! Dar, vom înfrunta frigul pentru nişte oameni/formaţiuni care ne-au înşelat aşteptările? Vom vota „pentru” sau „împotriva”? Indiferent de ce, dacă putem, ar trebui să ne exercităm unul dintre cele mai importante drepturi de cetăţeni. Să votăm încă o dată cu speranţa că nu vom mai fi înşelaţi, că aceia care ne cer votul o fac pentru că ştiu şi pot să rezolve problemele ţării, să ne asigurăm că ştiu măcar româneşte, că ştiu istoria românilor şi a României, că-şi asumă obligaţiile izvorâte din apartenenţa României la organisme internaţionale, neuitând nicio clipă pe cine reprezintă, că sunt sănătoşi la minte, că sunt competenţi într-un domeniu! Trebuie să ştie Constituţia României, legislaţia care reglementează activitatea parlamentară, incompatibilităţile… Partidul sau alianţa câştigătoare va da premierul, guvernul ce are competenţele cu care au defilat candidaţii la preşedinţie în alegeri. Parlamentul va vota legile pe care le va promulga sau nu preşedintele. Cu cine va colabora preşedintele? Va fi „jucător” sau va fi izolat pe deal?
Iată de ce parlamentarele sunt foarte importante. Şi se desfăşoară pe 1 Decembrie! (Mioara VERGU-IORDACHE)