România este o ţară dăruită de natură cu nenumărate bogaţii şi frumuseţi. Deşi florile sunt perisabile, multe dintre acestea sunt adevărate comori ce trebuie ocrotite ori de câte ori ne ies în cale. Una dintre acestea este Papucul Doamnei (Cypripedium calceolus), cunoscută ca şi „Condurul Doamnei” sau „Papucul Venerei”, cea mai mare specie de orhidee europeană. Declarată monument al naturii încă din 1938, prin Decret Regal, această floare pe cale de dispariţie este una dintre cele mai interesante din ţara noastră.
Papucul Doamnei mai trăieşte doar în medii izolate, în poienile din păduri şi în habitatele de fâneţe de munte şi dealuri înalte, de preferinţă în terenuri calcaroase, în grupe sporadice. În toată Europa, Papucul Doamnei este pe cale de dispariţie şi este pe locul întâi pe lista plantelor protejate de lege. Multe autorităţi au introdus amenzi exorbitante pentru distrugerea plantei sau a zonei în care ar creşte.
„Când o vezi pentru prima dată, te opreşti în faţa ei ca în faţa unui tablou vestit, dorit să-l vezi aievea. Deodată nu-ţi dai seama: e o bijuterie de safire, rubine şi diamante, cum pare când picătura de rouă se opreşte în corola ei, sau un fluture rar, ori vreun colibri rătăcit prin plaiurile noastre?” Aşa descrie savantul Ion Simionescu gingaşa orhidee, cunoscută sub numele de Papucul Doamnei.
Culeasă fără milă, din luna mai până în mijlocul lui iulie, când se trece, floarea s-a împuţinat, dispărând din multe regiuni ale ţării. Azi poate fi întâlnită mai ales în cetăţile de piatră ale Bucegilor, Ceahlăului, Făgăraşului, Retezat şi Apuseni. Primăvara, după topirea zăpezilor, eleganta orhidee răsare din pământ, iar pe tulpină dezvoltă 4-5 frunze late, cu nervuri proeminente. În vârful ei, gingaşă, apare o singură floare. Doar una – în schimb de o frumuseţe neasemuită. Pare un papucel de catifea, de unde şi numele. Buza de jos a florii e ca un balconaş galben-limoniu, stropit pe dinăuntru cu puncte şi linii rubinii. Înlăuntrul lui este ascuns nectarul căutat de insecte. Pe laturi o înconjoară patru petale roşii, ca un baldachin mătăsos. Bijuterie a naturii sălbatice, Papucul Doamnei ne umple inima de admiraţie! (George V. GRIGORE)
Surse: info-natura.ro; retezat.ro; crainou.ro; montaniarzi.ro; floripretioase.ro;