• Teorie şi acţiune socială concretă prin două evenimente recente
În ultima perioadă au avut loc două evenimente care au ca reper conceptul de oraş inteligent sau smart city, cum a fost preluat şi în limba română. Cele două evenimente le putem sintetiza în sintagma de la teorie la acţiune socială concretă.
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative a organizat, în perioada 6-7 decembrie 2018, a VI-a ediţie a Conferinţei dedicate oraşelor inteligente/ Smart Cities Conference. Prin natura ei, conferinţa a fost în principal un demers pe plan teoretic, conceptual, dar a avut şi numeroase intervenţii din zona instituţională. Organizatorii au urmărit intensificarea dialogului dintre mediul academic, societatea civilă, reprezentanţii ofertei de bunuri specifice oraşelor inteligente, factorii de decizie politică.
Manifestarea Smart Cities Conference a fost o iniţiativă având ca obiectiv lărgirea dialogului formal şi informal între cei interesaţi. Obiectivul a fost atins dacă privim lista participanţilor.
Prin prezentările făcute s-a reuşit, printre altele, promovarea şi înţelegerea mai bună a conceptului de oraş inteligent, atât din punctul de vedere al ofertei tehnice, cât şi din cel al utilizatorilor reali, locuitorii oraşelor care au devenit deja sau sunt pe cale să devină inteligente. În ceea ce priveşte Bucureştiul, oraşul în care locuiesc, am aflat că este cea mai sigură capitală din Uniunea Europeană.
Schimbul de idei între actorii principali implicaţi în realizarea oraşului inteligent permite dezvoltarea proceselor necesare atingerii obiectivelor asumate. Valorificarea experienţei naţionale, regionale şi internaţionale este deosebit de utilă pentru a uşura drumul către un model de societate pe care nu îl cunoaştem, dar îl dorim cei mai mulţi dintre noi. Numai prin extinderea conexiunilor dintre comunităţile urbane putem spera că cei mai mulţi dintre parametrii oraşului inteligent vor putea fi atinşi într-un orizont de timp scurt.
Din punct de vedere al procesului didactic universitar, am fost bucuros să constat că proiectul de înfiinţare a Fundaţiei România de Mâine a fost unul vizionar, capabil să acopere teme prezente şi viitoare. Evoluţia universităţilor include etapa centrată numai pe învăţământ, etapa în care învăţământul este îmbinat organic alături de cercetare-dezvoltare, urmând ca, în oraşul inteligent, să fie atinsă etapa a treia de dezvoltare a universităţilor, aceea în care rolul antreprenoriatului şi a formării pentru antreprenoriat este decisiv. Universitatea Spiru Haret a avut, prin proiectul FONDATORILOR, încă de la început, obiective legate de antreprenoriat şi conectarea la cerinţele pieţei muncii. Componenta antreprenorială a educaţiei în Universitatea Spiru Haret a fost extinsă în permanenţă, astfel încât astăzi să fim mândri că suntem racordaţi la cerinţele viitorului, inclusiv ale oraşului inteligent.
Printre factorii de acţiune socială concretă în direcţia formării oraşelor inteligente în România se numără Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM), partener al Universităţii Spiru Haret.
Cel mai prestigios eveniment anual al ARSCM, Gala Smart City Industry Awards 2018, a avut loc luni, 10 decembrie 2018, la Camera de Comerţ şi Industrie a României, sala Aurel Ghibuţiu. Gala a fost prezentată de domnul Constantin Rudniţchi.
Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate premiază anual cele mai inovatoare companii şi organizaţii din domeniul smart city, în timp ce personalităţile publice sunt premiate pentru implicarea în promovarea Industriei Smart City din România şi dezvoltarea comunităţilor creative şi inteligente.
Printre noutăţile prezentate în cadrul ediţiei 2018 a Galei Smart City Industry Awards se numără: • Renato de Castro, în calitate de invitat special cu o intervenţie despre viitorul proiectelor Smart City; • invitaţi din Israel, Spania, Iordania şi Tunisia; • prezentarea Strategiei Smart City a Municipiului Bucureşti; • prezentarea Strategiei Naţionale de Smart City a României; • Smart City Audit pentru Administraţiile Locale; • actualizarea Hărţii Proiectelor Smart City din România prin prezentarea oraşelor şi regiunilor cu proiecte Smart City în derulare (321 proiecte în implementare); • lansarea volumului Smart Cities de la idee la implementare (autori Cătălin Vrabie şi Eduard Dumitraşcu); • lansarea numărului 8 al revistei Smart City Magazine.
Despre relevanţa evenimentului Smart City Industry Awards pe plan naţional vorbesc cifrele ediţiei 2017: • peste 130 personalităţi prezente; • 10 ambasade participante • 20 de reprezentanţi ai unor mari municipii; • participare reprezentanţi de la Comisia Europeană; • participare personalităţi din Parlamentul României; • implicarea în desfăşurarea evenimentului a celor mai reprezentative companii din domeniu. (Conf.univ.dr. Aurelian Virgil Băluţă)