Universitatea Spiru Haret este, fără îndoială, o unitate de învăţământ de prestigiu. O spun atât clasamentele şi comunicatele oficiale, cât şi foştii studenţi, care, după absolvirea cursurilor USH, îşi construiesc cariere de succes, fiind apreciaţi în companiile unde lucrează. La această stare de fapt contribuie un corp profesoral de elită, total dedicat procesului educaţional, precum şi o bază materială de avangardă, care permite studenţilor o instruire conform celor mai noi exigenţe şi standarde. Astfel, absolvenţii Universităţii Spiru Haret vor fi pregătiţi profesional mai ales în sensul adaptării rapide la societatea în continuă schimbare, căreia vor fi nevoiţi să îi facă faţă.
Acesta este un mecanism al excelenţei, o reţetă a succesului garantat, pentru că această unitate de învăţământ nu pregăteşte numai buni specialişti, ci şi oameni cu o mentalitate sănătoasă şi inovativă, adaptaţi la viaţa reală.
Dar v-aţi gândit vreodată la ceea ce se află, din punct de vedere logistic, administrativ, în spatele acestui mecanism? La câtă muncă există în spatele unor lucruri obişnuite, pe care le facem aproape involuntar? A apăsa pe întrerupător sau a deschide un robinet sunt gesturi banale, aproape automate. Le facem zi de zi, fără să ne dăm seama. Nu râdeţi! Când intrăm dimineaţa în birourile curate, cu pardoseala proaspăt spălată, sau când privim cu bucurie gazonul proaspăt tuns şi peluzele cu arbuşti şi flori bine îngrijite, nu ne trece nicio secundă prin cap, probabil, că există oameni dedicaţi acestor lucruri. Studenţii care calcă zilnic pragul instituţiei, în drum spre sălile de curs curate, aerisite şi încălzite, spre laboratoarele sau cabinetele specializate, păşesc pe alei îngrijite, flancate de spaţii verzi bine întreţinute. Şi e normal să fie aşa, deoarece toţi devenim mai încrezători atunci când vedem în jurul nostru armonie, echilibru, frumuseţe.
Neştiuţi, tăcuţi, discreţi, o mână de oameni lucrează zilnic cu dăruire la curăţenia zilnică a spaţiilor interioare şi exterioare, la asigurarea funcţionării optime a instalaţiilor electrice, termice, sanitare, a bazei materiale utilizate în cadrul procesului educaţional.
Aceeaşi echipă se ocupă de administrarea eficientă a fondurilor financiare şi a bunurilor materiale primite pentru sprijinirea procesului didactic, de executarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii, de gestionarea atentă a patrimoniului instituţiei, în deplină concordanţă cu legile şi normele în vigoare, de asigurarea derulării contractelor cu furnizorii serviciilor administrative şi utilităţi, acordând, în acelaşi timp, sprijin permanent cadrelor didactice.
Fără ei, nimic nu ar funcţiona, pentru că ar lipsi suportul tehnic, iar preocuparea constantă a conducerii Universităţii pentru buna funcţionare a sediilor instituţiei şi pentru modernizarea continuă a bazei materiale a acesteia ar fi mult mai greu de concretizat. Munca lor este, aşadar, extrem de importantă în îndeplinirea variatelor obiective, ei oferind corpului didactic un suport tehnic şi administrativ indispensabil.
Modestia este primul lucru care îţi vine în minte atunci când stai de vorbă cu ei. Nu au ţinut neapărat să le apară numele în acest articol. Se lasă cu greu fotografiaţi şi nu le place să fie lăudaţi. Pentru ei important este să se afle despre străduinţele lor. O mână de oameni muncind aproape neobservaţi, pentru ca totul să funcţioneze impecabil. Să ne gândim cu respect şi recunoştinţă la ei, ori de câte ori facem, cum spuneam, gestul simplu de a aprinde lumina. (Dragoş CIOCĂZAN)