Recent, la Centrul Cultural pentru Tineret Arena, din Moara Vlăsiei, a avut loc sărbătorirea şi premierea persoanelor din judeţul Ilfov care au împlinit 100 de ani, sub titlul O viaţă cât un centenar. Acţiunea a fost organizată de Consiliul Judeţean Ilfov prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov, care a „periat” întreg judeţul în căutarea persoanelor centenare. Cei şapte ilfoveni care au împlinit 100 de ani sunt: Rada Nicolae, Floarea Ştefan, Florica Botezatu, Francisc Grigore, Ioana Spânu, Teodora Niţescu şi Rada Ion. Sărbătoriţii au fost întâmpinaţi, prin cuvinte emoţionate şi emoţionante, de către directorul C.J.C.P.C.T Ilfov, Alexandrina Niţă, şi preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov. Pe un ecran s-au derulat imagini şi amintiri cu cele şapte persoane centenare invitate şi prezente la eveniment.
Rada Nicolae are un secol de viaţă împlinit în această vară. A muncit de la 12 până la 90 de ani. Se descrie în felul următor: „Micuţă, micuţă şi vrednică, vrednică!”. Locuieşte împreună cu familia în Chitila, acolo unde a avut pe vremuri grădini, sere şi cai, de care îşi aminteşte cu nostalgie.
Florica Botezatu locuieşte în Domneşti împreună cu fiul ei şi cu căţeluşa Lassie. Are 100 de ani împliniţi în martie. În timpul războiului nu a vrut să-i lase pe ruşi să-i calce bătătura, însă a avut mult de suferit după. A trecut rapid peste, şi azi îi sărbătorim longevitatea.
Ioana Spânu are aproape 100 de ani şi, la această vârstă, citeşte încă fără ochelari! Cititul a fost pasiunea ei toată viaţa. A lucrat ca bibliotecară la Politehnică şi spune că secretul longevităţii este cumpătarea: nu a muncit nici mult, nici puţin, şi a mâncat cât i-a trebuit. Doar cu lectura a exagerat!
Floarea Ştefan merge pe 103 ani, iar la 102 ani încă mai lucra la igliţă. Locuieşte în Cornetu şi în tinereţe mergea aproape în fiecare zi, pe jos, la Bucureşti cu sticlele de lapte pentru „boieri”.
Teodora Niţescu are 100 de ani. Familia ei spune că a ajuns la această vârstă pentru că a făcut foarte mult bine şi pentru că, bineînţeles, a muncit.
Francisc Grigore lo-cuieşte de când s-a născut în Popeşti-Leordeni, deci de un secol. Este mândru că strada pe care îşi are adresa a fost pavată de el, cu mâna lui. La fel de mândru ar trebui să fie şi de faptul că a salvat multe vieţi în război, atunci când i-a spus celui de la mi-tralieră să tragă întot-deauna la picioare, nu să omoare.
Ion Rada, comuna Gruiu, sat Gruiu. A avut o viaţă grea, dar nu a renunţat niciodată la speranţă. Credinţa i-a fost tovarăş, iar familia i-a fost aproape la greu.
În semn de preţuire pentru contribuţia adusă la dezvoltarea comunităţii, seniorii judeţului au primit fiecare câte o sumă de bani, plachete aniversare şi flori. Premiile au fost înmânate de preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, care le-a spus: „E o vorbă la români: Cine nu are bătrâni, să îşi cumpere! Dumneavoastră aveţi un secol de viaţă. O viaţă care ştiu că nu a fost deloc uşoară. Aţi supravieţuit războiului şi ororilor şi unii dintre dumneavoastră au aflat pe pielea lor ce înseamnă cruzimea celor care ne-au călcat ţara. Aţi trecut prin multe greutăţi şi de fiecare dată aţi găsit puterea să le depăşiţi. Aţi acumulat experienţă şi înţelepciune. Aveţi tot respectul meu şi toată bunăvoinţa.”
Primarul comunei Moara Vlăsiei a premiat, la rândul său, 12 cupluri din localitate care au împlinit 50 de ani de căsnicie.
A urmat un moment folcloric oferit de Taraful Zestrea Ilfoveană din Clinceni şi o masă festivă pentru sărbătoriţi. Emoţiile au fost la cote înalte, iar cei sărbătoriţi s-au simţit onoraţi.
La mulţi ani, centenari şi semicentenari! ( George V. GRIGORE)