Sâmbătă 27 martie 2021 a avut loc lansarea online a cărţii profesorului Mircea Coşea – Există economie şi în pandemie. Studii şi analize, apărută la Editura Fundaţiei România de Mâine.
La lansare au participat, alături de autor şi de Dragoş Ciocăzan, directorul Editurii Fundaţiei România de Mâine: • conf.univ.dr. Dragoş Huru, ASE, Facultatea de Economie Teoretică şi Aplicată, director al Departamentului de Economie şi Politici Economice, unul dintre recenzorii cărţii • lect.univ.dr. Cristian Uţă, Universitatea Spiru Haret, • lect.univ.dr. Liana Gădău, Universitatea Spiru Haret • conf.univ.dr. Mariana Iatagan, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice Bucureşti, Universitatea Spiru Haret • conf.univ.dr. Ion Corbu, student, dar şi fost colaborator al profesorului Mircea Coşea, managerul şi patronul platformei online Europeea • Lucia Calangiu, studentă a profesorului Mircea Coşea, şef Departament Buget şi analize economice la Poşta Română • Mihaela Ciobanu, studentă a profesorului Mircea Coşea, şef Departament Financiar-Trezorerie la Poşta Română • expert în
aviaţie şi antreprenor Mirică Dumitrescu • conf.univ.dr. Aurelian Virgil Băluţă, unul dintre recenzorii cărţii.
Conf.univ.dr. Dragoş Huru, fost student al profesorului Mircea Coşea, crede că una dintre concluziile cărţii, o carte despre viaţă, despre viaţa noastră reală, este Viaţa merge mai departe!. Un alt mesaj este să nu uităm prezentul!. Consideră că profesorul Mircea Coşea este unul dintre reprezentanţii Şcolii de gândire economică din ASE. Domnia sa nu încearcă să scrie pentru un grup de cititori captiv la adăpostul unei doctrine. Din contră, apelează la fenomenul înţelegerii proceselor economice. Cartea Există economie şi în pandemie. Studii şi analize, la fel ca toate celelalte cărţi scrise de profesorul Mircea Coşea, se bazează pe revelaţia înţelegerii.
Lect.univ.dr. Cristian Uţă, de asemenea fost student al profesorului Mircea Coşea, a întrebat: cum se face că, în ultimii 30 de ani, cuvântul reformă este asimilat mereu cu tăieri şi niciodată cu cel de dezvoltare? Reforma devine, astfel, un sinonim pentru reducere?
Lect.univ.dr. Liana Gădău a pus întrebarea: Deoarece economia ţării noastre s-a deteriorat mult în timpul pandemiei de coronavirus, consideraţi că există anumite modele concrete de dezvoltare economică pentru România după perioada de pandemie, ţinând cont şi de colaborarea cu ţările UE sau cu alte state?
Conf.univ.dr. Mariana Iatagan: Aţi afirmat de mai multe ori că o problemă a României este schimbarea frecventă a politicilor economice. Pentru a avea o predictibilitate mai mare a politicii economice a ţării, credeţi ca ar fi utilă o sporire a rolului unor instituţii independente politic cum sunt Academia Română, Consiliul Rectorilor, Camera de Comerţ etc?
Conf.univ.dr. Ion Corbu se mândreşte cu nota 10 obţinută la examenul de practică pedagogică obţinută de la profesorul Mircea Coşea. Consideră ca fiind valoroase şi utile consideraţiile din carte bazate pe elemente obiective privind relaţiile României cu Uniunea Europeană. De asemenea, a dezvoltat paradigma fiscal-bugetară a României prezentată în carte.
Lucia Calangiu: Am văzut că aveţi experienţă şi în administrarea sau managementul companiilor, pe lângă experienţa deja consacrată la nivelul macro-economiei. Având în vedere că în România avem mari probleme cu managementul companiilor de stat, ne putem aştepta ca pe viitor să extindeţi ponderea studiilor la nivelul unor companii publice?
Mihaela Ciobanu a spus: Este corectă opinia, reluată de mai multe ori, privind lipsa unei strategii de dezvoltare a României. Cum ar putea avea totuşi România o strategie de dezvoltare proprie dacă, aşa cum tot domnul profesor Coşea arată, economia ţării noastre este total dependentă de centre de cercetare şi de finanţare din străinătate?
Mirică Dumitrescu este unul dintre antreprenorii care au experimentat soluţii propuse de Mircea Coşea. A dezvoltat problema erorilor de strategie ale României, una dintre ele fiind existenţa în acţionariatul companiilor naţionale a unei entităţi care nu urmăreşte dezvoltarea acestora. A arătat că a face profit nu este sinonim cu a asigura dezvoltarea companiilor. A mai vorbit despre soluţia ruşinoasă a disponibilizărilor de persona, care nu poate să ducă pe termen lung la dezvoltare.
Conf.univ.dr. Aurelian Virgil Băluţă a spus că se impune să promovăm pe toate canalele de comunicare posibile ideile cuprinse în cartea profesorului Mircea Coşea. Vor fi organizate şi alte dezbateri legate de problemele economice actuale, studiile şi analizele economice ale perioadei pandemiei.
Profesorul Mircea Coşea a mulţumit Editurii Fundaţiei România de Mâine pentru apariţia cărţii. S-a bucurat, de asemenea, pentru interesul manifestat faţă de carte şi a apreciat sistemul interactiv al lansării, derulat inclusiv prin întrebări. A răspuns la întrebările formulate de invitaţi. A arătat, printre altele, că România are de 30 de ani două dogme: reforma şi autostrăzile. Tema autostrăzilor s-ar putea să scadă în importanţă în perioada următoare datorită noii etape 4.0 a revoluţiei tehnico-ştiinţifice. A promis că va continua să consemneze evenimentele la care este martor.
În urma acestei lansări există o singură concluzie: citiţi cartea Există economie şi în pandemie. Studii şi analize a profesorului Mircea Coşea, apărută la Editura Fundaţiei România de Mâine! (Conf.univ.dr. Aurelian Virgil BĂLUŢĂ)