Consultare publică
Noul cadru al UE pentru monitorizarea pădurilor şi planurile strategice
• Comisia a lansat o consultare publică online: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13396-EU-forests-new-EU-Framework-for-Forest-Monitoring-and-Strategic-Plans_en referitoare la viitoarea propunere legislativă privind un nou cadru al UE pentru monitorizarea pădurilor şi planurile strategice, astfel cum se prevede în Strategia UE pentru păduri pentru 2030.
Se urmăreşte elaborarea unui cadru de observare a pădurilor la nivelul UE, cu scopul de a oferi acces liber la informaţii detaliate, exacte, periodice şi în timp util cu privire la starea şi gestionarea pădurilor din UE.
Comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Pădurile noastre sunt supuse unei presiuni enorme. Cu toţii am fost martori ai incendiilor de vegetaţie din această vară şi, pe lângă schimbările climatice, pădurile suferă şi din cauza pierderii biodiversităţii, a utilizării sporite a terenurilor, a dăunătorilor şi a intensificării exploatării forestiere. Însă ele joacă un rol esenţial şi în răspunsul la aceste provocări. Noua iniţiativă privind monitorizarea pădu-rilor şi planurile strategice va asigura disponibilitatea la timp a unor informaţii exacte cu privire la pădurile din UE, astfel încât factorii de decizie, silvicultorii şi administratorii de terenuri să poată lua măsuri rapide şi decisive ca răspuns la noile presiuni asupra pădurilor.”
Pe lângă îmbunătăţirea monitorizării pădurilor, informaţiile colectate prin observarea pădurilor vor conduce la un proces decizional bazat într-o mai mare măsură pe date privind pădurile. Acest rezultat preconizat constituie un element esenţial pentru sporirea încrederii publicului în ceea ce priveşte gestionarea pădurilor, reducerea exploatării forestiere ilegale, stimularea şi recompensarea unei gestionări mai durabile a pădurilor şi sprijinirea adaptării pădurilor la schimbările climatice.
Această iniţiativă va contribui, de asemenea, la dezvoltarea unei Europe pregătite pentru era digitală, deoarece va capacita cetăţenii, între-prinderile şi administraţiile, oferindu-le acces la date armonizate privind pădurile şi utilizând mai bine tehnologiile digitale.
Prin Pactul verde european se solicită luarea de măsuri pentru a se îmbunătăţi cantitatea şi calitatea pădurilor din Uniunea Europeană, astfel încât UE să îşi poată atinge obiectivul de neutralitate climatică şi de creare a unui mediu sănătos. Noua Strategie a UE pentru păduri pentru 2030 a stabilit viziunea pentru împădurirea, conservarea şi refacerea eficace a pădurilor în Europa.
Părţile interesate sunt invitate să îşi împărtăşească opiniile în cadrul consultării publice online https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EUForestMonitoringStrategicPlansSurvey2022, care se va desfăşura până la 17 noiembrie.