Când am văzut prima dată un tablou semnat de Nona Delia Chiriac am avut un mare şoc şi convingerea că mă aflu în faţa unui pictor de mare valoare. Am aflat apoi că se ocupă cu alinarea suferinţelor oamenilor.
– Vă rugăm să vă prezentaţi…
– Sunt Nona Delia Chiriac, pictez din pasiune, explorând tehnici diferite, teme şi abordări diverse. Sunt medic de profesie, aceasta fiind o tradiţie şi o vocaţie, dar desenez şi admir pictura încă din copilărie. Mi-am dezvoltat pasiunea în ultimii ani, pictând peisaje şi portrete, surprinzând însă, prin lucrările mele, nu doar forme şi imagini fotografice, ci, mai ales, emoţii. Sunt profund impresionată de sanctitatea vieţii şi consider că frumuseţea oamenilor şi a lumii înconjurătoare reprezintă modelul suprem de inspiraţie pentru pictură.
– În ce tehnici lucraţi ?
– Experimentez tehnici diferite, în armonie cu temele alese: creion-acuarelă, acrilic, pastel, ulei pe pânză, tehnica în cuţit. Mi-am dezvoltat tehnica fiind autodidact, dar şi luând lecţii private de desen, sau pictând sub îndrumarea profesorilor de pictură din atelierul ArtHouse Bucharest. Majoritatea lucrărilor mele sunt donate în scop caritabil sau oferite prietenilor, ca un simbol al grijii şi dragostei pentru cei din jur. Am avut câteva mini-expoziţii individuale şi de grup, începând cu anul 2022.
– Cum a fost anul 2023 pentru arta dumneavoastră ?
– A fost un an de explorare şi de continuare a ceea ce am început în 2022, un an în care am crescut ca artist, am deprins tehnici noi şi am început să expun mai mult. La sfârşitul lui mai 2023 am expus în cadrul expoziţiei caritabile ,,Peisaje ale credinţei ortodoxe” la Cercul Militar Naţional, apoi într-o mini-expoziţie personală în cadrul concertului de Crăciun la Biblioteca Metropolitană – „The Glimpse of the Summer”. Tot în 2023 am participat cu diverse obiecte pictate la târguri caritabile – „Augusteria”, „Globfest” – organizate la Biserica „Sf Dumitru- Poştă”.
– Ce visaţi pentru a doua jumătate a anului 2024, dar şi pentru următorii ani?
– Anul 2024 a început deja cu o mini-expoziţie personală în Bucureşti şi cu o participare în cadrul unei expoziţii la Constanţa, vor urma două participări la expoziţii în Bucureşti, în luna aprilie. Mi-aş dori ca până la sfârşitul lui 2024 să pictez abordând teme din ce în ce mai diverse, să explorez mai mult lumea artei, să cunosc mai mulţi artişti români. Sper ca spre sfârşitul anului să pot organiza o expoziţie personală mai complexă.
– Cum vreţi să se desfăşoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?
– Îmi doresc să mă bucur cât mai mult de toată frumuseţea pe care încerc să o surprind în picturile mele, să mă dezvolt pe măsura capacităţilor mele artistice, să las ceva plăcut în urma mea şi, eventual, să inspir pe cei din jurul meu să facă ceea ce le place şi să îşi „înmulţească talanţii”, la orice vârstă.
Concluzia? Se simte un fior de credinţă ce străbate şi dă consistenţă tablourilor semnate de invitata noastră. Atenţia pentru fiecare detaliu, diversitatea temelor abordate şi a tehnicilor de lucru utilizate pun în lumină faptul că este printre noi un creator deosebit. Se dovedeşte din nou că arta plastică de calitate poate să conducă la o stare mult mai bună a oamenilor. Îi dorim şi pentru viitor multă energie, inspiraţie şi succesul mare pe care îl merită!
Aristotel BUNESCU
https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com