Prin noile reglementări ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), dacă un păgubit RCA nu este mulţumit de procesul de daună încheiat de constatatorul oferit de asigurător, va putea apela la un constatator de daună independent, pe care îl va plăti tot asigurătorul, după cum a declarat Ovidiu Wlassopol, prim-vicepreşedinte ASF. Noile reglementări vor fi incluse într-un proiect de modificare a Normei 20 privind contatatorii de daună sau într-un proiect de lege, în funcţie de deciziile pe care le va lua ASF după ce draftul noilor reglementări va trece prin toate direcţiile implicate în proces.
„După consultările pe care le-am avut în grupul de lucru pentru protecţia consumatorilor cu toţi jucătorii din piaţă implicaţi în proces, am decis ca proiectul legislativ să suporte nişte modificări faţă de modul de prezentare iniţial fără a devia însă de la asigurarea unor instrumente funcţionale la care păgubitul RCA să poată apela rapid în cazul în care se consideră nedreptăţit de către asigurător sau constată eventuale încălcări ale prevederilor legale”, explică Ovidiu Wlassopol.
Iniţial, proiectul legislativ se dorea o revoluţie pe piaţa constatatorilor de daună, în sensul că toţi constatatorii de daună trebuia să fie independenţi. Acum constatările de daună sunt făcute de un angajat al asigurătorului. Dar fiecare asigurător, şi fiecare service are politica proprie. De obicei, constatatorul de daună este un angajat al asigurătorului. Păgubitul este prins la mijloc în această ecuaţie.
Un singur accident, două procese verbale de constatare daună
Pentru a evita aceste situaţii şi a veni în ajutorul consumatorului, „ASF va reglementa situaţia prin oferirea posibilităţii de a se construi o structură de constatatori de daune independenţi, bine pregătiţi, care să nu fie în conflict de interese cu niciuna dintre părţi, care să poarte răspunderea soluţiei exprimate în raportul de daună, care să poată interveni rapid la solicitarea păgubitului RCA şi să poată, totodată, să sesizeze ASF, dacă observă o încălcare a contractului”, precizează Wlassopol.
Mai exact, în loc de transformarea tuturor constatatorilor de daună în entităţi total independente, păgubitul solicită, ca şi până acum, asigurătorului la care este încheiată poliţa de asigurare RCA să facă procesul de constatare daună cu constatatorul său, ca şi în prezent. În schimb, dacă asigurătorul nu răspunde în termenul legal sau păgubitul nu este mulţumit de soluţia constatatorului trimis de asigurător, poate face un contract de prestări servicii cu un constatator independent. Acesta va soluţiona litigiile dintre păgubit şi constatatorul asigurătorului. După cum precizează Ovidiu Wlassopol, „asigurătorul trebuie să plătească şi tariful constatatorului independent, în felul acesta este obligat şi să vegheze la o soluţie corectă pentru ambele părţi”.
După redactarea draftului legislativ direcţiile de specialitate ale ASF vor analiza proiectul şi vor decide dacă acesta se va concretiza într-o normă ASF sau într-un proiect de lege care va trebui înaintat parlamentului.
La ce ajută un constatator de daună independent
De ce este important procesul de constatare de daună? Acum constatările de daună sunt făcute de un angajat al asigurătorului. Dar fiecare asigurător şi fiecare service are politica sa proprie. De obicei, constatatorul de daună este un angajat al asigurătorului. El stabileşte elementele avariate şi tot el propune soluţia tehnică. Prin firea lucrurilor, pentru a-şi maximiza profitul, atât asigurătorul, cât şi service-ul vor încerca să reducă sau să crească costurile reparaţiei. Păgubitul este prins la mijloc în această ecuaţie. La fel şi specialistul constatator de daune, care, după apariţia normelor, va fi o persoană independentă, nu angajatul expres al cuiva. Independenţa profesiei de constatator de daune ar putea astfel fi în avantajul păgubitului.
Dar, aşa cum spune Ionel Calotă, „ar trebui ca norma de funcţionare a constatatorilor de daună să reglementeze o anumită protecţie, să compare toate aspectele, atât tehnic, cât şi procedural. Ar trebui creat un organism care să judece reclamaţiile şi să propună sancţiuni specialiştilor în constatare daune şi să propună sancţiuni în caz de nerespectare a drepturilor consumatorului”. Aşa cum arată Călin Rangu, director în ASF, „chiar dacă constatatorul de daună ca şi entitate independentă va continua să lucreze pentru un anumit asigurător, autorizaţia de practică îi este dată de ASF, constatatorul va răspunde în faţa Autorităţii pentru eventualele greşeli, iar ASF va stabili sancţiuni care i se pot aplicia acestuia, sancţiuni care pot merge până la retragerea autorizaţiei”.
Constatatorul propune soluţia tehnică, dar soluţia finală o dă service-ul. Tocmai de aceea, Registrul Auto Român spune că va fi mult mai atent şi se va implica prin controale inopinate mai dese la service-uri. Asociaţia constatatorilor de daună susţine că service-ul nu ar trebui să schimbe soluţia tehnică dată de constatator pe baza unei justificaţii solide. (Gabriela ŢINTEANU)