Miercuri, 15 mai a.c., la sediul din Şoseaua Berceni nr. 24, Centrul de Cercetări Juridice al Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Politice şi Administrative Bucureşti, din cadrul Universităţii Spiru Haret, a organizat simpozionul ştiinţific al studenţilor şi masteranzilor din cadrul facultăţii. Totodată, s-au desfăşurat şi lucrările Conferinţei Cercului de Drept Civil cu titlul: Noi provocări în studiul teoriei generale a dreptului civil. Abordări interdisciplinare, transdisciplinare şi multidisciplinare, ediţia I.
Lucrările simpozionului au fost deschise de conf. univ. dr. Marian Ilie, decanul facultăţii, care a fost şi moderator pe timpul dezbaterilor. Au urmat cuvinte de deschidere ale conf. univ. dr. Mariana Rudăreanu, director al Departamentului de Ştiinţe Juridice, Politice şi Administrative, conf. univ. dr. Roxana Ifrim, director al Institutului de Cercetări Juridice.
Temele propuse de studenţi şi masteranzi, viitorii specialişti în ştiinţe juridice, politice şi administrative au vizat o problematică complexă, variată, foarte interesantă şi de actualitate în dezbaterile teoretice şi practice. Astfel, au participat la prezentări şi dezbateri: • Adriana-Gabriela INOAN, Consiliul de familie în noul Cod Civil • Mirela-Andreea OPREA, Traficul de persoane ca formă a criminalităţii organizate • Bogdan-Cristian BALABAN, Cenzura în 2019. Limitarea libertăţii de acces şi folosire liberă a informaţiei. Noile directive ale Uniunii Europene • Alexandru Ion STAN, Complicitatea în noul Drept Penal • Florina Anamaria TÂRNARU, Graţierea şi amnistia în legislaţia actuală • Mihaela DABULEANU, Competenţa teritorială a instanţelor de judecată în cazul divorţului în situaţia în care soţii nu au locuinţa în România • Bogdan MĂTĂSARU, Instituţia Colones în America Centrală. Consideraţii juridice de natură teoretică şi practică • Claudiu Valentin NICULAE, Consideraţii privind regimul juridic al bunurilor dobândite în perioada concubinajului • Cătălin ROTĂRESCU, Calificarea actului medical din perspectiva teoriei actului juridic civil. Efecte. Condiţionări • Liliana Silagzi, Ipoteze juridice privind incidenţa nedemnităţii de drept şi a nedemnităţii judiciare, în cazul infracţiunii prevăzute de legea 656/2002 • Lucian TIMOFANOVICI, Argumentul de interpretare reductio ad absurdum. Abordări logico-matematice • Cristina VOICULEŢ, Consideraţii privind încadrarea fideiusorului în categoria consumatorilor.
Studenţii şi masteranzii care au prezentat lucrări în cadrul simpozionului au primit diplome de participare, iar contribuţiile lor ştiinţifice vor fi cuantificate în cadrul rezultatelor universitare finale din acest an. Primele trei lucrări alese de comisie vor fi prezentate în cadrul Conferinţei Internaţionale organizate de facultate şi vor fi publicate în volumul acestei conferinţe. (Lect.univ. dr. Viorel MIULESCU)
Conf. univ.dr. Roxana Ifrim, director al Centrului de Cercetări Juridice a declarat: Acest simpozion este public şi este destinat în primul rând studenţilor. Aceştia au prezentat comunicări, după ce subiectele au fost în prealabil selectate de către profesorii coordonatori. Temele sunt actuale şi foarte importante, prin prisma modificărilor legislative. Au fost alese din dreptul civil, penal şi din domeniul familiei. Susţinătorii temelor provin din rândul studenţilor din anii I, II şi III de studiu şi sunt unii dintre cei mai buni. Ei au fost pregătiţi de către profesorii coordonatori să prezinte temele astfel încât publicul să fie captivat de ceea ce aceştia au prezentat, dar mai ales prin importanţa temelor abordate. Pentru studenţi a fost o mare provocare, care, la rândul ei, a născut o provocare şi în rândul celor din sală. Cei din sală au putut pune întrebări şi i-au provocat la dezbateri pe susţinătorii prelegerilor. Simpozionul va fi urmat de o conferinţă anuală a Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Politice şi Administrative a Universităţii Spiru Haret, unde primii trei studenţi poziţionaţi ca nivel de pregătire vor fi invitaţi. Această conferinţă va avea loc în data de 4 iunie 2019. Atunci vom avea, atât invitaţi din România, cât şi din străinătate. Va fi o conferinţă internaţională deschisă tuturor cadrelor didactice şi tuturor celor pe care îi pasionează, efectiv, dreptul. Vom avea invitaţi şi profesori de la alte universităţi.
Dintre cei 12 studenţi, care şi-au prezentat temele în faţa profesorilor şi colegilor, în cadrul Simpozionului ştiinţific al studenţilor şi masteranzilor Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Politice şi Administrative am stat de vorbă cu Bogdan Cristian Balaban, student în anul I, care a spus: Tema aleasă de mine pentru simpozion a fost Cenzura în 2019, limitarea libertăţilor, din noua directivă a Uniunii Europene. Această directivă se referă la drepturile de autor, pe care de multe ori le limitează. Există în acest sens articolul 17 din această directivă, care este problematic şi care înlocuieşte articolul 13. Am avut emoţii, altfel cred că puteam să am o prezentare mai bună. Toţi vrem să evoluăm. Consider totuşi că prezentarea mea a avut un oarecare impact. Am văzut cum a reacţionat sala, în care cred că erau în jur de 100 de oameni. Este o temă interesantă din punctul meu de vedere, fiindcă internetul ne influenţează tuturor vieţile. Toată lumea îl foloseşte. Cred că prezentarea de azi m-a ajutat să mă dezvolt şi să îmi înfrâng anumite temeri, fiindcă mă pregătesc să devin judecător. Ştiu însă că este foarte complicat şi că am un drum lung până acolo. (Ciprian VASILESCU)