Și chiar de nu voi fi un far, ci o candelă, ajunge. Și chiar de nu voi fi nici candelă, tot ajunge, fiindcă m-am străduit să aprind lumina.
Nicolae TITULESCU
1924
Martie 26. Londra. Nicolae Titulescu solicită membrilor misiunii diplomatice să stabilească contacte cu presa britanică potrivnică României și să prezinte expuneri privind poziția oficială a țării în chestiunea integrității teritoriale.
Aprilie 1. București. Nicolae Titulescu este numit delegat permanent al României la Societatea Națiunilor Unite.
Mai 15. Londra. Nicolae Titulescu informează guvernul României despre convorbirea avută cu primul ministru britanic despre Legea minelor din România.
Mai 24. Londra. Nicolae Titulescu primește asigurări din partea premierului britanic că Marea Britanie sprijină integritatea teritorială a României.
Iulie 15. Londra. Nicolae Titulescu intervine pe lângă Eduard Henriot, Prim Ministru al Franței, pentru ca acesta să sprijine egalitatea de regim între statele mari și mici la Conferința Internațională de la Londra privind reparațiile.
Iulie 16 – august 16. Londra. Desfășurarea Conferinței internaționale în domeniul reparațiilor de război. Nicolae Titulescu a condus delegația română la această conferință, în cadrul căreia a desfășurat o amplă acțiune pregătitoare de informare și documentare, elaborând documentele și fundamentând punctul de vedere românesc. A susținut activ și a apărat viguros interesele românești.
Septembrie 25. Geneva.Nicolae Titulescu participă la cea de a cincea sesiune a Adunării Societății Națiunilor la Comisia a III-a; a prezentat punctul de vedere al României în problema reglementării pașnice a diferendelor internaționale.
Octombrie 2. Geneva. Nicolae Titulescu a participat la elaborarea Protocolului de la Geneva asupra reglementării pașnice a diferendelor internaționale prin care se stipula scoaterea războiului în afara legii
Decembrie 19. Londra.Nicolae Titulescu întreprinde demersuri energice la Ministerul de Finanțe și la Foreign Office pentru participarea României la Conferința miniștrilor de finanțe de la Paris consacrată reparațiilor.
1925
Ianuarie 14. Paris. Nicolae Titulescu prezintă, împreună cu Vintilă Brătianu, Conferinței miniștrilor de finanțe a țărilor aliate moratoriu referitor la reglementarea reparațiilor de război și creanțelor speciale ale României.
Martie 18. Paris.Nicolae Titulescu are convorbiri cu Eduard Harriot, primul ministru al Franței, în legătură cu negocierile anglo-franceze privind securitatea europeană, garantarea granițelor României, Serbiei și Poloniei.
Septembrie 19. Londra. Nicolae Titulescu semnează, în numele României, documentul de aderare la Declarația pentru reglementarea pașnică a diferendelor internaționale.
Noiembrie. Washington. Nicolae Titulescu a negociat cu Andrew Williams Melon, secretar al Trezoreriei Statelor Unite, termenii acordului privind datoriile de război ale României față de Statele Unite ale Americii.
Noiembrie 17. Washington. Președintele american, Calvin Coolidge, oferă un dejun demnitarului român la Casa Albă.
Noiembrie – ianuarie 1926. Aflat în SUA şi Canada, Nicolae Titulescu negociază şi semnează diverse acorduri şi aranjamente cu privire la consolidarea datoriilor de război ale României.
Decembrie – ianuarie 1926. Nicolae Titulescuare întâlniri cu membrii coloniilor româneşti din Detroit, Cleveland, Buffalo.
1926
Ianuarie 8. La Universitatea Columbia din New York, face un expozeu despre situaţia Europei postbelice, pronunţându-se contra revizuirii tratatelor şi pentru lărgirea şi diversificarea colaborării între statele europene.
Decembrie 3. În calitate de delegat al României în Consiliul Societăţii Naţiunilor, în şedinţele a III-a şi a IV-a a celei de-a 43-a sesiuni, susţine necesitatea ajutorării financiare a oricărui stat căzut victimă a agresiunii.
Decembrie 4. Informează asupra discuţiei pe care a avut-o cu Eric Drummond, secretarul general al Societăţii Naţiunilor, în cadrul căreia i-a cerut sporirea numărului funcţionarilor români în Secretariatul Societăţii Naţiunilor.
Decembrie 9. Intervine în Consiliul Societăţii Naţiunilor în problema competenţei Comisiei Europene a Dunării.
1927
Ianuarie 8. Nicolae Titulescu este ales vicepreşedinte al Academiei Diplomatice Internaţionale de la Paris.
Iulie 6. Nicolae Titulescu preia, în guvernul român, portofoliul de ministru al Afacerilor Străine, pe care-l va deţine până la 1 august 1928.
Iulie 13. Nicolae Titulescu face ample declaraţii presei române şi străine privitoare la politica externă a guvernului Ion I.C. Brătianu, concordanţa intereselor româneşti cu interesele europene, dezvoltarea relaţiilor de pace şi colaborare ale României cu toate ţările.
Iulie 15. Nicolae Titulescu propune un decret de organizare a administraţiei centrale a Ministerului Afacerilor Străine.
Septembrie 17. Nicolae Titulescu rosteşte un discurs la cea de-a 47-a sesiune a Consiliului Societăţii Națiunilor privitor la chestiunea optanţilor unguri şi la competenţa Consiliului Societăţii Naţiunilor, a Tribunalului arbitral mixt româno-ungar, precum şi a Curții Permanente de Justiţie Internaţională de la Haga.
Decembrie 21. La propunerea lui Nicolae Titulescu, Parlamentul român votează Legea privind înfiinţarea de legaţii ale României la Geneva, Cairo, Riga si Rio de Janeiro.
Decembrie 31. Nicolae Titulescu propune înfiinţarea, cu data de 1 ianuarie 1928, a unei Diviziuni Economice în Administraţia Centrală a Ministerului Afacerilor Străine.
1928
Ianuarie 24 – februarie 1. Nicolae Titulescu efectuează o vizită în Italia.
Februarie 2 – 14. Nicolae Titulescu efectuează o vizită oficială în Franţa. Nicolae Titulescu discută, la Paris, cu Raymond Poincaré, Aristide Briand si Philippe Berthelot în legătură cu posibilităţile de intensificare a relaţiilor economice româno-franceze şi perspectivele de realizare a Pactului Briand-Kellogg.
Februarie 21-25. La Cap Martin şi Menton, Nicolae Titulescu are două întrevederi cu Gustav Stresemann, ministrul de Externe al Germaniei, în cadrul cărora abordează problemele în litigiu dintre România şi Germania.
Martie 4. La Geneva, are loc o întâlnire a miniştrilor de Externe ai statelor membre ale Micii Înțelegeri (E. Beneš, V. Marinkovic si N.T.), care prilejuieşte o analiză a situaţiei politice generale şi definirea liniei de urmat de către Organizaţie.
Iunie 20-22. La Bucureşti, se desfăşoară lucrările Conferinţei miniştrilor de Externe ai statelor membre ale Micii Înțelegeri, care afirmă continuitatea liniei politice a organizaţiei şi hotărârea de a adera la Pactul Briand-Kellogg.
Iulie 31. Nicolae Titulescu este numit trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României la Londra.
Septembrie 4. România aderă la Tratatul multilateral pentru renunţarea la război ca instrument de politică naţională (Pactul Briand-Kellogg).
Noiembrie 20. Nicolae Titulescu este numit reprezentant permanent al României în Consiliul Societăţii Naţiunilor şi delegat permanent la Societatea Naţiunilor.
Noiembrie 29. Nicolae Titulescu informează asupra convorbirii cu Winston Churchill în care expune punctul de vedere al României în problema reparaţiilor şi a campaniei lordului Sidney Harold Rothermere în favoarea revizuirii tratatelor.
Decembrie 14. Nicolae Titulescu informează asupra conţinutului convorbirilor avute cu A. Briand, G. Stresemann si A. Chamberlain pentru apărarea intereselor româneşti în problema reparaţiilor.
1929
Februarie 9. România semnează, alături de URSS, Polonia, Letonia, Lituania şi Estonia, Protocolul pentru punerea în vigoare cu anticipaţie a Tratatului multilateral pentru renunţarea la război ca instrument de politică naţională (Pactul Briand-Kellogg).
Martie 2. Nicolae Titulescu informează, din Geneva, asupra convorbirii avute cu Sir Eric Drummond, secretarul general al Societăţii Naţiunilor, asupra chestiunii minorităţilor.
Martie 15. Nicolae Titulescu prezintă, la Academia Diplomatică Internațională de la Paris, comunicarea Societatea Naţiunilor şi minorităţile.
Mai 6. La invitaţia Comitetului pentru Înţelegerea Internaţională din Germania, Nicolae Titulescu rosteşte la Berlin, în Reichstag, conferinţa Dinamica păcii.
Mai 21. La cea de-a 54-a Conferinţă anuală, de la Londra, Nicolae Titulescu este ales preşedinte al Societăţii Internaţionale de Filologie, Ştiinţe şi Arte Frumoase; cu această ocazie, rosteşte un remarcabil discurs intitulat Politica si pacea.
Iunie 13. La cea de-a 55-a sesiune a Consiliului Societăţii Naţiunilor de la Madrid, Nicolae Titulescu face o declaraţie în legătură cu raportul Comitetului de Trei pentru studierea problemei minorităţilor.
August 6-31. La Haga, au loc lucrările primei faze a Conferinţei Internaţionale în problema reparaţiilor de război (Planul Young). Nicolae Titulescu participă, alături de G.G. Mironescu, ministrul Afacerilor Străine, şi Mihai Popovici, ministru de Finanţe, la lucrările Conferinţei.
Decembrie 8. Nicolae Titulescu acordă o prefaţă la lucrarea Quatre Conférences sur la Roumanie (apărută în 1930) în care stăruie asupra comunităţii culturale româno-franceze.
1930
Ianuarie 3-20. La Haga, se desfăşoară lucrările celei de a doua faze a Conferinţei Internaţionale în problema reparaţiilor de război (Planul Young). Nicolae Titulescu participă la Conferinţă alături de G.G. Mironescu şi I. Lugosianu.
Ianuarie 20. În ședința pentru examinarea proiectului de acord asupra Planului Young Nicolae Titulescu expune rezervele României faţă de acest plan.
Ianuarie 22. Nicolae Titulescu acordă un interviu agenţiei „Rador” asupra rezultatului Conferinţei Internaţionale de la Haga în domeniul reparaţiilor de război, precum şi în legătură cu chestiunea tribunalelor arbitrale mixte şi a competenţei lor.
Februarie 17-martie 24. România participă la Conferinţa economică internaţională de la Geneva, consacrată acţiunii pentru ieşirea din criza economică.
Martie 13. Nicolae Titulescu este numit preşedinte al delegaţiei române la Conferinţa pentru codificarea dreptului internaţional.
Mai 13. Nicolae Titulescu este ales membru de onoare al Academiei Române.
Iunie 27. Miniştrii de Externe ai României, Cehoslovaciei şi Iugoslaviei semnează, la Strbské Plešo, un Acord complementar la tratatele existente între statele Micii Înţelegeri, marcând, de fapt, primul acord politic comun al Micii Înţelegeri, care întăreşte coeziunea internă a acesteia.
Septembrie 10. În calitate de preşedinte al celei de-a XI-a sesiuni ordinare a Adunării Societăţii Naţiunilor, Nicolae Titulescu rosteşte discursul de deschidere.
Septembrie 16. Nicolae Titulescu propune construirea unei Case internaţionale a presei pentru ziariştii acreditaţi pe lângă Societatea Naţiunilor.
Octombrie 3. În calitate de preşedinte al celei de-a XI-a sesiuni a Adunării Societăţii Naţiunilor, Nicolae Titulescu aduce un omagiu memoriei lui Gustav Stresemann, fostul ministru de Externe al Germaniei.
Octombrie 4. Nicolae Titulescu rosteşte, în calitate de preşedinte, cuvântul de închidere a celei de-a XI-a sesiuni ordinare a Adunării Societăţii Naţiunilor.
Octombrie 16. Nicolae Titulescu este numit membru al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga.
Noiembrie 5. În cadrul întrevederilor de la Roma cu B. Mussolini şi D. Grandi, Nicolae Titulescu îşi exprimă îngrijorarea faţă de politica revizionistă pe care o promova Italia fascistă.
Noiembrie 17-20. România participă la cea de-a doua Conferinţă economică internaţională de la Geneva, consacrată acţiunii pentru ieşirea din criza economică.
Noiembrie 19. La Universitatea din Cambridge, Nicolae Titulescu rosteşte conferinţa Progresul ideii de pace.
1931
Aprilie 2. La Londra, Nicolae Titulescu poartă convorbiri cu A. Briand, A. Tardieu, J. Paul-Boncour, P. Berthelot, A. Henderson, A. Chamberlain şi alte personalităţi politice cu privire la proiectul Uniunii vamale între Austria şi Germania.
Mai 15-22. O delegaţie română, condusă de Nicolae Titulescu, participă la lucrările Conferinţei pentru „Uniunea Federală Europeană”, desfăşurată la Paris.
Mai 21. Conferinţa pentru „Uniunea Federală Europeană”, desfăşurată la Paris, aprobă în unanimitate propunerea lui Nicolae Titulescu privind crearea Creditului Agricol Internaţional.
Septembrie 7. Nicolae Titulescu rostește un remarcabil discurs la alegerea sa ca președinte al celei de-a XII-a sesiuni ordinare a Adunării Societăţii Națiunilor.
Septembrie 29. Nicolae Titulescu rosteşte discursul de închidere a celei de-a XII-a sesiuni ordinare a Adunării Societăţii Naţiunilor. (Va urma) (https://titulescu.eu/nicolae-titulescu/repere-biografice/) (Nicolae Mareş)