2025 a început cu bine. Ca un mare pasionat de călătorii, am făcut deja câteva drumuri prin Bucureşti, dar şi în afara oraşului. Cu gândul merg mai departe, până în judeţul Mureş. Cu ajutorul internetului, pot să intru în contact cu creatorii din această parte a ţării. Astăzi, vreau să vă aduc în atenţie preocupările doamnei Nataliei Stoica.
– Vă rugăm să vă prezentaţi pentru cei care nu vă cunosc…
– Sunt învăţătoare (profesor învăţământ primar). Îmi plac artele. Ulterior am absolvit Facultatea de Muzică – Pedagogie muzicală. Am participat cu Asociaţia „Dor Străbun” la foarte multe concursuri şi festivaluri internaţionale de folclor în mai multe ţări: Cehia, Austria, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Spania …apoi am absolvit Iconografie în cadrul Şcolii Populară de Artă -Tg.Mureş.
Mă aflam în Leptokaria cu AAP Mureş şi un grup de elevi. Rolul nostru era să prezentăm un program artistic. Să organizezi timpul liber al copiilor e o adevărată provocare între orele 11-17, când sunt temperaturi ridicate, caniculare. Copiii doreau să achiziţioneze suveniruri, care erau destul de scumpe pentru bugetul lor. Le-am propus să le facem împreună. Erau foarte încântaţi de picturile lor realizate pe pietricele albe cu tuş şi culori acrilice. Cu banii economisiţi s-au răcorit cu suc de rodie. Astfel ne-a surprins domnul Ilarie Opriş, lucrând la minunăţiile noastre. M-a îndemnat să mă apuc de pictat.
Nu sunt talentată! Îmi fac datoria ca dascăl şi încerc să insuflu acest lucru şi elevilor mei. Astfel am iniţiat proiectul ,,Arta populară în mâinile copiilor”. Mulţumesc pentru sprijin CJCTEA şi Consiliului Judeţean Mureş. Acest parteneriat a oferit elevilor oportunitatea de a se conecta cu arta, de a învăţa noi tehnici şi de a-şi dezvolta noi tehnici şi abilităţi care vor avea un impact pozitiv asupra dezvoltării lor personale.
Cele mai frumoase aprecieri (analiza icoanelor pe sticlă, modele Niculene) le-am auzit atunci de la istoricul de artă Cornel Tatai, în cadrul expoziţiei cu temă pascală de la Blaj. Mă refer la arta cuvântului şi impactul ei asupra unui om.
– Felicitări! Ce vă doriţi pentru anul 2025?
– În 2025, îmi doresc să văd o diversitate în domeniul artistic. Reinterpretare contemporană, o perspectivă modernă asupra simbolurilor tradiţionale. Să creez obiecte de artă care au şi utilitate practică. Mi-aş dori o expoziţie itinerantă: promovarea lucrărilor prin expoziţii care călătoresc în diferite oraşe sau ţări aducând arta mai aproape de publicul larg. Organizarea de ateliere şi discuţii pentru a implica comunitatea în procesul artistic şi pentru a deschide dialoguri despre temele abordate.
Concluzia? Am descoperit, cu mare plăcere, în Natalia STOICA, un om dedicat educării artistice a tinerelor generaţii. Îi dorim şi în continuare multă sănătate şi energie, participarea la noi şi noi proiecte culturale de mare importanţă.
Aristotel BUNESCU
https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com