• „Universitatea Spiru Haret este prima instituţie de învăţământ superior privată care a înţeles importanţa demersului nostru şi care a devenit un partener educaţional valoros al misiunii noastre. Prin Proiectul Liceenii, pe care instituţia haretistă îl desfăşoară de 8 ani deja, reuşim să mergem mai aproape de liceeni şi să le povestim despre programul MyWaY.
• MyWaY esteun program care îmbină teoria studiată la şcoală cu practica, o reală oportunitate pentru tânăra generație de a participa la un internship în cadrul unei companii din domeniul ei de interes.
MyWaY, o inițiativă a Fundației pentru Educaţie şi Vocaţie, este un program de consiliere și orientare vocațională, o reală oportunitate pentru tânăra generație. Este un program care îmbină teoria studiată la şcoală cu practica. Partea inovativă din program este oportunitatea adolescenților de a participa la un internship în cadrul unei companii din domeniul lor de interes.Programul MyWaY a apărut tocmai din nevoia tinerilor de a-și găsi drumul, de a alege conștient calea de urmat în cariera lor.
Fundația pentru Educație și Vocație (FEDEVO) este o organizație non-guvernamentală care își propune ca, prin proiectele sale, să sprijine elevii în descoperirea vocației și în orientarea în carieră.
„MyWaY este special gândit pentru tineri, este despre viitorul lor profesional. Liceenii care doresc să facă un exercițiu de introspecție, să exploreze și să-și descopere potențialul pot participa alături de alți colegi la acest program. Astfel, vor avea posibilitatea unei imersii directe, nemijlocite, în domeniul profesional pe care și-l doresc. Prin acest program oferim o mare oportunitate liceenilor care trec de la partea de informație teoretică la cea practică, experiențială. Creăm o comunitate puternică în care scopul nostru comun este de a oferi cadrul în care fiecare își găsește locul și valoarea. Ne desfășurăm activitatea în domeniul educațional înțelegând rolul prioritar al educației în dezvoltarea unei generații de succes“, declară Dana Vasilescu, preşedintele Fundaţiei pentru Educaţie şi Vocaţie.
Programul MyWaY integrează mai multe etape:
– întâlnirea și discuția cu psihologul vocațional și consilierul educațional și orientarea vocațională;
– participarea la testul vocațional Jackson (JVIS) – un baromentru important al personalității tinerilor –, care oferă „o hartă” cu interesele de care pot ține cont aceștia atunci când își gândesc parcursul profesional;
– accesarea domeniului pe care îl consideră atractiv; aleg una sau mai multe companii la care participă în internship;
– întâlnirea finală – discuție între participantul în program și echipa fundaţiei, formată din psiholog și consilier educațional, care reprezintă feedback-ul tinerilor după experiența din program, dar și raportul de evaluare pe baza testului, concluzii, recomandări;
– sesiune de mentorat cu un business coach pentru a descoperi împreună calea către cele mai bune alegeri personale și profesionale.
Programul MyWaY a debutat la finalul anului școlar 2020 – 2021 și a fost bine primit de liceeni, care și-au manifestat interesul de a participa la acest proiect. „Am descoperit adolescenți dornici să exploreze, să dea glas visului lor profesional. Ei ne-au arătat că au aripi pentru a zbura spre un drum de succes, ne-au uimit cu maturitatea lor, cu setea lor de cunoaștere, cu dorința de a experimenta“, precizează Dana Vasilescu.
Programul este destinat tuturor liceenilor, începând cu clasa a IX a. Un tânăr îşi poate construi o carieră de succes indiferent de profilul studiilor absolvite, important este să facă ceea ce îi place, să îşi construiască cu adevărat propriul său drum. Este recomandat ca toţi liceenii să participe la programul MyWaY, să experimenteze înainte de a lua decizia finală către studiile universitare.
La finalul anului 2021, în program au fost înscrişi 50 de liceeni și 13 companii partenere, care au acoperit 10 domenii de activitate: Medicină, IT&C, Mediul de afaceri, Management turistic şi hotelier, Horeca, Financiar-Bancar, Psihologie-Științe Sociale, Juridic, Jurnalism, Arhitectură-Design, Marketing și PR.
Mulți dintre cei care au participat în programul MyWaY au testat dacă ceea ce au ales pentru viitorul drum profesional este exact ceea ce li se potrivește. Unora li s-a confirmat ceea ce simțeau deja că este pentru ei, iar altora programul le-a schimbat traiectoria. O parte din liceeni știu ce vor, o altă parte încearcă să își răspundă la această întrebare. Exact aceasta le propunem prin programul MyWaY: să se descopere pe ei cu ajutorul testelor vocaționale și prin participarea efectivă la un stagiu de practică alături de echipele din companii“, spune preşedintele fundaţiei, Dana Vasilescu.
În perioadele de vacanţă, sesiunile de internship pot fi de una sau două săptămâni – câte șase ore pe zi; în timpul semestrelor școlare, participarea, aceste sesiuni sunt de două-trei ore pe zi, atât dimineața, cât și după-amiaza, în funcție de orarul participanților. Fundaţia a adaptat programul nevoilor liceenilor, astfel încât să ofere posibilitatea participării acestora într-un număr cât mai mare.
Programul s-a reluat din 10 ianuarie!
Programul MyWaY s-a reluat din data de 10 ianuarie. Medicină, Juridic, Marketing şi comunicare sunt cele trei domenii din care liceenii au putut alege în perioada 10 – 14 ianuarie pentru a se bucura de experienţa unui internship în companii de top alături de echipe de profesionişti care îi vor ghida şi îi vor susţine pe parcursul programului. Detaliile acestor programe de internship pentru perioada următoare pot fi aflate accesând site-ul www.fedevo.ro sau pe paginile de social media – Facebook, Instagram şi LinkedIn.
Reprezentanţii fundaţiei spun că au identificat o reală nevoie în rândul elevilor de clasa a VIII-a, care sunt puși în fața unei decizii importante: alegerea unui traseu educațional pentru următorii patru ani. „Considerăm oportun să parcurgă etapele testului vocațional Jackson – întâlnirea cu psihologul, consilierul educațional, aplicarea chestionarului vocațional, sesiunea de feedback şi raportul de evaluare vocațională pe baza testului. Am avut deja elevi înscriși și au fost foarte încântați să aibă o privire de ansamblu asupra alegerii viitoarelor direcții. De asemenea, pentru elevii din clasele de gimnaziu am pregătit și cursuri specializate, oferite de traineri valoroși – leadership, inteligență emoțională, comunicare asertivă“, precizează Dana Vasilescu, președintele FEDEVO.
O altă direcție pentru dezvoltarea programului MyWaY este reprezentată și de încheierea unor parteneriate educaționale cu toți actorii învățământului superior, atât din mediul de stat și privat. Este foarte important pentru liceenii din anii terminali să cunoască oferta educațională a universităților, să poată avea întâlniri cu reprezentanții acestora.
Bursa MyWaY pentru toţi liceenii din Bucureşti
„Universitatea Spiru Haret este prima instituţie de învăţământ superior privată care a înţeles importanţa demersului nostru şi care a devenit un partener educaţional valoros al misiunii noastre. Prin Proiectul Liceenii, pe care instituţia haretistă îl desfăşoară de 8 ani deja, reuşim să mergem mai aproape de liceeni şi să le povestim despre programul MyWaY.
De asemenea, în luna noiembrie 2021 am lansat Bursa MyWaY, care se adresează tuturor elevilor înscrişi în învăţământul liceal din Bucureşti, iar cei care s-au înscris au trebuit să ne convingă într-un video de trei minute de ce sunt potriviţi pentru a primi această bursă. Avem deja o primă câştigătoare pentru Bursa MyWaY, iar în perioada următoare vom lansa o nouă etapă de aplicaţie pentru cei interesaţi”, declară Dana Vasilescu.
„Prin programul MyWay am avut ocazia să învăț de la cei mai buni! Am întâlnit la Yamaha România (Motodynamics SRL) cei mai deschiși oameni care m-au învățat tot ce ţine de domeniul vânzărilor și care mi-au hrănit și mai mult pasiunea pentru două roți! Am participat la discuții despre ce înseamnă domeniul de marketing, contabilitate, cum se înregistrează și se fac livrările, cum se transportă motocicletele și cum se încarcă marfa, am învățat despre componentele bestiilor cu două roți, cum se fac reviziile, dar, cel mai important, şi cum se comunică într-o companie unde munca de echipă este esențială”. – Diana Maria, 18 ani.
„Nu am cuvinte să descriu experiența pe care am trăit-o în acest internship de la Antena 3. În decursul acestui program am reușit să observ în ce constă cu adevărat televizunea de știri: munca din redacție (unde am învățat procesul de scriere a unei știri), montajul, acțiunea din platou, în ce constă programul meteo și cum se pregătesc informațiile ce urmează a fi prezentate în direct. Am aflat în ce constă munca unui operator, de la alergat cu camera pe umăr pentru a prinde știrea de ultimă oră, până la micile detalii de reglare a camerei pentru a pune în evidență toate atuurile reporterului/prezentatorului“. – Alexandra – Maria, 18 ani.
„Experiența mea în cadrul internship-ului oferit de programul MyWay la Cabinetul Individual de Psihologie Liliana Cristea a fost una minunată și care chiar mi-a schimbat perspectiva asupra unor aspecte ale vieții. Pe lângă faptul că m-a făcut să fiu și mai sigură de faptul că vreau să continui drumul către o carieră în psihologie, m-a ajutat să înțeleg mai bine ce m-a făcut să fiu așa pasionată de acest domeniu. Recomand acest program și consider că orice adolescent are nevoie de o experiență așa frumoasă şi constructivă ca aceasta”. – Daria, 18 ani
„Experiența mea de la Antico & Partners a fost foarte frumoasă, am aflat multe lucruri despre viața unui avocat și mediul de lucru. Recomand acest lucru, pentru că am avut oportunitatea de a vedea și participa la viața zilnică a unui avocat. La începutul programului nu eram foarte sigură de direcția în care trebuie să mă îndrept, dar acum am o altă deschidere, mai este timp să experimentez. Sunt doar la început de clasa a X-a”. – Alexia, 16 ani