Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic (EOTP), aflat la numărul 4 pe strada Stelea din Târgovişte, judeţul Dâmboviţa, parte componentă a Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească, este unic în Europa Centrală şi de Sud-Est. Expoziţia permanentă a acestui muzeu reuneşte cele mai spectaculoase descoperiri arheologice făcute de prof. univ. dr. Marin Cârciumaru în peste 50 de ani de activitate ştiinţifică.
Sunt expuse piese din preistorie de o relevanţă deosebită, descoperite în România: obiecte de podoabă, unelte, arme din piatră, care reflectă modul de trai al oamenilor, paşii făcuţi de acesta începând de acum 100.000 de ani. Astfel, ne putem întoarce în timp şi putem admira trei sferturi dintre piesele de artă din Paleolitic descoperite pe teritoriul României. Sunt exponate care se găsesc doar la muzeul din Târgovişte. Aici avem singurul colier de melci foarte mici, de câţiva milimetri, din Europa. Avem vârfuri de suliţă de fildeş de o frumuseţe rară, care sunt unicate pentru Europa Centrală şi de Est, spune prof. univ. dr. arheolog Marin Cârciumaru. Muzeul este unic din două puncte de vedere. Din punct de vedere tematic, nu există în România un alt muzeu dedicat acestei perioade şi, în al doilea rând, este unicat prin valoarea inestimabilă a exponatelor, afirmă Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte.
În muzeu se regăsesc artefacte care fac parte, în mod cert, din patrimoniul arheologic românesc şi universal, precum sunt cele mai vechi mărturii din lume privind simbolismul omului de Neanderthal, reprezentate prin recipientele pentru prepararea culorii roşii (ocrului) şi o geodă vopsită cu ocru de peste 50.000 de ani, toate acestea descoperite în Peştera Cioarei-Boroşteni (jud. Gorj), unicul colier din cochilii de melci de mici dimensiuni din Europa (circa 29.000 de ani), cel mai vechi instrument de suflat din România, un fluier gravetian (peste 20.000 de ani), multe pandantive din dinţi de animale şi pandantive din piatră gravate, unele chiar mai vechi de 25.000 de ani etc. Toate aceste descoperiri au fost făcute în siturile din Piatra Neamţ – Poiana Cireşului (jud. Neamţ) şi peştera Cioarei-Boroşteni (jud. Gorj). În muzeu este reconstituită una dintre cele mai mari peşteri dintr-un muzeu din România şi singura în care se regăsesc oameni de Neanderthal realizaţi prin respectarea tuturor exigenţelor privind morfologia acestora, surprinşi în cele mai caracteristice preocupări, cum ar fi cioplirea uneltelor de piatră şi os sau prepararea coloranţilor, dar şi un Homo Sapiens din Paleoliticul Superior, într-o ipostază de vânător, aflat alături de un cort specific gravetianului.
Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic de la Târgovişte a atras rapid nu doar privirile cunoscătorilor din ţară, dar şi din străinătate. Piesele de excepţie expuse aici sunt căutate de către turiştii europeni. Iniţiatorul acestui muzeu, prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, declara: Sunt foarte surprins de succesul pe care îl are muzeul. E foarte vizitat. E cel mai vizitat dintre toate secţiile Complexului Muzeal Curtea Domnească. Cei mai mulţi vizitatori sunt din Bucureşti, care au aflat de el pe internet. Mai vin şi învăţători şi profesori, care, ulterior, se întorc cu elevi. Lumea care vine rămâne foarte impresionată. Vin oameni cu o cultură ridicată. Am avut şi grupuri din Belgia, care au venit special când au auzit de muzeul acesta, pentru că au şi ei un muzeu al evoluţiei, dar nu au piesele pe care le avem noi. Este o lucrare fantastică. Trebuie să ne dăm mâna să încercăm să facem mai multe pentru promovarea acestui muzeu.
Strămoşii ne-au lăsat spre păstrare un patrimoniu deosebit, de care ar trebui să fim mândri, dar care ridică şi nişte întrebări esenţiale. De unde venim? Cine suntem şi unde o să ajungem? Dacă nu îţi cunoşti trecutul, nu îţi cunoşti rădăcinile, nu numai din punct de vedere cultural, ci şi din punct de vedere genetic, este grav. (George V. GRIGORE)
Surse: wikipedia.org; muzee-dambovitene.ro; targoviste.ro, ghidulmuzeelor.cimec.ro