Am vizitat la început de an „Muzeul Unirii” din Alba Iulia. Un anunţ tentant ne informa că se va deschide Muzeul din Palatul Principilor, după ce plecam noi. Ne-am promis că vom reveni curând, pentru că „Palatul Principilor” este locul ideal unde „urmele“ Principilor Transilvaniei pot fi reunite expoziţional, împrumutate sau gestionate temporar pentru a reface segmentul de istorie lipsit din aproape toate spaţiile muzeistice locale. Nicăieri în Transilvania nu se vede vreo galerie a principilor ei. Ceea ce a rămas de pe urma lor s-a împrăştiat către Budapesta, Cluj şi Bucureşti, înaintea anului 1918. Doar o mică parte se găseşte la Alba Iulia, în celebra „Biblioteca Batthyaneum”, recuperată de arheologi la Catedrala Romano-Catolică. Niciun spaţiu muzeal provincial nu posedă atât de multe potenţialităţi pentru a fi utilizat ca templu al artelor renascentiste şi baroce (de la costum, la arme, muzică, pictură şi sculptură, tipar, bucătărie etc.) concentrate, afişate şi reinventate în evenimente de reconstituire. Spaţiul este de o generozitate provocatoare şi stimulativă, clar destinat evenimentelor de anvergură. Din secolul al XVI-lea, a fost reşedinţă princiară, iar pentru o perioadă de 10 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul. Acum corpul principal al Palatului s-a aflat într-un amplu proces de restaurare şi valorificare istorică şi turistică, prin proiectul „Conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expoziţional Corp Principal E“, finanţat prin Programul Operaţional Regional, constructor, SC EURAS SRL. În acord cu statutul său, cu valenţe naţionale şi europene, în corpul principal al „Palatului Principilor” se doreşte, în primul rând, amenajarea unui Muzeu dedicat Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcţie a clădirii, cât şi picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ. Funcţiunile propuse prin proiect sunt culturale şi turistice şi sunt considerate de specialişti potrivite atât pentru clădire ca monument istoric, cât şi pentru a atrage un număr cât mai mare de turişti. Pe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la serviciile culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, şi ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional.
Edificiul are, ca multe alte monumente din Cetatea Alba Iulia, o istorie îndelungată, legată de personalităţi şi evenimente marcante din istoria Transilvaniei şi chiar a Europei. Palatul din zilele noastre reprezintă aproximativ 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă, când era reşedinţa principilor Transilvaniei. Chiar şi astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania, care a constituit un model pentru clădirile Renaşterii târzii ale provinciei. Acum, deschis ca muzeu, va atrage iubitorii de istorie şi de artă către cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate din România.
„Monument istoric de clasă A, reabilitat printr-o investiţie de circa 6 milioane de euro, derulată cu fonduri europene, Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia a devenit accesibil publicului larg din data de 5 a lunii februarie, odată cu inaugurarea muzeului cu acelaşi nume. Astfel, în mai puţin de o lună de la deschidere, obiectivul a atras peste 4.000 de vizitatori, atât din ţară, cât şi din străinătate” (…) „Dacă vizitatorii s-au familiarizat deja cu Regina Isabella şi restul curatorilor virtuali, o a doua expoziţie va aduce în prim-plan şi alte personaje care au jucat un rol semnificativ în evoluţia Transilvaniei: familiile Zapolya şi Bathory şi, nu în cele din urmă, Mihai Viteazul! Amenajarea acesteia, acum în curs, restricţionează accesul publicului la etajul palatului, care a putut fi vizitat gratuit întreaga lună februarie, odată cu expoziţia de bază”, precizează reprezentanţii muzeului. (George V. GRIGORE)
Surse: wikipedia.org; infotransilvania.eu; oficiuldestiri.ro; histria.ro, alba24.ro; turismistoric.ro; radiounirea.ro; transilvania365.ro; turnulsfatului.ro, ziarulunirea.ro; viziteazaalbaiulia.ro; rostonline.ro; agerpres.ro