Din 25 august o nouă expoziţie interactivă şi educativă: „Fabrica de jucării!”
În zona Unirii, chiar în centrul Capitalei, s-a deschis o atracţie irezistibilă pentru cei mici: Muzeul Copiilor. Are 110 încăperi, este structurat pe secţiuni tematice, care acoperă domenii precum: tehnologie, geografie, istorie, artă şi cultură şi are 25 de expoziţii interactive permanente, din toate domeniile. Aici, copiii pot vedea cu ochii lor, prin intermediul realităţii virtuale sau în mini-laboratoare tematice, ce înseamnă, de fapt, ştiinţa: braţe robotice, holograme, imprimante 3D, simulatoare de submarin sau rachetă. La anatomie, pot vedea cum arată un bloc operator în miniatură şi pot experimenta proceduri medicale sau acorda primul ajutor. Pot face o călătorie virtuală prin corpul uman, se pot plimba prin spaţiul cosmic sau prin mediul subacvatic. De asemenea, se pot plimbă printr-o grădină botanică şi o grădina zoologică virtuale. Există şi o zona de gaming, un studio radio şi tv, laborator de creaţie grafică şi multe alte surprize.
În sediul existent pe Bulevardul Decebal nr. 11, bloc S14, Sector 3, Bucureşti, micuţii vor intra dacă vor dori într-un univers al copilăriei unde jucăriile şi jocurile vor prinde viaţă odată cu implicarea lor. Aici este locul în care vor descoperi informaţii interesante despre jucării – de la istoria lor şi materialele folosite la construcţia şi asamblarea acestora, până la procesul de reciclare a jucăriilor vechi şi noi.
V-aţi întrebat vreodată care sunt etapele prin care o jucărie este transformată din materie primă în produs finit? În perioada 25 august – 17 noiembrie 2023 Muzeul Copiilor se va transforma într-o adevărată „Fabrică de Jucării”. Haideţi să daţi viaţă unei marionete, să cunoaşteţi istoria jucăriilor, să aflaţi cu ce se jucau copiii egipteni şi multe alte surprize! Împreună veţi construi puzzle-uri distractive, veţi intra într-o casă de păpuşi şi cu siguranţă vă veţi distra în timp ce învăţaţi! Sunteţi deja mari sau nu ştiţi ce să faceţi cu vechile jucării? La finalul expoziţiei vă aşteaptă o zonă de colectare a acestora care, ulterior, vor fi donate către centrele de plasament sau instituţii cu rol în viaţa copiilor aflaţi în situaţii de risc.
Expoziţia interactivă „Fabrica de Jucării” este un spaţiu al creativităţii construit special pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani, unde alături de întreaga familie pot explora şi se pot distra împreună. Cu cele mai surprinzătoare jocuri, elemente speciale, echipamente interactive şi efecte vizuale şi auditive spectaculoase, această expoziţie oferă o experienţă inedită şi memorabilă.
Expoziţia propune mai multe zone tematice captivante:
1. „Din ce sunt confecţionate jucăriile?” – aici, copiii vor afla despre materiile prime utilizate în fabricarea jucăriilor, provenienţa şi prelucrarea acestora.
2. „Cum se prelucrează jucăriile?” – copiii vor putea explora utilajele şi tehnicile de prelucrare a materiilor prime, cum ar fi lemnul, plasticul, metalul şi multe altele.
3. „Cum se asamblează jucăriile?” – copiii vor învăţa despre design, inginerie şi prototipare, explorând procesul de asamblare a jucăriilor.
4. „Zona de construcţii”- într-un atelier specializat, cu ajutorul imaginaţiei şi al diverselor materiale de construcţii, copiii vor putea crea propriile jucării.
5. „Colectare şi reciclare jucării” – aici vor învăţa importanţa colectării şi reciclării jucăriilor, promovând astfel un comportament responsabil faţă de mediu.
6. „Fabrica de Jucării” („Viitorul”) aduce prim-plan şi o zonă a inovaţiilor şi schimbările radicale aduse de revoluţia tehnologică în industria jucăriilor. Copiii vor putea descoperi jucării interactive şi electronice, jocuri video şi console de jocuri, tehnologii precum realitatea virtuală şi augmentată, roboţi şi jucării programabile, imprimare 3D şi multe altele. Această secţiune va oferi o perspectivă fascinantă asupra viitorului jucăriilor.
Muzeul Copiilor este un hub interactiv multifuncţional de învăţare non-formală şi experienţială în care copiii pot explora, învăţa şi se pot distra în acelaşi timp. De-a lungul anilor, Muzeul Copiilor a devenit o destinaţie preferată pentru familii, oferind expoziţii interactive şi educaţionale menite să inspire şi să încurajeze imaginaţia şi creativitatea copiilor. Călătoria nu se va încheia fără să fie pregătit un desert delicios în laboratorul demonstrativ de gastronomie!
Elemente surpriză sunt şi actorii şi teatrul lor de improvizaţie. În zilele de weekend se poate opta pentru vizitarea turului special „Fabrica de Jucării”, unde vizitatorii pot interacţiona cu actorii ce vor interpreta roluri specifice. Durata medie de vizitare: 50 minute până la maximum 1 oră şi 30 minute/tur. În cadrul Turului 2 tematica este: „20 de indicii sub mări – Escape Room”. Descriere: De unde începem? De la Muzeul Copiilor! Unde ajungem? Pe fundul mărilor! Cu ce? Cu ajutorul unui submarin! De ce? Pentru a găsi comoara pierdută în inima oraşului scufundat! În perioada 25 august – 5 noiembrie sunteţi aşteptaţi cu 20 de indicii, curiozităţi, uşi automate, cabina misterioasă a căpitanului, oraşul scufundat, toate în 130 de metri pătraţi de aventură. Echipa este pregătită? Sunt 60 de minute la dispoziţie pentru întoarcerea la suprafaţă. Vor reuşi să îndeplinească toate misiunile pentru a evada? Turul 2 este adresat copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani. Durata medie de vizitare: până la maximum 1 oră/tur.
Cu o experienţă de 13 ani în domeniul educaţiei nonformale, PROEDUS este un actor esenţial în peisajul educaţional bucureştean, reuşind cu succes să aducă împreună cei trei actori principali din educaţie: profesori – elevi – părinţi. Istoricul relevant arată că PROEDUS este pionierul activităţilor extracurriculare şi nonformale în rândul elevilor bucureşteni. Evenimentele lor au fost un exemplu de bună practică pentru alte instituţii publice sau entităţi private, atât la nivel local, cât şi naţional. Aceasta reprezintă o motivaţie suficient de puternică spre a se perfecţiona constant cu proiecte inovative în concordanţă cu noile tendinţe educaţionale. Îşi diversifică cartea de vizită şi se ambiţionează în a rămâne lideri în peisajul educaţional bucureştean, fiind în continuare un model sau o referinţă în materie. PROEDUS răspunde la trei întrebări esenţiale: Ce facem? Cum facem? De ce facem? Rămâne în continuare cea mai importantă instituţie la nivelul Municipiului Bucureşti – lideri în domeniul educaţiei non-formale şi al dezvoltării personale a elevilor bucureşteni, oferind modele de urmat şi activităţi inovative, dar mai ales răspunzând nevoilor concrete de învăţare permanentă. Cum fac? Prin organizarea de noi activităţi şi proiecte ce au în centru elevii, părinţii şi profesorii bucureşteni, prin oferirea, în continuare, a tuturor instrumentelor necesare organizării şi susţinerii de contexte de învăţare şi dezvoltare prin educaţie non-formală şi experienţială. De ce fac? Pentru că experienţa de până acum i-a învăţat cum să vină în ajutorul tuturor actorilor din educaţie, astfel încât învăţarea şi petrecerea timpului liber să conteze şi să fie susţinute la cele mai înalte standarde calitative, făcând diferenţa! De-a lungul a 10 ani, cu peste 20.000 de ore de formare susţinută de personal acreditat. Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive Bucureşti – PROEDUS este un serviciu public de interes local ce se află sub egida Primăriei Municipiului şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. (George V. GRIGORE)
Surse: proedus.ro; jurnaluldeilfov.ro; infoinsider.ro; stiripentrucopii.com; lovedeco.ro; euronews.ro;
Foto: https://www.facebook.com/proeduspmb/photos