MUNTEANU IOAN (4 martie 1950- 21 decembrie 2023)
O universitate trăieşte şi îşi justifică existenţa prin absolvenţii ei. Are sarcina să picure cunoştinţe, să pună aptitudini şi să toarne cât mai mult caracter la zestrea pe care o au studenţii ei. Faptele bune ale absolvenţilor, carierele acestora, veniturile suplimentare obţinute în urma parcurgerii programelor de studii sunt produsul final al unei universităţi. Ca profesori ne bucurăm alături de ei când au reuşite, suntem trişti când nedreptatea din societate nu le oferă şansa valorificării întregului lor potenţial.
Sunt mândru de toţi studenţii mei. Cu unii am reuşit să continui colaborarea şi după absolvire. Unul dintre absolvenţii de excepţie ai Universităţii „Spiru Haret” care a rămas în continuare în contact cu profesorii săi este MUNTEANU IOAN. La momentul de trecere al unui colaborator apropiat din lumea trecătoare la cea veşnică, aşa cum este cazul acum, apare o tristeţe firească pentru firea umană. Citindu-i din nou CV-ul, cu lacrima prelinsă sincer, alături de tristeţe apare şi mândria că am fost într-un adevărat parteneriat după absolvire cu o astfel de valoare, că am reuşit împreună să facem lucruri greu de realizat individual. Prin CV-ul său poate sta fără probleme alături de cercetători de prestigiu din ţară şi străinătate. Cuvinte precum proiecte europene, inovaţie socială sau tehnologică, creativitate şi multă muncă au fost definitorii pentru MUNTEANU IOAN.
Tinereţea sufletească a fost o caracteristică a lui. Deşi avea o diplomă în domeniul tehnic, şi-a dorit perfecţionarea în specializarea Contabilitate şi Informatică de Gestiune – CIG la Universitatea „Spiru Haret”. Pe lângă asimilarea cunoştinţelor, pe durata studiilor şi-a făcut prieteni dintre colegi pe care i-a implicat în activităţile firmei sale MNA ProdCom SRL. După absolvire a fost deschis pentru colaborarea cu Universitatea „Spiru Haret”, atât în proiecte, cât şi în efectuarea practicii studenţilor noştri. Am discutat despre conţinutul programei de la facultate şi am notat observaţiile sale. Majoritatea au fost deja valorificate.
Ce poate mai mult să-l bucure pe un profesor decât atunci când ajunge să lucreze alături de fostul său student? Eu am trăit această bucurie lucrând alături de MUNTEANU IOAN în diferite proiecte. Din acest motiv şi tristeţea are o mare intensitate la despărţierea de studentul şi ulterior colegul meu MUNTEANU IOAN.
Începutul are mereu o pondere mai mare în memoria activă. Apelul de proiecte „Cecuri pentru inovare” a fost prima colaborare, una de succes. Dorind să-şi valorifice corespunzător pregătirea şi abilităţile dobândite, absolventul nostru de excepţie a fost activ şi implicat în proiecte până în ultima clipă a vieţii. Brevetase în cadrul unui proiect de cercetare o serie de pateuri ecologice. Mi-a furnizat câteva mostre să-i spun opinia. Urma să facem un plan de colaborare pentru dezvoltarea acestui proiect. Trebuia să-l sun şi să-i confirm calitatea lor deosebită, dar şi să-l atenţionez asupra cerinţelor de etichetare în cadrul unei producţii extinse. Dar inima sa a încetat să mai bată la sfârşitul lunii decembrie 2023. Rămâne însă în inima noastră, a celor alături de care a lucrat, cei care am avut privilegiul să-i cunoaştem meritele. Activitatea sa este o parte din zestrea umană de care se poate mândri Universitatea „Spiru Haret”. MUNTEANU IOAN lasă în urmă un ideal, o creaţie intelectuală de apreciat, un exemplu de onestitate şi sârguinţă greu de egalat.
Dumnezeu să-l odihnească! (Conf.univ.dr. Aurelian Virgil BĂLUŢĂ)