Consiliul Judeţean Ilfov onorează personalităţile care au marcat destinul României. Astfel, în ziua când s-au împlinit 144 de ani de la naşterea Reginei Maria, un monument dedicat suveranei a fost inaugurat la intrarea în Palatul Ştirbey din Buftea. Evenimentul dedicat personalităţii Reginei Maria a României a fost organizat de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale al Consiliului Judeţean Ilfov, în parteneriat cu Primăria Oraşului Buftea şi Centrul Cultural Buftea şi cu sprijinul Domeniului Ştirbey – Buftea. Directoarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov, Alexandrina Niţă, a ţinut să menţioneze importanţa acestui eveniment pentru toţi ilfovenii, prezenţi în număr mare la această manifestare.
Supranumită Regina Soldat pentru implicarea activă pe front, Regina Maria era considerată de soldaţii ajunşi în spitalele de campanie în timpul Primului Război Mondial drept Mama Răniţilor. După război, Regina Maria s-a implicat nu doar în politică, ci şi în diplomaţie, fiind unul dintre principalii actori ai Marii Uniri din 1918, care şi-a continuat demersurile pentru recunoaşterea internaţională a României Mari prin negocieri cu marile cancelarii ale vremii. Numele Reginei Maria este legat de judeţul Ilfov prin faptul că, în 1916, în Primul Război Mondial, Palatul Ştirbey din Buftea a fost loc de refugiu pentru suverană şi copiii săi. Cu toate acestea, până în prezent, în Buftea nu a existat niciun monument dedicat reginei.
CJ Ilfov a aprobat realizarea monumentului şi plata din bugetul local al judeţului a sumei de 288.400 de lei plus TVA. Iniţial, proiectul trebuia finanţat de Ministerul Culturii, având în vedere aprobarea lui în cadrul Comitetului Interministerial, dar pentru că nu s-au găsit fonduri, sarcina a fost preluată de CJ Ilfov. În acest context, preşedintele CJ Ilfov a afirmat că monumentul dedicat Reginei Maria este, alături de Parcul Ştiinţific de la Măgurele, unul dintre cele mai dragi proiecte: Viaţa ne este marcată de evenimentele zilnice, dar asta nu trebuie să ne împiedice să comemorăm personalităţile care au marcat destinul acestei ţări. Dacă m-ar întreba cineva ce am făcut în mandatul meu, probabil că aş vorbi despre asfaltări, grădiniţe, parcuri industriale. În mod sigur aş vorbi şi despre acest eveniment, pentru că e un eveniment de suflet. (…) Până acum în Buftea nu a existat niciun monument dedicat Reginei. Noi am luat iniţiativa, sculptorul Cristian Pentelescu a transformat-o în realitate, iar acum, avem bustul Reginei chiar aici, la intrarea în Palatul Ştirbey. O bucată de istorie, care să le amintească tuturor de cea fără de care România Modernă nu ar fi existat. Vizibil emoţionat, sculptorul Cristian Ioan Pentelescu a mulţumit asistenţei pentru aprecierea manifestată faţă de opera sa, neuitând să-i amintească şi pe ceilalţi care l-au sprijinit să-şi ducă la bun sfârşit creaţia – meşteri pietrari, meşteri turnători, a căror contribuţie nu trebuie uitată.
Bustul reginei Maria – o statuie mândră şi frumoasă din bronz, ridicată pe un soclu de marmură – a fost inaugurat în prezenţa a numeroase autorităţi judeţene, printre care şi primarul din Buftea, prefectul de Ilfov, reprezentanţi ai poliţiei, jandarmeriei şi ai inspectoratului şcolar. În memoria Reginei Maria, au fost depuse flori. Inaugurarea a fost însoţită de intonarea Imnului României şi a Imnului Regal de către fanfară, iar un sobor de preoţi a sfinţit monumentul. După inaugurarea monumentului, invitaţii au fost poftiţi pe Domeniul Ştirbey, fiind întâmpinaţi cu pâine şi sare de către maestrul coregraf Daniela Mândroc din partea Centrului Cultural Buftea, iar în Sala Regina Maria, Excelenţa Sa, ambasadorul cultural la Convenţia ONU, domnul George Călin, le-a vorbit acestora despre importanţa Anului Cărţii în România şi legătura cu personalitatea Reginei Maria. În Salonul Cărţii au fost prezenţi scriitori din Ilfov ce au acordat autografe şi volume oferite de către CJCPCT Ilfov. Dintre scriitorii prezenţi amintim familia Crăparu, poeţi din Buftea, scriitorul şi profesorul Ioan Gheorghişor din Chitila, romanciera şi poeta Nicoleta Tudor din Gruiu, George V. Grigore din partea CJCPCT Ilfov, Adriana Scripcariu din Piscu, scriitorul Nică D. Lupu din Brăneşti, profesorul metodist Marius Ovidiu Sebe de la CCD Brăneşti, Inspector General din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Ilfov, Maria Gabriela Ilisie, inspector general adjunct din cadrul aceluiaşi inspectorat, Cristina Ghiţă şi profesor Iancu Marin din oraşul Voluntari. Cu toţii au urmărit apoi emoţionaţi premiera filmului documentar Regina Maria – portretul iubirii, în regia şi scenariul lui Salex Iatma. Filmul a fost produs de către CJCPCT Ilfov. Din distribuţia acestuia au făcut parte actori recunoscuţi, dar şi colaboratori ai Centrului Cultural din Buftea. După aplauzele binemeritate, domnul Preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov a oferit diplome şi plachete scriitorilor ilfoveni şi distincţii sculptorului Cristian Ioan Pentelescu şi regizorului Salex Iatma. A urmat apoi un concert de flaut, harpă şi soprană, susţinut de Evelina Andrieş, Amalia Nedelcu şi Loredana Aldea. Evenimentul s-a încheiat cu un moment folcloric în interpretarea ansamblului Doina Ilfovului de la Centrul Cultural din Buftea, coordonat de către maestrul coregraf Daniela Mândroc.
Pentru aducere aminte, ţin să prezint un fragment din Testamentul Reginei Maria: „Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veşnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare. Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută. Am credinţa că v-am priceput: n-am judecat, am iubit…” – Acest testament a fost făcut scris, datat şi semnat cu mâna mea la Tenka – Juvah, Balcic, astăzi Joi 29 iunie 1933.
Acum, pentru toţi cei ce trec prin oraşul Buftea, monumentul comemorativ al Reginei Maria a României va deveni loc de pelerinaj şi de mulţumire…Îi mulţumim pentru tot! Îi mulţumim că a iubit România! (George V. GRIGORE)