Poate că ştiaţi, dar România a fost „bombardată” de-a lungul ultimilor 174 de ani de zece meteoriţi căzuţi din spaţiu. Lista începe cu anul 1852 la „Mădăraşul de Câmpie” în judeţul Mureş şi se termină cu anul 2008, când a fost descoperit meteoritul de la Pleşcoi, în judeţul Buzău. Localitatea de unde vin celebrii cârnaţi de Pleşcoi a înregistrat ultimul dintre cele zece evenimente de acest gen care a fost înregistrat oficial. Meteoritul a căzut la Pleşcoi, sat din comuna Berca, judeţul Buzău, în grădina săteanului Mihail Popescu. Ulterior evenimentului, bărbatul a povestit cum a trăit căderea meteoritului. Era la masă şi a văzut o lumină de fulger pe cer care a coborât, după care a auzit o bubuitură. A mers în grădină, unde a observat o gaură şi în interiorul acesteia un obiect de culoare neagră.
Povestea bărbatului a stârnit interesul cercetătorilor din Cluj, care au mers la faţa locului şi au ridicat obiectul. După cercetări amănunţite s-a dovedit că este vorba despre un meteorit în greutate de 6,91 kg. (20 × 19 × 11 cm), de formă conică. Obiectul se află în prezent în colecţia Muzeului de Mineralogie din Cluj-Napoca, alături de un fragment de meteorit din cel descoperit la Mociu. Meteoritul de la Pleşcoi a fost înregistrat în „Meteoritical Bulletin”. (George V. GRIGORE)
Surse: cdfd.ro; campusbuzau.ro; stiridebuzau.ro; wikipedia.org; newsbuzau.ro Bibliografie: Articolul online „Misterele Buzăului – Episodul al II-lea. OZN, meteorit sau iluzii”