Este destul de clar. Toată lumea ne invită la vot. Corect.
Să ne alegem europarlamentarii. Peste 30. Uniţi pentru interesele României ar putea fi, dacă nu o forţă, măcar o voce puternică, respectată. Dacă…
Să mergem să ne spunem părerea la referendum, în legătură cu întrebările preşedintelui României. Nu toţi alegătorii agreează această consultare. Dar dacă…
Numai că la noi, ca de obicei, de altfel, tot ce trebuie să fie clar este neclar. Campania electorală pentru europarlamentare este, cu una-două excepţii notabile, o „cafteală” dâmboviţeană, multă fiere, mult venin, multă revanşă, incompetenţă, mahala. Nu se înţelege nimic. Confuzie, incoerenţă, acuze, ton ridicat, jigniri, dezgropări de potcoave de cai morţi. Aproape zero despre viitor.
Chiar aşa, noi mai avem viitor? Ca români. Cine mai suntem şi încotro ne îndreptăm? Pentru ce şi pentru cine admitem, acceptăm, ne asumăm că trebuie să luptăm, să ne dăruim? Există ceva sau cineva – în afara familiei noastre şi uneori nici atunci – pentru care am sacrifica ceva, căruia i-am oferi, de exemplu, timp, înţelegere, cunoştinţe, muncă, entuziasm… Ca naţiune, zic!
Adică să nu mai fim plângăcioşi şi pârâcioşi, să ne găsim rădăcinile ca să vedem că nu suntem orfani, că nu aşteptăm bunăvoinţa străinilor, că suntem egalii tuturor, că ne putem proiecta viitorul cu demnitate, cu voinţă. Nu arţăgoşi acolo unde nu ştim şi nu înţelegem, nu neasumând greşeala şi neştiinţa. Trebuie să învăţăm că nu suntem nici buricul pământului, dar nici paria. De fapt, trebuie să învăţăm să învăţăm! Să fim modeşti şi harnici, să vrem să fim puternici, sănătoşi, optimişti, prietenoşi. Să ne implicăm, nu să cârcotim de pe margini, nu să hiperbolizăm defectele alor noştri, în niciun caz al nostru, să aşteptăm mângâierea pe creştet, fără efect. Sunt multe de spus.
De fapt, spun că încă mai avem timp – suntem totuşi un popor care ştie să citească! – să căutăm informaţii şi să aflăm cu ce se ocupă Parlamentul European, ce ar trebui să facă europarlamentarii noştri în timpul mandatului. Informaţi, să-i ascultăm şi să-i alegem pe cei care ştiu de ce ne cer votul. Să ne eliberăm de subiectivismul nostru păgubos şi să-i alegem, obiectiv, pe acei oameni care să reprezinte interesele României, nu ale unui partid politic, nu ale unui grup de interese. Pentru români, pentru România!
Forţa noastră constă în ştiinţă şi informaţie. Suntem un popor matur, trebuie doar să valorificăm inteligenţa şi înţelepciunea, să ne luăm în serios, să fim uniţi şi, da, patrioţi. (Mioara Vergu-Iordache)