• Universitatea Spiru Haret se află, de mai mulţi ani, într-un parteneriat cu Sindicatul ProLex. Astfel, membrii sindicatului, dar şi familiile acestora beneficiază de o reducere de 10% la taxa de studii anuală la toate programele de Licenţă şi Masterat ale universităţii, dar şi la Colegiul universitar Spiru Haret. • Conf. univ.dr. Marian Ilie, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Ştiinţe Administrative, a răspuns întrebărilor adresate de ProLex TV despre admiterea la Universitatea Spiru Haret şi la Colegiul universitar Spiru Haret.
• Domnule decan, cum este în această perioadă în care ne-a lovit pandemia?
Conf. univ. dr. Marian Ilie: Vă mulţumesc că aţi avut curajul să reveniţi la noi. Ne aflăm în acest amfiteatru al facultăţii, care pare lipsit de viaţă studenţească, dar să ştiţi că viaţa studenţească este foarte activă. Auzim de multe ori că lumea s-a schimbat, că nu va mai fi la fel. Şi în învăţământ vor fi schimbări, care ne determină să ne adaptăm la situaţia pe care o parcurgem. Noi avem marele avantaj că deţinem platforma performantă eLearning încă din anul 2006-2007. Este funcţională 100% şi permite studenţilor să aibă acces la informaţie 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Accesul este liber, se pot încărca materiale, atât de către studenţi, cât şi de către profesori, se pot realiza video-conferinţe, simpozioane, în funcţie de cum se fac aceste programări. Este o platformă prietenoasă, uşor de folosit şi foarte eficientă. Chiar astăzi, când înregistrăm, sunt în derulare şase sau şapte cursuri la cele patru programe de studii pe care le avem: sunt acreditate programele de Drept – IF, ultima acreditare la sfârşitul anului 2019; Drept – IFR, reintrăm în procesul de reacreditare în această perioadă; Administraţia publică – program acreditat în luna octombrie 2019; Poliţie locală – vom avea prima promoţie în acest an; vom intra în procedura de acreditare peste doi ani, aşa cum prevede legea. Iar ca programe de masterat ne lăudăm cu deschiderea unui nou program în domeniul Administraţie publică.
• Povestiţi-mi despre ce îi interesează pe poliţiştii locali. Cum se întâmplă cursurile? Când încep înscrierile? Ce pot face cei care îşi doresc să devină poliţişti locali?
Conf. univ. dr. Marian Ilie: Atât pentru Poliţia locală, cât şi pentru celelalte programe de studii, Universitatea are deschisă platforma online pentru preînscrieri. Niciun candidat nu trebuie să se deplaseze la sediul facultăţii decât după ce vor fi eliminate toate restricţiile privind adunările publice. Am proiectat sistemul şi funcţionează de aşa manieră încât îşi pot depune absolut toate documentele scanate, transmiţându-le la adresa pe care o au pe site, la secretariat. Acestea sunt prezentate comisiei de admitere şi există o procedură, care este publică, afişată pe site-ul facultăţii, prin care prezentăm detalii utile viitorilor noştri studenţi.
• Există o dată limită până la care trebuie să depună actele pentru înscriere?
Conf. univ. dr. Marian Ilie: Dacă vor depune actele pentru înscriere până la 31 iulie, vor avea avantajul de a nu plăti taxa de admitere în valoare de 130 lei. Pentru cea de a doua sesiune de admitere, pot depune aceste documente în jurul datei de 25-26 septembrie. Noi sperăm ca, în luna septembrie, să ni se permită să avem şi întâlniri faţă în faţă cu studenţii, cu candidaţii, cu viitorii absolvenţi.
• Ce aduce nou anul acesta? Ce se întâmplă cu examenele?
Conf. univ. dr. Marian Ilie: Toate examenele se vor susţine în platforma electronică. Avem deja o programare riguroasă, cu două perioade de acces pentru fiecare disciplină. Dau un exemplu: de la 9 la 10 dimineaţa şi seara de la 18 la 19, pentru că studenţii ne-au solicitat să planificăm examenele alternativ, pentru a avea posibilitatea ca, şi cei care lucrează, în funcţie de programul lor de lucru, să poată să acceseze platforma. (…) Testul este riguros, cu un număr de întrebări; timpul este calculat ca să asigure corectitudinea desfăşurării examenelor. Înainte de începerea testului, studenţii completează o declaraţie de onestitate, prin care se angajează că îşi asumă responsabilitatea că doar ei susţin examenul, ei se află în faţa computerului, fără a avea alt ajutor exterior. Noi avem încredere în studenţi.
• Dar proba fizică, proba sportivă?
Conf. univ. dr. Marian Ilie: Probele practice nu se mai pot desfăşura în modalitatea clasică. Reglementările prevăd că se pot desfăşura într-un sistem intensiv, comasat – pentru anii terminali, pentru a avea ocazia să susţină proba de licenţă sau disertaţie, după caz, sau în luna septembrie. Pentru admitere s-a luat decizia că dovada că acel candidat, care doreşte să devină poliţist local, are capacitatea fizică şi starea de sănătate corespunzătoare se împlineşte prin prezentarea unui document medical de la medicul de familie. Probele practice sunt accesibile, nu au fost prea multe situaţii ca să nu poată fi îndeplinite, să le promoveze.
• Ce beneficii au cei care vin la facultate prin aplicaţia Pro Lex Club?
Conf. univ. dr. Marian Ilie: Ca beneficii directe, evident, rapiditate şi obiectivitate la admitere, o colaborare foarte bună, instituţională, între Universitate şi sindicatul dumneavoastră, o reducere de taxă de şcolarizare pentru studentul activ şi pentru membrii de familie ai acestuia, în caz că şi aceştia vor deveni studenţi.
• Beneficiază de reducere membrii de familie care merg la altă facultate din USH?
Conf. univ. dr. Marian Ilie: Protocolul nu are aplicabilitate doar la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Ştiinţe Administrative, programul de licenţă Poliţie locală. Acordul este încheiat între Universitatea Spiru Haret şi Pro Lex şi are aplicabilitate pentru toate facultăţile şi toate programele de studii. Vă recomand să încurajaţi copiii sau membrii de familie să meargă şi la celelalte programe de studii, astfel încât fiecare să se regăsească în ceea ce studiază, pentru că avantajele sunt aceleaşi. Reducerea de 10% se aplică atunci când se achită rata a patra, ultima rată. Pentru că pot fi membru activ Pro Lex când mă înscriu, în semestrul I, dar până achit rata a patra îmi dau demisia, plec sau renunţ la acel loc de muncă şi nu mai sunt în sindicat. Pentru aceasta, studentul face o solicitare scrisă, face dovada că este membru activ al sindicatului şi solicită. Noi transmitem această solicitare departamentul contabilitate şi tehnic, introduce în sistem acea reducere de 10% şi abia atunci se poate plăti la casierie. A fost o situaţie în care, dorind să plătească direct la casierie, studenţii şi-au creat falsa impresie că nu se mai aplică această reducere. Ea se aplică în continuare.
• Vreau să-mi povestiţi şi despre Colegiu. Ce ne puteţi spune?
Conf. univ. dr. Marian Ilie: Pe lângă facultatea noastră funcţionează şi Colegiul de detectivistică. O meserie foarte activă şi frumoasă. Detectiv particular, sună bine, dar necesită atenţie pentru pregătire şi devotament. Trebuie să îţi placă ceea ce faci. Nu trebuie să înţelegem că detectivul este aşa cum îl vedem că acţionează în filme. Viaţa are părţi mai bune şi mai puţin bune, ca orice profesie. Recomand colegiul atât tinerilor, care pot veni chiar dacă nu au finalizat liceul cu bacalaureat, dar totodată şi celor care au lucrat în sistemele de ordine publică, siguranţă naţională, jandarmerie sau în alte sisteme. Dacă au ieşit la pensie pot desfăşura activitatea de detectiv particular.
• Trebuie să aibă o diplomă acreditată în domeniul Detectiv particular.
Conf. univ. dr. Marian Ilie: Aveţi perfectă dreptate. În acest sens, Universitatea a încheiat cu Asociaţia Naţională a Detectivilor din România şi cu Patronatul Detectivilor din România protocoale de colaborare. Anul acesta avem două grupe de câte 60 de locuri la Colegiu, pe lângă Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Ştiinţe Administrative Bucureşti, şi încă 60 de locuri pe lângă Facultatea de Ştiinţe Juridice, Economice şi Administrative Craiova. Cursul durează 2 ani.
• Cine vrea să devină Detectiv particular beneficiază de reduceri?
Conf. univ. dr. Marian Ilie: Evident, dacă sunt şi vor deveni membri în structuri sindicale sau de altă natură cu care avem protocol de colaborare. În cazul înscrierii, urmăm aceiaşi paşi ca şi pentru programele de licenţă: până la 31 iulie depunerea dosarului, sau, etapa a doua, până în 25 septembrie.
(https://www.youtube.com/watch?v=tM2flw5MQKc)