Doamna Maria Mera este autorul a 100 de icoane şi 30 de portrete ale personalităţilor Marii Uniri. S-a născut la data de 3 mai 1956. A studiat vioara la Şcoala de Muzică din Reghin. De tânără a început să deseneze, s-a preocupat de arta decorativă şi artizanat. Este membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, din anul 2015. A urmat cursuri de iconografie cu prof Călin Bogătean de la Şcoala Populară de Arte din Târgu Mureş. A participat la numeroase expoziţii colective, iar numărul expoziţiilor personale a ajuns la 30. Este o prezenţă activă în taberele de specialitate, din ţară şi străinătate. Lucrările sale sunt în numeroase biserici şi case din judeţele ţării, dar şi pe teritoriul Angliei, Germaniei, Chinei, Australiei, Greciei, Croaţiei, Italiei, Africii de Sud, Republicii Moldova, Franţei şi Ungariei. Cum har rimează cu dar, trebuie să vă spun că doamna Mera, numai pe parcursul anului 2019, a dăruit peste 200 diverse lucrări. Pentru a face lumea mai bună!
David Alexandru Luca, inginer IT, şi Maria Anton, profesor de matematică, sunt copiii săi cu care se mândreşte, pe bună dreptate. Are şi un nepoţel, un înger pe nume Valentin. Este de remarcat faptul că fata sa şi ginerele au obţinut, trei ani la rând, onorantul titlu de Profesorul anului în China.
Care este motivarea actului dumneavoastră artistic?
Dorinţa mea este ca oamenii, prin tot ceea ce fac, să devină puţin mai buni. Am pictat icoane cu foarte mare drag, pentru că am simţit că toţi sfinţii şi-au dat viaţa pentru a fi asemenea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Vă rog să observaţi că toţi sunt pozitivi, au feţele senine, zâmbesc. Pentru ce? Pentru că ei au văzut lumina. Pe de altă parte, portretele, pictate cu mare drag, prezintă figurile a 30 de personalităţi, înaintaşii care au contribuit la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Prin tot ceea ce fac, vreau să arăt că putem să fim mândri de înaintaşii noştri; toate sunt nişte lecţii de viaţă pentru urmaşii noştri. Am pictat şi flori, ca un omagiu adus acestor înaintaşi. Până acum am făcut 30 de expoziţii personale, începând din 2016.
Cum a început totul?
După ce am suferit un accident vascular cerebral, în anul 2014 am făcut o excursie în Grecia. Eu nu aveam tangenţă cu arta, am lucrat ca telefonistă ani de zile. În Grecia, domnul Ilarie Opriş a avut un vernisaj, la Leptokaria, staţiune la poalele Muntelui Olimp. Ne-am oprit în dreptul unui tablou semnat de Liviu Ştef. Era un cioban cu mâna la gură imitând strigătul de pe deal. Domnul Opriş a spus că vă va repeta cuvintele marelui om de cultură Ioan Vlasiu, scriitor, pictor şi sculptor. El spunea: Oamenii se împart în două categorii. Cei după care nu rămân decât două rânduri scrise de un străin pe o cruce şi creatorii. Priviţi această pictură făcută de regretatul Liviu Ştef, care de câteva luni nu mai este printre noi, dar de câte ori vom intra în acest muzeu, lucrarea sa ne va încânta ochii, inima şi sufletul. Din acel moment, am început să îmi pun întrebări. Ce fac cu viaţa mea?
Care sunt următoarele evenimente?
Cu actuala pandemie, nu ştiu cum vor evolua lucrurile, dar sunt în plan, până la finalul anului 2020, câteva expoziţii.
… Restul e format din imagini, sentimente, trăiri, dorinţe, culori şi mult har. (Aristotel BUNESCU https://agentiadepresaculturalasisportiva. wordpress.com/)