Vorbiţi-ne despre dumneavoastră. Cum vă începe frumoasa poveste a picturii?
– O mătuşă, care a plecat în Germania, ne-a vizitat când eram mică. A venit să îşi viziteze rudele din România, iar eu am primit, pe lângă dulciuri şi alte lucruri frumoase, o trusă de creioane colorate, dar şi alte tipuri de culori. Având toate aceste materiale şi fiind înconjurată de curtea casei părinteşti, de florile şi peisajele din împrejurimile Dâmbăului, primele teme ale desenelor mele au fost buchetele de flori şi peisajele. Una dintre temele preferate a fost natura statică cu flori de câmp, maci şi margarete. După terminarea claselor I –VIII la Şcoala din satul Dâmbău, m-am înscris la Liceul teoretic din Târnăveni, actualul Liceu „Andrei Bârseanu”. În paralel cu liceul, m-am înscris, în 1975, la Şcoala populară de artă din Târgu Mureş, care avea sediul în Palatul Culturii. Aici era profesoară de artă plastică doamna Olga Maria Pop. Cursurile au durat până în 1978, iar diploma de absolvire mi-a folosit la alegerea viitoarei profesii.
La Şcoala Populară de Artă am cunoscut un artist plastic, la acea vreme în mare vogă, avea şase expoziţii personale la activ. În scurt timp, mi-a devenit soţ. Împreună am preluat atelierul de încadrat tablouri din Târnăveni, care aparţinea de Cooperativa Tehnolemn. La scurt timp, căsătoria s-a destrămat, iar fostul soţ s-a întors la Târgu Mureş, unde şi-a continuat activitatea la secţia de sculptură a Întreprinderii „23 August”. În timp ce eu eram elevă la Şcoala Populară de Artă, actualul soţ era elev la Liceul de artă din Târgu Mureş. Orele erau ţinute la ultimul etaj de la Palatul Culturii. Întâmplarea a făcut să ne cunoaştem la Palatul Culturii şi după câţiva ani să devenim soţ şi soţie…
De când sunteţi în AAP Mureş?
– Din anul 1979.
Ce pictori vă plac mai mult?
– În primul rând, Grigorescu, apoi Luchian. Dintre pictorii ruşi amintesc pe Ivan Shishkin şi Isaac Levitan. Un altul este Marko Karoly, ar mai fi peisagiştii olandezi şi englezi. Cred că am pictat sute de tablouri, multe obiecte decorative, dar şi piese de mobilier.
Unde aţi avut expoziţii?
– Au fost expoziţii colective şi de grup la Sibiu, Reghin, Sighişoara, Luduş, Târnăveni, Tg. Mureş, Sovata, în saloanele judeţene şi anuale de pictură. Amintesc aici câteva: 1980, 1987, Casa de cultură „Mihai Eminescu” din Târnăveni, 1989, sala „Unirea” din Târgu Mureş, 2001, la Galeriile de artă din Hayduszaboszlo, Ungaria. Au fost apoi taberele de pictură şi simpozioane de creaţie la Sovata, Zagăr (1979-2007), 2008, „Diploma de excelenţă” pentru activitate culturală conferită de Atelierul de artă plastică „A96,” al Casei de cultură din Târnăveni. 2005, Expoziţie de pictură cu obiecte pictate la Târgul regional pentru artizanat şi meşteşuguri din Târgu Mureş. 2017, Tabără de pictură la Sângeorgiu de Mureş. 2017, Brevet şi medalie comemorativă 40 de ani de activitate în Asociaţia Artiştilor Plastici Mureş, pentru contribuţia adusă promovării artei plastice mureşene în ţară şi peste hotare. 2018, Tabără şi expoziţie la Sovata, 2018, Expoziţie şi tabără la Sângeorgiu de Mureş. 2019, Expoziţie în Grecia, organizată de AAP Mureş. 2019, Cipău, tabără şi expoziţie, 2020, Sălard, tabără şi expoziţie.
Unde sunt acum tablouri semnate de dumneavoastră?
– În SUA, Austria, România, Franţa, Italia, Germania, Spania, Ungaria, Olanda, Lituania, Canada. Am avut interviuri la radio şi televiziune, în ziarele „Cuvântul liber” şi „Nepujsag”. Apariţie în dicţionarul bibliografic intitulat „Portrete mureşene”, de Anca Todea, 2013. Apariţii în 12 cataloage, autori: Ilarie Gh. Opriş şi Vasile Mureşan.
Felicitări multiple, din toată inima!
Aristotel BUNESCU https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com