Festivalul Internaţional de Arte EUROPALIA 2019 s-a deschis la Bruxelles cu expoziţia Brâncuşi Sublimarea formei, dedicată marelui sculptor. „Ne place să credem că EUROPALIA România este cel mai important proiect de promovare culturală desfăşurat până acum de ICR . România va prezenta (…) circa 250 de evenimente culturale de top, dintre cele mai bune produse culturale pe care ţara noastră le poate prezenta în acest moment. (…) Evenimentele majore ale EUROPALIA România ar fi expoziţia Brâncuşi, care a pus acestei instituţii şi cele mai mari provocări logistice şi organizatorice. Ea este montată la Bozar, la Bruxelles. (…) Ea este de departe evenimentul far al EUROPALIA România”, a spus preşedintele interimar al Institutului Cultural Român, Mirel Taloş.
Curatorul expoziţiei dedicate lui Brâncuşi, Doina Lemny, a precizat că sunt expuse lucrări care provin şi din muzeele de artă din Bucureşti şi Craiova, lucrări precum Muza adormită şi Sărutul. Expoziţia de la Bozar va putea fi vizitată până pe 12 ianuarie 2020.
Printre evenimentele prezentate în cadrul EUROPALIA: expo-ziţiile Dacia Felix- Trecutul glorios al României, la Tongeren: Rădăcini. Civilizaţiile de la Dunărea de Jos, la Liege; spectacole de teatru, precum Prinţesa deocheată, spectacole de dans contemporan, muzică – concerte susţinute, între alţii de Angela Gheorghiu, ansamblul SoNoRo, dirijorul Cristian Măcelaru, care va dirija Orchestra Naţională a Belgiei, Milan W. şi un ansamblu de tulnicărese, un workshop de ţambal ţinut de Marius Mihalache la Gent şi Bruxelles. De asemenea, vor fi proiectate mai multe proiecte de arte vizuale şi literatură şi vor fi prezentate peste 100 de filme.
Suntem onoraţi să fim prezenţi la o asemenea manifestare europeană de amploare, dar trebuie să fim conştienţi şi de adevărata valoare a artiştilor români cotaţi la nivel internaţional şi totodată a bogatei noastre istorii milenare. Să fim mândri şi emoţionaţi sufleteşte că am fost selectaţi şi expuşi în atâtea locaţii cu vizibilitate, iar asta ar trebui să simtă în adâncul sufletelor lor toţi românii de pretutindeni. Din păcate nu se face lobby-ul necesar unor astfel de activităţi culturale meritorii. Ar trebui să fim mai conştienţi de valoarea noastră reală şi de potenţialul acestei ţări minunate, care este România! ( George V. GRIGORE)