Avem în faţă un creator special, care într-o perioadă scurtă de timp – prima sa expoziţie a avut loc în anul 2018 – a dobândit un palmares impresionant la concursuri internaţionale de pictură, dintre care: • Filozoful – Lion International Art Contes – premiat cu bronz; •.Assasin’s creed syndicate – Alleanza dell’Artista; • Micile balerine – Lion International Art Contes – premiat cu bronz; • Palatul Moscovits din Oradea; • Dansul paparudelor – premiat cu argint la Europe and Art 21 St. ; • Ada Kaleh – sansunk island – premiat cu bronz la Europe and Art 21 St.; • Regina Maria a României – Alleanza dell’Artista.
Pentru a o cunoaşte mai bine pe doamna Liliana Tocuţiu, din Oradea, cel mai bine este să o lăsăm să îşi prezinte arta sa aparte. ,,Pictez din pasiune, o pasiune imensă pentru culori şi pentru frumos. (…) Deşi aveam pasiunea pentru pictură de copil, în timp m-am îndreptat spre lucrurile practice şi pe care le consideram atunci de viitor, astfel că azi sunt inginer şi administratorul unei firme de construcţii edilitare (fără vreo legătură cu arta). În urmă cu cinci ani am revenit la pasiunea mea pentru pictură şi am început să lucrez în acrilice, studiind tehnici şi alegându-mi un stil caracteristic; ulterior, am urmat un curs de pictură în ulei de patru luni, trecând astfel la pictura în ulei. Altfel spus, în mare parte sunt autodidact. Nu am cursuri cu pictori celebri sau studii profesionale licenţiate. Am început prin a studia singură pictura, începând cu istoria picturii (chiar am reprodus şi redefinit unele tablouri executate de către pictori celebri, lucrări care se potriveau stilului meu, pe care doresc să-l urmez şi în continuare) şi studiind metode şi tehnici din tutoriale prezentate de pictorii contemporani. Postând lucrările mele pe internet în concursuri de pictură organizate de către grupuri de pictori din toată lumea, am constatat cu mare bucurie că sunt apreciate şi premiate”.
Remarcăm şi noi tematica diversă abordată, stiluri dominante într-o perioadă istorică sau alta, dar mai ales atmosfera unor spaţii care se regăsesc foarte rar în tablourile pictorilor con-temporani ce se cantonează în naturi moarte, peisaje, flori, ori teme abstracte şi experimente numite instalaţii ori hapening-uri.
Dacă urmăriţi lucrările artistei, veţi observa semnele talentului, dar şi ale unei determinări puternice pentru a realiza, de fiecare dată, o atmosferă ce rămâne pentru mult timp în me-morie. Felicitări din toată inima! Îi urăm artistei sănătate, putere şi inspiraţie pentru viitoarele manifestări expoziţionale!
(Aristotel BUNESCU)
(https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com)