Se ştie din istorie despre intrarea lui Tudor Vladimirescu în Bucureşti, la data de 21 martie 1821, în fruntea unei armate de trei mii de panduri şi o mie cinci sute de arnăuţi. Este cunoscut şi faptul că, mai bine de două luni de zile, până în 27 mai, a stat în tabăra sa din zona Cotroceni. A fost interesant pentru mine să aflu că în amintirea marelui revoluţionar şi conducător al pandurilor a fost ridicată o statuie, iar, pe fostul amplasament al taberei sale, un liceu poartă cu mândrie numele marelui Tudor Vladimirescu. Am stat de vorbă cu directorul Liceului Teoretic Tudor Vladimirescu, domnul profesor Pavel Lazarov.
Date de contact: • Bulevardul Iuliu Maniu nr. 15, sector 6, Bucureşti
• Telefon: 021 410 3831 • Fax: 021-4118708
• E-mail: secretariatltv@yahoo.com
Profil real: • Matematică-Informatică • Ştiinţe ale Naturii
Profil uman: • Filologie • Ştiinţe Sociale
Reporter: De când fiinţează liceul şi prin ce fel de transformări a trecut în decursul anilor?
Pavel Lazarov: Putem considera că este un liceu vechi. A fost înfiinţat în 1945, sub denumirea de Gimnaziul unic Dobrogeanu Gherea. A funcţionat în altă clădire, tot în zonă, pe lângă Piaţa Veteranilor. Se transformă în Liceul nr. 11 mixt-Militari, din 1948 până în 1954. Din 1959 se află în clădirea aceasta de pe actualul bulevard Iuliu Maniu, la nr.15, unde se spune că avut tabăra Tudor Vladimirescu, şi devine Liceul Tudor Vladimirescu. Din 1977 până în 1990 a fost liceu industrial. În 1990 s-a transformat în liceu teoretic, cu profil de real, cu specializarea matematică-informatică şi ştiinţele naturii, şi cu profil uman, cu specializarea filologie şi ştiinţe socio-umane.
Reporter: Am văzut că elevii liceului sunt foarte implicaţi în tot felul de activităţi extraşcolare, puteţi să îmi enumeraţi câteva dintre acestea?
Pavel Lazarov: Elevii sunt implicaţi în tot felul de activităţi culturale, artistice şi umanitare. Practic, avem şansa să învăţăm într-o singură tură, de dimineaţă, iar după şcoală au posibilitatea să desfăşoare şi alte activităţi.
Reporter: Este interesant că totul pleacă de la ei şi am văzut că există un consiliu al reprezentanţilor elevilor, un fel de nucleu al lor?
Pavel Lazarov: Da. Un Consiliu al Reprezentanţilor Elevilor Claselor există în toate şcolile. Uneori însă trebuie să le determinăm noi opţiunile. Îmi amintesc că acum 15 ani era Ziua Internaţională a Voluntariatului şi în şcoală nu exista nimic legat de voluntariat. Am invitat atunci în jur de douăzeci de asociaţii, în care se făcea voluntariat, ca să le explice elevilor ce înseamnă voluntariatul. Nu am reuşit să îi urnim la acel moment. Dar mai târziu a apărut un grup de iniţiativă din rândul lor, Impact se numeşte, şi de atunci sunt foarte activi. Cu ocazia diverselor sărbători, gen Paşte, Crăciun, 1 Martie, Ziua Femeii, confecţionează obiecte pe care le vând şi cu banii pe care îi obţin cumpără diverse lucruri pe care le duc fie la un azil de bătrâni, fie la un centru de plasament. Acum merg la Asociaţia Pavel, beneficiarii fiind copiii bolnavi de cancer. Îi sprijinim şi noi, cadrele didactice. Cea mai reuşită acţiune a fost într-un an, înainte de Paşti. L-am rugat pe primarul Sectorului 6 de atunci şi ne-a dat o căsuţă de lemn în Parcul Crângaşi, fără costuri, şi am putut să vindem ouă pictate aduse de mine de la ţară şi alte articole. Am făcut şi curăţenie în nişte apartamente sociale şi le-am dus beneficiarilor de acolo şi nişte cadouri.
Reporter: Cum s-a derulat Săptămâna Altfel la Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu?
Pavel Lazarov: E un bun prilej să se desfăşoare aşa cum spune şi numele, o şcoală altfel. Ei merg şi vizitează muzee, parcuri, biserici, tot felul de obiective, dar au şi activităţi sportive. De şase ani organizăm Festivalul-concurs de muzică folk Adrian Păunescu. Nu ştiu dacă aţi observat, sub noi se află sala de festivităţi, care poartă numele marelui poet şi e un festival-concurs, care, de la an la an, creşte. Anul acesta am avut participanţi din cinci judeţe. În fiecare an, preşedintele juriului este fiul poetului, Andrei Păunescu.
Reporter: Este foarte interesant că există licee unde tinerii mai ascultă muzică folk…
Pavel Lazarov: La momentul la care am iniţiat festivalul erau mulţi sceptici, dar cu promovarea de rigoare am reuşit să-i atragem, evident, şi prin artiştii invitaţi să cânte. Se îmbină două lucruri: pe de o parte, muzica folk, care atrage; o mulţime de copii ţin o chitară în mână şi, în al doilea rând, poezia lui Adrian Păunescu. Nu se poate să vorbeşti despre folk, fără să vorbeşti despre Adrian Păunescu! Oricum stilul folk rămâne mereu la modă. În ciuda opiniei generale, elevii sunt atraşi de muzica de calitate fiindcă au discernământ. La Craiova este un grup folk. Se numeşte chiar Generaţia Folk, condus de Mădălina Amon. Sunt în jur de o sută de copii, care participă an de an aici la festival şi în alte părţi. Anul acesta, Premiul întâi la interpretare a fost luat de un elev de la Colegiul Naţional Militar Dimitrie Cantemir de la Breaza. Am avut participanţi foarte buni de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr. Am avut participanţi foarte buni şi din Vâlcea.
Reporter: Când se desfăşoară festivalul?
Pavel Lazarov: Festivalul se desfăşoară în Săptămâna Altfel, în general în preajma zilei liceului, adică 21 martie. Anul acesta, festivalul s-a desfăşurat un pic mai devreme, pe 13 martie, fiindcă trebuie să ţin cont şi de agenda artiştilor. Anul acesta, din juriu, alături de Andrei Păunescu, a făcut parte şi marele bariton al Operei Naţionale Bucureşti, Basalic Iordache. A fost un spectacol absolut fabulos!
Reporter: Mai sunt elevii de azi atinşi de fiorul patriotic, fără nicio interferenţă cu zona politicului?
Pavel Lazarov: Am avut tot felul de manifestări de Ziua Liceului. Acum câţiva ani a fost de fapt o săptămână a liceului. Am reluat traseul lui Tudor Vladimirescu. Am mers cu două autocare şi am pornit de la Padeş. Am poposit şi la Târgul Jiu, unde este Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu. Am profitat de loc ca să vizităm şi Mânăstirea de la Tismana şi opera lui Brâncuşi. Am reluat traseul, iar în Ziua Liceului, pe 21 martie, sprijiniţi de Jandarmerie şi de Poliţia Rutieră, am avut cea mai mare manifestare din istoria liceului. Au venit şapte jandarmi cu cai, unul dintre ei a fost îmbrăcat în costumul în care a jucat în film Emanoil Petruţ, ceilalţi au fost îmbrăcaţi în panduri, încă vreo 40 de elevi îmbrăcaţi în jieni, toţi în costume naţionale. Au venit colegii noştri de la Şcoala de muzici militare, cu fanfara, şi mulţi elevi, părinţi şi foşti elevi, practic o coloană ce trecuse de APACA, şi încă nu ieşiseră toţi din curtea şcolii. Aproximativ 2000 de participanţi. Noi facem foarte frecvent tot felul de spectacole şi cântări în sală şi văd reacţia sălii, când se cântă muzică populară. Nici muzica populară nu este perimată. Ba chiar le place. Se ridică şi fac hore.
Reporter: De la horă ne întoarcem iar la şcoală şi vă întreb cum au trecut elevii de simularea pentru Bacalaureat?
Pavel Lazarov: Suntem în limite normale. Sigur este o etapă intermediară. Eu nu iau de referinţă rezultatele de acum. Trebuie să ţinem cont că se va schimba inclusiv nivelul de dificultate a subiectelor. Noi avem promovare cam 92%, 93%, în sesiunea de vară şi ne ducem către 97%, în cea de toamnă.
Reporter: V-aţi propus ceva anume pentru anul şcolar 2018-2019?
Pavel Lazarov: De zece ani încoace ne propunem să construim o sală de sport, pentru că în momentul acesta nu mai avem. Aveam doar o sală mică de gimnastică. Acum acolo este sala noastră de festivităţi şi am consolidat şi extins clădirea asta având un proiect aprobat ca finanţare pentru o nouă sală de sport. Am avut însă neşansa ca o parte din curtea şcolii să fie cedată fără niciun fel de documente Gării Cotroceni. S-a făcut proiectul pe planul cadastral, evident, şi când au venit constructorii s-a constatat că spaţiul sălii nu mai este la noi. Am făcut toate demersurile posibile la toate autorităţile, dar nu s-au făcut retrocedările. Avem o promisiune de la Primăria Generală că anul acesta o să înceapă construcţia unei săli noi de sport. (Ciprian C. VASILESCU)