Florica MILLEA, director al Liceul Tehnologic Ion I.C. Brătianu, Bucureşti: Ca să ne întoarcem la şcolile de artă şi meserii, a trebuit să trecem printr-o criză foarte mare a forţei de muncă
O poveste interesantă se ţese în proximitatea celei mai mari pieţe agro-alimentare din Bucureşti, cunoscută azi ca Piaţa Obor. Undeva în zona de Est, pe terenul gogoşeriei viermilor de mătase a Societăţii Ţesătoarea, aveau să se construiască în 1907 câteva ateliere-şcoală, care au primit la momentul respectiv numele de Regina Elisabeta şi Ţesătoarea. În ce fel s-a dezvoltat învăţământul în acest perimetru şi cum s-au transformat atelierele-şcoală în ceea ce azi poartă numele de Liceul Tehnologic Ion I.C. Brătianu este o istorie locală, veche de 112 ani. Am vorbit cu directorul instituţiei, inginera Florica Millea, atât despre perioadele de înflorire ale liceului şi şcolii profesionale de aici, cât şi despre cele de restrişte.
Reporter: Vă propun să ne faceţi un scurt istoric al Liceului Tehnologic Ion I.C. Brătianu şi să insistaţi pe transformările din cei 112 ani trecuţi de la înfiinţarea primei şcoli profesionale de ţesătorie.
Director Florica Millea: Astăzi este un liceu care are patru domenii de activitate. Cum s-a înfiinţat în 1907 ştiţi! Prin implicarea Reginei Elisabeta, dar, probabil, mai puţin cunoscut este faptul că în 1918 şcoala mai exista, deşi societatea ce o reprezenta juridic se autodizolvase. Aşa că şcoala va fi preluată de Societatea Ortodoxă a Femeilor Române, iar în 1940, alături de şcoala de ţesătorie, se înfiinţează Cursul profesional nr. 9 cu pregătire la uzinele S.E.T. În ‘45 devine Şcoala de fete, respectiv Liceul de fete, Şcoala Profesională nr. 9 şi Şcoala de ucenici electricieni. În 1975, liceul a fost luat în patronat de Fabrica Mecanică Fină. Era o întreprindere foarte mare. La vremea respectivă fabricau, de la maşini-unelte, până la ceasuri. S-a reprofilat şcoala şi s-a făcut de mecanică fină, cu specializări de optician, de metrolog, de ceasornicar, bijutier. S-a transformat în profesională şi pe urmă, printr-un ordin al ministrului de la vremea respectivă, s-a înfiinţat liceul tehnologic. Aşadar, după şcoala profesională, elevii aveau posibilitatea de a urma liceul la seral, cum era atunci. Au adus inginerii din fabrică să predea toate materiile tehnice care erau necesare. Profesorii aveau atunci şi normă ca ingineri la Mecanică Fină şi profesori la liceul nostru. Exista şi posibilitatea învăţământului de zi. Reporter: Ce au adus anii 1990?
Director Florica Millea: În anii ’90 se înfiinţează specializări noi: de mecatronist, de proiectant CAD (proiectare orientată pe calculator). Meserii noi, predate de inginerii români, după standarde europene. Fabrica Mecanică Fină a murit treptat şi am început şi noi să scoatem dintre materiile vechi. Am devenit grup industrial. Am rămas consecvenţi în domeniul mecanic şi în cel electric. Am reuşit în ultimii ani să ne autorizăm pe turism şi alimentaţie şi industrie alimentară, câte o clasă pentru fiecare domeniu. În 2012 ne-am reprofilat şi, tot de atunci, purtăm numele de Liceul Tehnologic Ion I.C. Brătianu; şi avem învăţământ profesional cu următoarele calificări: mecanic auto, mecanic echipamente hidraulice şi pneumatice, mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, bucătar, ospătar, vânzător în unităţi alimentare, brutar – patiser – preparator produse făinoase şi preparator produse din carne şi peşte. La liceu avem ca specializări: tehnician metrolog, tehnician în industria alimentară la zi, iar, la seral, tehnician gastronom. Domeniul alimentar este foarte căutat azi, aşa că a trebuit să ne reprofilăm pe turism şi pe alimentaţie.
Reporter: Practic, le faceţi concurenţă celor de pe Şoseaua Viilor?
Director Florica Millea: Noi suntem începători la acest capitol, dar ne păstrăm specializările mecatronică şi proiectant CAD, iar la şcoala profesională ne-am autorizat şi pe mecanică auto. În prezent, avem la toate formele de învăţământ cam 600 de elevi, faţă de 300 cât aveam în trecut, până să facem schimbările acestea în concordanţă cu cerinţa pieţei economice. A trebuit să trecem printr-o criză foarte mare a forţei de muncă pentru ca să ne întoarcem la şcolile de artă şi meserii. Părinţii au contribuit şi ei la această criză a forţei de muncă pentru că şi-au influenţat negativ copiii să fugă de şcolile de arte şi meserii sau de profesionale. Elevii Liceului Tehnologic Ion I.C. Brătianu, beneficiază de condiţii de studiu moderne, de mobilier şcolar nou, la standarde europene, laboratoare dotate cu calculatoare cu table interactive şi de un corp profesoral bine pregătit. Avem şi cantină şi cămin pentru elevii din provincie. Oferta este foarte diversificată. Vă dau un exemplu, un copil a terminat profesionala ca mecanic auto şi vrea să facă liceul la zi, ca ospătar, se poate. Îşi dă diferenţele şi trece la liceu, să facă ce vrea el mai departe. Avem proiecte de la Şcoala Ambasador a Parlamentului European până la proiecte de antreprenoriat cu foarte multe societăţi comerciale, unde elevii noştri îşi fac practica. Avem revistă şi trupă de teatru.
Alexandru Daniel Savu elev clasa a XII-a: Eu am venit prin transfer de la Liceul Tehnic Media în clasa a XI-a şi m-am adaptat. Sunt la clasa tehnician mecatronist şi vreau să merg la Facultatea de Marină de la Constanţa, la Academia Navală, şi mă gândesc că o să îmi prindă bine, dacă o să lucrez în camera maşinilor. Pentru asta mă pregătesc la mecanică şi electronică.
Reporter: Eşti interesat şi de activităţi extraşcolare?
Alexandru Daniel Savu: M-am implicat anul trecut la Târgul liceelor în prezentarea ofertei educaţionale a Liceului Tehnologic Ion I.C. Brătianu şi la întâlnirile cu cei din Parlamentul European. Sunt implicat!
Reporter: Ai trecut cu bine prin recenta simulare pentru examenul de Bacalaureat?
Alexandru Daniel Savu: Simularea a fost ok. Mai am timp să mă pregătesc. A fost o auto-evaluare necesară, fiindcă am crezut că stau mai bine. E mai complicat la liceele tehnice, fiindcă noi ne pregătim pe zona de tehnic, dar criteriile sunt aceleaşi şi pentru liceele teoretice şi pentru cele tehnologice, ceea ce nu este chiar ok.
Director Florica Millea: Criteriile pentru Bacalaureat sunt aceleaşi pentru toată lumea. Din clasa a IX-a până în a XII-a, la noi se face doar biologie. Cum putem rivaliza cu liceele teoretice unde se face anatomie într-a XI-a şi genetică într-a XII-a? Elevii noştri de la profilul CAD ştiu să modeleze perfect în 3 D, dar la Bacalaureat nu se dă nicio materie tehnică, se dă şi pentru ei tot Biologia dintr-a IX-a şi a X-a. Este un mare neajuns al sistemului de învăţământ românesc preuniversitar. (Ciprian C. VASILESCU)