Am descoperit un artist aparte, cu o viaţă specială, un colorist de talent, cu o viziune interesantă asupra lumii înconjurătoare. Este vorba despre doamna Laura Ciumău:
Sunt bucovineancă din Câmpulung Moldovenesc, Suceava. De trei ani locuiesc şi profesez la Braşov. Vreau să subliniez încă de la început faptul că moştenesc talentul de la bunicul meu. Şi tata a pictat, iar sora mea, Anca Bălan, a terminat Academia de Arte la Iaşi. Fiul meu Tudor, de 14 ani, face acum cursuri de artă grafică. Mai am o fată, Ioana, de 18 ani. Eu am studii în silvicultură, muzică şi medicină.
Ne gândim cam cum arată pereţii unei asemenea familii. Plini de tablouri reuşite. Care este meseria dumneavoastră?
Sunt asistent medical generalist. Am ales această meserie din dragoste pentru oameni. Sunt o persoană care s-a implicat social. Am decis că pot să fac mai mult pentru oameni şi, astfel, în anul 2014, m-am înscris la Şcoala de asistente medicale. Cred că este cea mai frumoasă meserie, aceea să ajuţi oamenii.
Da, evident. Să revenim la pictură. Ce reprezintă ea pentru dumneavoastră?
Arta, pictura se îmbină minunat cu trăirile mele. Pictura este prietena mea. Ei îi spun ce anume gândesc şi ce anume simt.
Pentru a-i cunoaşte pictura mai bine, am primit două filme foarte interesante, în care artista îşi prezintă lucrările. Imaginile apar pe un fond muzical discret. Cu o voce blândă, autoarea ne introduce în universul său de culori. Iată câteva explicaţii: ,,Aici este un peisaj. Nişte brăduţi în ceaţă. Iată o primăvară în zona de munte, o căsuţă. Aici este o primăvară mai tristă, iar aici un orăşel abstract. Pictura intitulată de mine Poarta Raiului. Lucrarea datează din perioada când a început pandemia. Apoi, a trebuit să pictez altceva. Avem figura lui Iisus Hristos, cu nimb galben. M-au impresionat puternic incendiile din Australia şi am pictat pădurea în flăcări. M-a dat peste cap situaţia de acolo. Dar să trecem acum la nişte flori vesele, lalele, un ghiveci. Iată o lucrare în care se îmbină frumos apa cu cerul, nu mai vreau să schimb nimic la acest tablou. Îmi place mult aşa cum este. Iată altă pictură, cu trandafiri. Aici este floarea soarelui, mai abstract, fiecare înţelege ce vrea, apoi o floare de mac. O lucrare de mai mici dimensiuni, pe care o îndrăgesc foarte mult. A fost şi bine apreciată. Uite nişte floricele de iarnă. Am considerat că acest tablou se pune doar iarna pe perete. Avem şi o grădină cu maci”. Cu adevărat, tablourile sunt interesante. Pelicula numărul doi: ,,Aici sunt nişte maci; iubesc mult roşul. Cerul albastru. Aici se vede epava de la Costineşti. Am făcut subiectul în creion prima dată, apoi, la revenirea acasă, am trecut totul în culoare pe pânză. Sus se observă pescăruşii, se vedeau bine de la fereastra hotelului în care am stat. …Nişte liliac; tabloul nu este terminat, dar lucrările nu trebuie să fie terminate, aşa spun marii artişti. Aici avem o femeie în suferinţă, era un război, nu eram mulţumită, lucrarea era o luptă cu mine. Eu sunt în tablou, mă luptam, era un război. Aici, o primăvară cu copăcei care au înflorit. Şi floarea mea cu mult roşu, vă spuneam că îmi place roşul. Aici avem un apus, apoi un răsărit, care îmi trezeşte tot felul de amintiri, l-am vândut deja, o lucrare abstractă, aici este un lac, apoi o lucrare mai micuţă cu un peisaj… cam aşa arată lumea mea, acestea este universul culorilor mele”.
Vă mulţumim frumos! Multă sănătate, sperăm să mai putem vedea, cu un alt prilej, noi picturi semnate de dumneavoastră.
(Aristotel BUNESCU, https://agentiadepresaculturalasisportiva. wordpress.com/)