Un nou pas spre recunoașterea internațională a Editurii Fundației România de Mâine - lansarea online a ediției în limba italiană a cărții O stea pe cerul românesc. Regina Maria a României Autor: Nicolae Mareș
Vineri 28 mai 2021 a avut loc lansarea online a ediției în limba italiană a cărții O stea pe cerul românesc. Regina Maria a României, apărută în prima ediție la Editura Fundației România de Mâine, autor: profesorul și ambasadorul Nicolae Mareș. Este o carte pe care sintetic o putem defini ca fiind despre Esența Sufletului Românesc.
În limba italiană, cartea are titlul: Una stella sul cielo Rumeno: La Regina Maria di Romania. Traducerea a fost efectuată de doamna Alexandra Radu.
Ediția în limba italiană este realizată în baza colaborării deja consacrate dintre Institutul TESEO din Italia și Universitatea Spiru Haret din România. Obiectivul comun al celor două instituţii este cunoașterea mai bună dintre poporul italian și poporul român. Pe baza unei înțelegeri mai bune, mai profunde, colaborarea, în primul rând de afaceri, dar nu numai, poate să crească și să fie tot mai eficientă pentru toți.
Ediția în limba italiană a beneficiat de câteva elemente noi față de prima ediție, cea în limba română. A fost inclus un set de fotografii reprezentative ale Reginei Maria aflate în patrimoniul Muzeului Național Cotroceni. Mulțumim pe această cale Muzeului Național Cotroceni, domnului director Liviu Jicman pentru sprijinul acordat în realizarea ediției în limba italiană cu acest supliment de fotografii. Ele sunt utile cititorului de limba italiană care nu a avut la dispoziție imagini cu Regina Maria sau informații despre epoca din istoria României pe care o acoperă cartea. Ediția în limba italiană are în plus și un Cuvânt înainte special al autorului Nicolae Mareş către cititorul de limba italiană. Apar și două recenzii, dintre care una realizată de reputatul profesor italian Alessandro Denti, care are și calitatea de curator al ediției. Îi mulțumim pe această cale și domnului profesor Alessandro Denti.
Apariția editorială în contextul parteneriatului dintre Institutul TESEO și Universitatea Spiru Haret
În procesul de cunoaștere reciprocă este importantă înțelegerea particularităților sufletești ale fiecărui popor în parte, dar și a elementelor de referință ale caracterului liderilor săi. Dacă cineva dorește să intre în relații de afaceri complexe, sigur va genera relații strânse în cadrul organizațiilor mixte care apar. Fiecare va trebui să-și modeleze atitudinile față de partener în funcție de trăiri, sentimente, sensibilități proprii.
Prin traducerea în limba italiană a cărții O stea pe cerul românesc. Regina Maria a României pot fi cunoscute în spațiul cultural italian calitățile principale ale unuia dintre liderii de seamă ai poporului român. Este vorba despre un lider care a intervenit în viața publică în momente decisive și deosebit de grele pentru România.
Citind cartea, toți cei care vor dori să vină în România pentru colaborare în diferite domenii, vor ști câteva lucruri esențiale. Românii pot fi conduși și de femei dacă acestea se identifică total cu idealurile lor. Calitățile pe care le avea Regina Maria au făcut-o să fie iubită și urmată de români în momente grele, când clepsidra istoriei nu permitea nici o abatere. Regina Maria s-a impus prin voință, sinceritate, vitalitate, veselie. Acestea sunt calitățile principale ale liderilor pe care le apreciază românii.
Printre elementele care particularizează comportamentul poporului român reflectat de Reginei Maria sunt toleranța, acceptarea slăbiciunii, eliminarea urii ca factor de presiune în luarea deciziilor de viaţă. Regina Maria spune clar: Ura este un sfetnic rău şi conduce la multe probleme. Italienii vor înţelege astfel că românii acceptă sancţiunea dar în limite raţionale, care să nu depăşească intensitatea abaterii.
După victoria în război este necesară mereu validarea ei la tratativele de pace. Văzând că în orice război toată lumea suferă, popoare mici sau mari, vom înţelege că lupta pentru o Europă unită, oricât de grea ar fi, este de preferat epocii războaielor. Dacă nu ne plac instituţiile comunitare putem să facem noi Europa noastră, a popoarelor componente ale Europei. Prin proiectul comun al Institutului TESEO cu Univesitatea Spiru Haret chiar asta facem: modelăm Europa după voinţa noastră.
Pentru cei care admiră istoria contra-factuală cartea O stea pe cerul românesc. Regina Maria a României poate să genereze teme diverse de dezbatere. De exemplu, ne putem întreba cum ar fi progresat ţările noastre dacă eroii din Marele Război sau liderii lor şi-ar fi concentrat eforturile nu pe câmpul de luptă, ci pentru progresul umanităţii?
Lansarea
La lansarea din 28 mai 2021 au participat direct (în ordinea intervențiilor):
Moderator Alexandra Radu, traducător al volumului.
Autorul, Nicolae Mareş, diplomat, om politic, doctor în filologie şi ştiinţe umaniste, scriitor, publicist şi traducător, din partea Editurii Fundației România de Mâine.
Alessandro Denti, curator al ediției în limba italiană a volumului, profesor și publicist, doctor în filosofie, din partea Institutului Teseo.
Aurelian Virgil Băluţă, coordonator proiect, conferenţiar universitar doctor în economie, membru în Consiliul Științific al Editurii Fundației România de Mâine.
Stefano Amodio, președinte al Fundației Institutul de Învățământ Superior și Cercetare Teseo și membru al Consiliului Director al Fundației Institutul de Învățământ Superior și Cercetare Teseo, doctor în psihologie generală, profesor asociat în psihologie ocupațională la Universitatea din Cassino. Predă psihologie socială, psihologie ocupațională și psihologia comportamentului terorist.
Melina Allegro, vicepreședinte și Director pentru relațiile internaționale, externe și orientare și membru al Consiliului de administrație al Fundației Institutul de Învățământ Superior și Cercetare Teseo, profesor formator în domeniul pedagogiei, educației experimentale, tehnologia educației și a învățării.
Dragoş Ciocăzan, director, Editura Fundației România de Mâine.
La lansare au asistat de asemenea, studenți ai Institutului TESEO de la grupa de limba română: Antonio Pucci, Angela Salruso, Arianna Cassella, Sabrina Massaro, Imbroglia Alessia. De asemenea au trimis mesaje pe e-mail cititori ai Editurii Fundației România de Mâine care au aflat despre această lansare.
Din desfășurarea evenimentului organizat de Institutul Teseo și de Editura Fundației România de Mâine rezultă câteva particularități.
A fost lansarea unei cărți a unui profesor din România în fața atât a unui personal academic de o certă valoare internațională ( reprezentanții partenerului TESEO) cât și a unor studenți din Italia interesați de România în curs de studiere a limbii române.
Partenerul nostru pune în aplicare prin acest proiect o metodă pedagogică revoluționară. Pentru viitorul afacerilor în țări precum România includ studiul limbii române pentru studenți sau absolvenți având pregătire economică, juridică, administrativă. Înainte de a se lansa în afaceri în România sau cu România aceștia studiază particularitățile comportamentale și psihologice ale românilor, învață elemente esențiale din istorie și din fondul spiritual ( cum ar fi, de exemplu, filosofia), intră în contact pe rețele de socializare cu cetățeni români. Astfel, studenții respectivi, atunci când vor demara sau dezvolta afaceri la noi vor avea mult mai multe șanse de succes decât dacă ar fi fost pregătiți conform altor metode pedagogice.
Teme și probleme discutate la lansare
Autorul a mulţumit pentru oportunitatea de a-i fi tradusă cartea în limba italiană. Italia este o forţă culturală europeană şi o putere spirituală mondială, care a dat mari titani pentru cultura internațională, iar Regina Maria a fost apropiată de cultură şi de artă. În esenţă, Regina Maria a fost un exemplu de Primă Doamnă pentru modul cum a acţionat în interesul României, atât în timpul Marelui Război, cât şi la tratativele de pace. Este posibil ca acel caracter putenic probat de Regina Maria să fie determinat de faptul că „se trăgea din os domnesc”: avea legături de rudenie, atât cu dinastia Romanov, domnitoare la acel moment în Rusia, cât și cu Regele Marii Britanii. Regina Maria a avut în rândul poporului român imaginea impecabilă de dăruire. S-a realizat o incursiune în istorie, fiind prezentat contextul în care a fost necesară implicarea Reginei Maria în efortul diplomatic al României.
A fost apreciată foarte mult calitatea traducerii, capacitatea doamnei Alexandra Radu și a domnului Alessandri Denti de a înţelege sensul profund al textului. Traducerea este în limbajul colocvial al specialiştilor „ calul de tracţiune al unei culturi”, elementul care face să fie cunoscută în exterior spiritualitatea unui popor. Ediția italiană a cărții O stea pe cerul românesc. Regina Maria a României îndeplinește condițiile de a promova spiritul poporului român în spaţiul cultural italian.
Pentru recenzorul şi curatorul ediţiei în limba italiană, traducerea cărţii a fost o frumoasă aventură. L-a impresionat cum o istorie privată, cea a Reginei Maria, devine istoria unei ţări întregi. A fost atât un noroc cât şi o lipsă de noroc pentru Regina Maria să trăiască într-o epocă în care unele monarhii europene își terminau parcursul istoric. O altă menţiune a fost cea referitoare la spiritul european al Reginei Maria. Sosită de tânără în România a adus aici cultura celor două familii regale din care provenea: cea rusă din Est şi cea britanică din Vest. Câteva întrebări au apărut pe parcursul traducerii: • câte Europe sunt astăzi, pentru că pe vremea Reginei Maria era una singură? • cum ar fi arătat România fără contribuţia Reginei Maria?
Colegii din conducerea Institutului TESEO, „frații italieni”, cum le-a spus mereu la lansare autorul, şi-au exprimat speranţa ca partneriatul dintre instituţiile noastre să continue.
Viaţa socială şi mai ales cea economică este o permanentă confruntare. Perioada pe care o descrie cartea a fost cea a uneia dintre cele mai impotante confruntări din întreaga istorie a poporului român. Principiile călăuzitoare ale acelei lupte au fost pentru poporul român, aşa cum spunea Regina Maria, liderul lui de la acel moment, juste. România şi-a dorit o victorie a dreptului și a echității. Pentru cititorul de limbă italiană interesat de colaborarea cu poporul român este evidentă conluzia: în cazul unor obiective juste, bazate pe echitate, românii şi liderii lor pot să facă sacrificii.
Cartea va fi utilă şi celor care sunt pur şi simplu pasionaţi de istorie. Cunoscând deja sacrificiile poporului italian în Marele Război şi eforturile diplomaţiei Italiei pentru recunoaşterea drepturilor sale legitime, vor vedea că şi fraţii lor români au trecut prin momente similare.
Înregistrarea integrală a lansării va fi disponibilă în curând pe Youtube. Selecțiuni de la lansare vor fi disponibile și pe conturile de socializare ale Universității Spiru Haret și ale Editurii Fundației România de Mâine. (Conf.univ. dr. Aurelian Virgil BĂLUȚĂ, Consiliul Ştiinţific al Editurii Fundaţiei România de Mâine)