Joi, 8 iulie 2021, a avut loc în sala centrului USH Pro Business din clădirea Rectoratului Universității Spiru Haret lansarea unei cărți de excepție a prof.univ.dr. Ioan N. Roșca: Filosofia integrativității, apărută recent la Editura Fundației România de Mâine.
Cartea Filosofia integrativității îl are ca prim recenzor pe reputatul profesor de filosofie prof.univ.dr. Acsinte Dobre. Redactor al cărții este Dragoș Ciocăzan. Coperta, foarte sugestivă, a fost editată de Magdalena Ilie. (Imaginea de pe coperta cărții este rodul unei prime colaborări cu o asociație de tineri artiști plastici din Germania, Mystic Art Design, care a acordat editurii dreptul de a utiliza gratuit una dintre picturile lor.) Tehnoredactarea cărţii a fost realizată de către Vasilichia Dinu.
Lansarea volumului a beneficiat de suportul profesionist al unei echipe, conduse de Laura Grigore, a departamentului PR al Universității Spiru Haret.
Conținutul cărții
Cartea cuprinde o introducere cu titlul Cupola filosofiei integrative și trei părți: • A fi, a exista și a fi real în lumea de aici și de dincolo • A cunoaște și a adeveri ca raport subiect-obiect • Filosofia fundamental integrativă și filosofiile aplicative.
Prima parte are următoarele capitole: A fi sau esența lui a exista și structura sa integrativă; A exista, ca manifestare a lui a fi și structura sa integrativă; A fi real – conjuncția lui a fi și a exista.
Partea a doua cuprinde următoarele capitole: Rațiunea și adevărurile ei – dincoace și dincolo de experiență și logică; Intelectul – instrument al cunoașterii științifice; Treapta receptivă – fundament al întregii cunoașteri.
Partea a treia este alcătuită din următoarele capitole: Fundamentul filosofic integrativ și antropologia filosofică; Fundamentul filosofic integrativ și axiologia; Fundamentul filosofic integrativ și filosofia istoriei.
Participanți şi discuţii
Un autor consacrat, așa cum este profesorul Ioan N. Roșca, va avea mereu un număr mare de admiratori, la orice lansare de carte, chiar și în perioade dificile. Așa a fost și pe 8 iulie 2021. Publicul a fost numeros, printre invitaţi aflându-se personalităţi ale mediului intelectual românesc: prof.univ.dr. Acsinte Dobre, prof.univ.dr Nae Georgescu, prof.univ.dr. Narcis Stelian Zărnescu, conf. univ. dr. Aurel Cazacu, conf. univ. dr. Silviu Șerban, conf. univ. dr. Nela Mircică, scriitoarea Passionaria Stoicescu, scriitorul Florentin Popescu, prof.univ.dr. Mihai Bădescu, prof.univ.dr. Niculae Grosu, avocat Doina Rizea, jurist Mihaela Bădescu, pictoriţa Anamirela Anghel, ing. Ștefan Iordache, ing.dr. Mihai Isbășescu, arhitect Victor Modoran, economist Cornel Stan, economist Gabriel Popa, dr. Vasile Soare, familia autorului, conducerea editurii.
În deschidere, Dragoș Ciocăzan, directorul Editurii Fundației România de Mâine, a mulțumit numeroșilor invitați pentru participare și a prezentat autorul. Apoi, şi în calitatea sa de redactor al cărţii, a făcut o succintă trecere în revistă a argumentelor în favoarea originalității textului lucrării propuse de distinsul autor.
Prof.univ.dr. Ioan N. Roșca a prezentat principalele idei și teme care l-au animat atunci când a scris Filosofia integrativității, subliniind nevoia unor reinterpretări mai puțin uniformizante ale noțiunilor de spiritual și material, în încercarea de a elimina generalizările sterile. Făcând precizarea că nu are pretenția unui sistem filosofic, autorul a precizat că lucrarea poate fi considerată o sinteză a ideilor expuse de domnia sa în precedentele lucrări de antroposofie, axiologie și filosofia istoriei.
Conf.univ.dr. Aurelian Virgil Băluță, membru al Consiliului Științific al Editurii Fundației România de Mâine, a făcut câteva comentarii legate de opera autorului, urmate de considerații asupra importanței și modernității Filosofiei în lumea contemporană, precum și o proiecție la scară social-politică a conceptelor filosofice văzute ca motor al dinamicii societății umane.
Prof.univ.dr. Nae Georgescu, marele eminescolog, cercetător la Institutul de Filosofie și Psihologie Constantin Rădulescu-Motru al Academiei Române, a inițiat o scurtă și cordială polemică în jurul termenului integrativitate. Atât remarcile vorbitorului, cât și răspunsurile autorului au constituit un regal intelectual, angrenând o parte a asistenței într-o dezbatere vie, animată.
Prof.univ.dr. Acsinte Dobre a subliniat ineditul teoriilor expuse de autor în noua lucrare, accentuând originalitatea scrierii, prospețimea textului și perspectivele pe care o astfel de abordare le deschide.
Scriitoarea Passionaria Stoicescu a dat o altă dimensiune dezbaterii, vorbind despre omul și prietenul Ioan N. Roșca, cel care în lucrările sale, la fel ca în viața cotidiană, lasă să se strecoare o sinceritate, o sensibilitate și o profunzime a analizei noțiunilor greu de egalat, alături de un har poetic ușor de ghicit.
Am mai reţinut observaţia autorului Ioan N. Roșca că această carte poate fi privită ca o cupola a întregii sale creații filosofice de până acum. Specialiştii participanți la lansare au subliniat valoarea sistemului filosofic generat de profesorul Ioan N. Roșca prin apariția acestei cărți. Au fost scoase în evidență contribuțiile sale novatoare. Orice filosof are menirea să pună în discuție anumite aspecte. Întrebările adresate autorului s-au referit la originea termenului integrativitate, conexiunile cu alte cărți scrise de domnia sa, raportarea la tendințele actuale din filosofie. Intervențiile au cuprins elemente de filosofie comparată între sistemul propus de Ioan N. Roșca și alți filosofi, conectarea sau poziționarea cărții în istoria filosofiei din România și din Europa etc. A existat opinia potrivit căreia integrativitatea, așa cum este prezentată în carte, este un sistem original prin care filosofia se integrează organic cu alte domenii ale spiritualității: teologia, științele exacte, științele sociale, acțiunea socială, inclusiv componenta sa politică. Așa cum a redat filosofia domnul profesor Roșca, aceasta ajunge cu explicarea conceptelor și utilizarea limbajului până la etapa de interferență de la care încep, cu instrumente specifice, teologia, teoria cunoașterii și științele exacte, acțiunea practică în domeniul social. Nu mai întâlnim acea tradițională dezvoltare a ideilor filosofice până la granița domeniilor respective ale spiritualității. Prin sistemul său filosofic, Ioan N. Roșca pătrunde până la conceptele și fundamentele domeniilor spiritualității, acolo unde sufletul și cugetul fiecăruia dintre noi alege calea de urmat.
În ceea ce privește planurile de viitor, profesorul Ioan N. Roșca a mărturisit că are mereu în sertar un text filosofic, dar este posibil ca o perioadă de timp să se consacre poeziei și artei, alte pasiuni ale domniei sale.
Cartea Filosofia integrativității este utilă atât filosofilor, cât și cititorilor de filosofie. O recomandăm și pentru persoane care nu au avut pasiunea de a citi filosofie. Persoanele credincioase își vor întări credința și vor avea argumente solide împotriva ipotezei eronate că ateismul reprezintă modernitatea. Vor vedea că textele teologice, indiferent cărei credințe aparțin, sunt perfect congruente cu evoluțiile recente din filosofie. Cei implicați în cunoașterea științifică, indiferent că operează în zona de creație sau în cea aplicativă, vor înțelege că știința își atinge obiectivele, binele omenirii, mult mai bine sub cupola filosofiei și a înțelegerii esențelor.
Concluzia O singură recomandare: comandați cartea Filosofia integrativității a domnului profesor Ioan N. Roșca! (Conf.univ.dr. Aurelian Virgil BĂLUȚĂ)