La 19 ianuarie 1991, din iniţiativa prof.univ.dr. Aurelian Gh. BONDREA, ia fiinţă, în Bucureşti, Fundaţia România de Mâine – instituţie de cultură, ştiinţă şi învăţământ, autonomă, fără scopuri politice sau patrimoniale (nonprofit), având în structura sa, ca parte integrată, Universitatea Spiru Haret – al cărei preşedinte a fost ales de adunarea generală constitutivă a membrilor fondatori. De la început, misiunea fondatorilor a fost de a cultiva şi promova, în România, valorile culturii naţionale şi universale, de a contribui la dezvoltarea învăţământului şi a ştiinţei. Privind spre viitor, obiectivul rămâne neschimbat: dezvoltarea capitalului uman, ca principală resursă a societăţii noastre.
Universitatea Spiru Haret – 33 de ani în slujba educaţiei
Rectorul Universităţii Spiru Haret, conf.univ.dr. Aurelian A. Bondrea:
„Încă de la început, Universitatea Spiru Haret a fost fondată cu ideea de a inova constant în domeniul educaţional. Universitatea noastră a fost prima care a introdus în România pluridisciplinaritatea în învăţământul superior, prima care a adoptat metode moderne de predare online prin platforma de e-learning Blackboard şi prima care a implementat un ambiţios program de consiliere a liceenilor în alegerea unei viitoare cariere. Astfel am devenit cea mai mare instituţie de învăţământ privat din România. Universitatea Spiru Haret şi Fundaţia România de Mâine facilitează de peste trei decenii accesul tinerilor la educaţie. Suntem principala forţă în dezvoltarea societăţii noastre, prin succesul absolvenţilor noştri. Şi dacă vorbim despre succes, trebuie să menţionăm faptul că peste 75% dintre absolvenţii universităţii noastre profesează şi sunt recunoscuţi în domeniul de studiu pe care l-au urmat. Nu e puţin lucru, mai ales dacă ne gândim că peste 340 000 de români au absolvit cursurile Universităţii Spiru Haret! Aceste performanţe remarcabile sunt rodul efortului susţinut al întregii echipe manageriale, a cărei misiune este implementarea şi perfecţionarea unor procese de învăţământ şi de cercetare ştiinţifică de cel mai înalt nivel calitativ, bazate pe principiile eficienţei educaţionale, ale transparenţei manageriale şi ale responsabilităţii financiare. De aceea putem spune că oferim cu adevărat garanţia calităţii în educaţie. O spun şi alţii, dovadă fiind prezenţa în topuri realizate de celebre organizaţii internaţionale de specialitate, unde ne regăsim constant cea mai bine poziţionată instituţie de învăţământ superior privat din România. (…)
Preocuparea pentru inovaţie este perfect ilustrată prin succesul proiectului USH Digital, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Prin intermediul acestui proiect, universitatea noastră are acces la noi oportunităţi de a ne dezvolta puternic în domeniul tehnologiilor de vârf. Acesta cuprinde investiţii în infrastructura digitală a Universităţii Spiru Haret pentru modernizarea, extinderea, consolidarea unui număr de 24 de departamente/ centre/ laboratoare/ biblioteci digitale/ platforme existente în cadrul universităţii; actualizarea unui număr de programe de studii, 24 de licenţă şi 8 de master, în total 32 de programe, pentru dezvoltarea competenţelor digitale specifice profesiilor emergente şi a consolidării competenţelor antreprenoriale în sectorul digital precum şi investiţii în formarea competenţelor digitale ale membrilor comunităţii academice a universităţii. Aceste investiţii într-o bază tehnologică modernă, împreună cu activităţile de dezvoltare a corpului profesoral, garantează nivelul înalt al procesului educaţional şi o pregătire de calitate pentru parcursul dumneavoastră profesional. Aici joacă un rol important şi dezvoltarea aptitudinilor şi a experienţei practice pe care o oferim prin intermediul structurilor conexe universităţii.” (Din mesajul adresat cu prilejul deschiderii anului universitar 2023-2024)
Nu ştiu cum era vremea acum 33 de ani, sâmbătă, 19 ianuarie. Din documente ştiu că într-un apartament de pe Intrarea I.L. Caragiale din sectorul 2 din Bucureşti, un vizionar, prof. univ. dr. Aurelian Gh. Bondrea, împreună cu un grup de intelectuali au desfăşurat şedinţa de constituire a Fundaţiei România de Mâine şi prima adunare generală care a aprobat actele constitutive în baza cărora, la 12 februarie, judecătoria Sectorului 1, Bucureşti, admite cererea de înscriere a Fundaţiei România de Mâine în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor. Îmi imaginez entuziasmul, dorinţele, speranţele mărturisite atunci. S-au pus şi bazele primei instituţii de învăţământ superior particular din România de după 1989, Universitatea Spiru Haret. Totul era clar în programul fondatorilor. Benefic şi clar, ceea ce a convins multe personalităţi marcante ale învăţământului, culturii şi ştiinţei să li se alăture în primul senat al Universităţii Spiru Haret, preşedinte de onoare – acad. Ştefan Milcu, rector – acad. Nicolae Teodorescu.
Au trecut 33 de ani. Iar nu ştiu dacă fondatorii şi-au imaginat că dincolo de dificultăţile începutului se vor confrunta cu atâtea „piedici” izvorâte din ambiguitatea legilor sau din nepriceperea şi invidia oamenilor. Multe au fost încercările prin care a trecut Universitatea Spiru Haret. Sigur că doar în pomul cu roade se dă cu pietre, dar roadele erau pentru societatea românească. În multe cazuri nu a contat! Şi totuşi, perseverenţa, încrederea, viziunea, capacitatea de muncă a fondatorului şi a colaboratorilor, toate au făcut ca visul să continue. (Mioara VERGU-IORDACHE)