Andrei GALBENU: Asistentul medical trebuie să fie conştient de profesia nobilă pe care şi-a ales-o şi să se autodepăşească cu fiecare zi petrecută la locul de muncă
Asistentul medical trebuie să fie conştient, în orice moment al carierei, de profesia nobilă pe care şi-a ales-o şi să o practice cu profesionalism şi demnitate – acesta este principiul după care îşi doreşte Andrei Galbenu, cadru didactic în cadrul Colegiului Universitar Spiru Haret, specializarea Asistent Medical Generalist, să se ghideze cursanţii săi. Profesia de asistent medical nu este una facilă, dimpotrivă, este plină de provocări, însă doar persoanele empatice şi care iubesc oamenii pot urma acest drum profesional. Ce calităţi trebuie să aibă un asistent medical, care este viitorul acestei profesii, dar şi alte informaţii aflăm în rândurile de mai jos.
Domnule Andrei Galbenu, ce tendinţe aţi observat în rândul cursanţilor? Ce îi motivează să aleagă această profesie?
Profesia de asistent medical poate fi îndeplinită doar de persoane capabile de empatie şi dragoste de oameni. Cursanţii Colegiului Universitar Spiru Haret Bucureşti dau dovada de aceste trăsături prin implicare şi dorinţa de cunoaştere a tuturor aspectelor teoretice şi practice aplicabile profesiei de asistent medical generalist. Motivaţia principală a cursanţilor, încă de la momentul interviului de înscriere, este aceea legată de dorinţa de a-i ajuta pe cei aflaţi în momente grele din punct de vedere al sănătăţii. Un alt punct important în alegerea acestei profesii se referă la stabilitatea oferită de sistemul medical şi de nevoia de personal calificat în spitalele şi clinicile din sistem. Este de luat în calcul şi pachetul financiar atractiv care le este oferit odată cu intrarea în sistemul sanitar de stat.
Cât de importantă este o relaţie bună dintre pacient şi asistentul medical?
Relaţia cu pacientul reprezintă nucleul profesiei de asistent medical. O relaţie defectuoasă are ca efect un tratament pe jumătate eficient, pentru că tratamentul administrat unui pacient nu este doar unul fizic, acesta trebuie să fie şi la nivel psihic, prin starea de bine rezultată dintr-o relaţie sănătoasă a pacientului cu asistentul medical. Este binecunoscut faptul că oamenii, atunci când devin pacienţi, se transformă, având un grad de irascibilitate ridicat, comunicare defectuoasă, stare depresivă. Asistentul medical trebuie să dea dovadă de răbdare şi de cunoştinţe solide de comunicare eficientă pentru stabilirea, încă de la început, a unei relaţii care să aline starea pacientului, atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere psihic.
Ce calităţi trebuie să aibă un asistent medical profesionist?
Calităţile unui asistent medical sunt acelea care contribuie în mod direct la starea de bine a pacienţilor, printre acestea numărându-se empatia, capacitatea de comunicare, firea sociabilă, amabilitatea şi dorinţa de a face bine celor aflaţi în momente delicate. Pe lângă acestea, asistentul medical trebuie să fie foarte bine pregătit, atât teoretic, cât şi practic, pentru a putea face faţă tuturor provocărilor întâlnite la locul de muncă. O bună pregătire dă un sentiment de calm pacienţilor şi apreciere din partea colegilor şi medicilor cu care face echipă. A şti întotdeauna ce faci şi a fi stăpân pe situaţie sunt alte două puncte esenţiale pe care un asistent medical trebuie să le aibă sau să şi le însuşească.
Având în vedere pandemia de coronavirus, credeţi că va exista o creştere a cererii pentru practicarea acestei profesii?
În contextual actual, generat de pandemia cu noul coronavirus, nevoia de asistenţi medicali temeinic pregătiţi este mare. În momentul de faţă există o creştere a cererii pentru această profesie; acest trend ascendent va fi menţinut pentru o perioadă lungă. Personalul medical, fiind în prima linie, este cel care luptă continuu pentru salvarea de vieţi omeneşti, însă este insuficient, de aceea este şi va fi nevoie de oameni pregătiţi care să intre în sistem.
Cum s-a adaptat Colegiul Universitar Spiru Haret în ceea ce priveşte cursurile online?
Colegiul Universitar Spiru Haret, prin corpul profesoral şi personalul administrativ, s-a aliniat nevoilor de educaţie la distanţă, cursanţii beneficiind de avantajele platformei Blackboard, cursurile în format electronic oferite de cadrele didactice şi de întâlnirile pe diferite aplicaţii de webconferencing, pentru suport. O atenţie deosebită a fost acordată cursanţilor din an terminal pentru pregătirea lucrărilor de certificare şi a examenelor finale. Au fost realizate şedinţe de consultări pentru alegerea temelor potrivite pentru a fi tratate în cadrul lucrărilor, structura acestora şi modul în care trebuie redactate. Toate eforturile s-au tradus prin continuarea, cu succes, a cursurilor fără ca vreunul dintre cursanţi să piardă informaţiile necesare unei bune pregătiri în domeniul sanitar.
De ce ar alege viitorii asistenţi medicali să înveţe în cadrul Colegiului Universitar Spiru Haret?
Viitori asistenţi medicali trebuie să fie conştienţi că alegerea este în mâna lor şi că soluţia unei pregătiri temeinice pe drumul către un asistent medical profesionist se găseşte la Colegiul Universitar Spiru Haret. Cu un corp profesoral bine pregătit, având ca scop pregătirea temeinică a cursanţilor, contracte de practică cu unităţi sanitare prestigioase din Bucureşti, taxe avantajoase şi o bază materială bine pusă la punct, Colegiul Universitar Spiru Haret Bucureşti reprezintă soluţia ideală pentru cariera de asistent medical.
Care sunt principalele lecţii despre acest domeniu cu care doriţi să rămână cursanţii dumneavoastră?
Asistentul medical trebuie să fie conştient, în orice moment al carierei, de profesia nobilă pe care şi-a ales-o şi să o practice cu profesionalism şi demnitate. Un bun profesionist ştie să se adapteze şi să trateze orice situaţie cu calm, găsind întotdeauna soluţia optimă. Într-o societate în care nevoia de comunicare este acută, capacitatea de a gestiona situaţiile cu care se confruntă şi analiza rapidă nu trebuie să lipsească din portofoliul personal. Nu în ultimul rând, să se autodepăşească cu fiecare zi petrecută la locul de muncă şi să fie la curent cu toate noutăţile din domeniu, pe partea de asistenţă medicală. (https://colegiuluniversitar.spiruharet.ro/blog)