Simona MARICA este lector universitar doctor la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Bucureşti. Este psiholog clinician specialist, aşa încât disciplinele predate aparţin domeniului evaluării, diagnosticului clinic la copil şi adult, dar şi al psihopatologiei.
„Sunt profesor în această universitate de peste 20 de ani, îmi iubesc profesia, activitatea didactică şi atmosfera din sala de curs. Îmi place să fiu aproape de studenţii mei, poate, de aceea, una dintre seriile foarte dragi mie mi-a oferit titlul onorific de Cel mai ZEN Prof.
Încerc să aduc exemple din practica mea privată şi să îi fac pe studenţi să înţeleagă că deşi este important diagnosticul, mult mai important este omul din spatele acestui diagnostic, cu istoria sa unică de viaţă.
Ca formare, mă revendic Şcolii Existenţiale de Psihoterapie, de aceea valorile pe care încerc să le transmit studenţilor noştri sunt libertatea (în gândire şi acţiune), decizia asumată, responsabilitatea, sperând ca astfel viaţa lor – profesională şi personală – să devină un parcurs cu şi spre SENS“.
Conferenţiar universitar doctor Cezar TITĂ, de la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Economice şi Administrative, Craiova, spune că „situaţia pandemică actuală ne împiedică să avem un contact direct, în sala de curs sau de seminar, cu studenţii, dar acest neajuns este compensat de faptul că Universitatea Spiru Haret poate să pună la dispoziţia studenţilor şi a cadrelor didactice platforma educaţională, BlackBoard. Prin intermediul acesteia, chiar din anul universitar 2019-2020, am putut continua procesul de învăţământ, atât în ceea ce priveşte cursurile, cât şi în privinţa desfăşurării sesiunilor sau a susţinerii online a examenelor de licenţă şi disertaţie.
În calitate de cadru didactic nu pot decât să fiu mulţumit şi satisfăcut că procesul educaţional poate continua în condiţii moderne, că universitatea face eforturi continue pentru a se plasa în elită, nu numai în ceea ce priveşte procesul de învăţământ, ci şi în ceea ce priveşte accesul la tehnologia de ultimă generaţie utilizată. Cursurile şi seminariile au loc atât pe platforma Blackboard, cât şi pe GoogleMeet”.
Este haretistă din 1993, anul în care a dat examenul de admitere la Facultatea de Sociologie-Psihologie din cadrul Universităţii Spiru Haret.
„A fost dragoste la prima vedere, iar Alma Mater a devenit pentru mine punct de referinţă în ceea ce priveşte dezvoltarea personală şi profesională.”, mărturiseşte Cristiana BĂLAN, lector universitar doctor la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Braşov.
A parcurs mai multe formări profesionale de lungă durată în domeniul psihoterapiei, astfel că a obţinut din partea Colegiului Psihologilor din România atestat de Psihoterapeut Autonom – Psihoterapie Experienţială şi Hipnoterapie, iar din partea Asociaţiei Române de Psihodramă Clasică (ARPSIC) a obţinut diploma de Psihoterapeut – Director de Psihodramă.
În cadrul Asociaţiei „Societatea Naţională Spiru Haret pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură” este Formator Programe de formare continuă pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar şi Expert (termen lung) proiect POCU – Muncă, Asumare, Legalitate pentru Integrare şi Nediscriminare – MALIN.
Primul lucru pe care îl face dimineaţa este să transmită gânduri de recunoştinţă pentru toate lucrurile care s-au petrecut şi se vor petrece în viaţa sa.
Hotel California interpretată de Eagles este melodia pe care o asculta „on repeat” în facultate.
Sfat pentru haretiştii din prezent: „Fiţi buni, frumoşi, generoşi, deştepţi şi mândri de Alma Mater!”