Conf. univ. dr. Dragoş Ungureanu este cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti, Universitatea Spiru Haret. Povesteşte despre parcursul său academic, dar şi despre cel profesional, dar şi despre omul din spatele catedrei.
„În urmă cu zece ani m-am alăturat echipei de cadre didactice de la Universitatea Spiru Haret, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, unde predau discipline de Finanţe, precum Control intern, Control financiar şi Expertiză contabilă, Evaluarea şi auditul proiectelor.
În demersul meu pedagogic pun accent pe dialog constructiv, dezbatere academică, învăţare motivantă şi semnificativă, gândire creativă, echitate, respect reciproc, dar şi simţ al umorului atunci când acesta este de calitate.
În anul 2011, am obţinut recunoaşterea de Doctor în Economie şi Afaceri economice internaţionale în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. De asemenea, în acelaşi an am finalizat şi un Masterat în Diplomaţie şi Securitate la Institutul Diplomatic Român, după ce în 2003 obţinusem o diploma de Masterat în Ştiinţe Economice, specializarea Afaceri internaţionale, tot la ASE. Sunt licenţiat în economie din 2001.
În prezent, sunt Consilier pentru afaceri europene în cadrul Departamentului de Relaţii Financiare Internaţionale/Afaceri Europene de la Ministerul Finanţelor Publice. Până în ianuarie 2019 am fost Expert naţional detaşat la Comisia Europeană din Direcţia Generală de Protecţie Civilă Europeană şi Ajutor Umanitar de la Ministerul Finanţelor.
De asemenea, am mai activat în calitate de Consilier pentru afaceri europene, Consilier pentru Bugetul UE/ Secretar I (grad diplomatic) Consiliere de preaderare, Consilier de integrare.
Din 2014 şi până în prezent activez şi ca membru în Secretariatul Tehnic al Comitetului interministerial privind monitorizarea îndeplinirii obligaţiilor ce revin României din acordurile cu instituţiile financiare internaţionale (FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială), Ministerul Finanţelor Publice.
Dacă ar fi să dau nişte cifre din activitatea mea ştiinţifică aş spune că sunt unic autor a patru cărţi tipărite, coautor a 12 volume, autor/coautor a 45 de articole, referate/studii publicate în reviste de specialitate, în ţară şi străinătate, am participat la 30 de Conferinţe/Sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale, am 23 de citări în lucrări ştiinţifice, naţionale şi internaţionale şi am participat la trei teme de cercetare ştiinţifică în calitate de coordonator şi/sau membru în colectivul ştiinţific.
Mă consider un om care deţine o bună abilitate de a lucra ca membru al unei echipe şi, de asemenea, de a o coordona, de a comunica esenţialul şi am bune capacităţi de raportare. Sunt o persoană proactivă, dinamică, cu o gândire flexibilă, inovativă, cu foarte multe capacităţi analitice, de abstractizare şi de sinteză.
În timpul liber îmi place să fac sport, cu precădere să joc tenis de câmp, fiind chiar dispus să accept şi o provocare, dar care, indiferent de rezultat, nu va influenţa criteriile de evaluare a studenţilor”.
Îi plac romanele poliţiste, romanele de dragoste, dar în acelaşi timp iubeşte să călătorească şi să gătească atunci când timpul îi permite. Primul lucru pe care îl face în fiecare dimineaţă este să pornească muzica şi să-şi facă cafeaua pentru a începe ziua cu o energie pozitivă.
Ea este Mirela Andreea Oprea şi a absolvit în această vară Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Ştiinţe Administrative, specializarea Drept, din cadrul Universităţii Spiru Haret. În prezent, urmează un masterat în Ştiinţe Penale şi Criminalistică, visul său fiind acela de a urma o carieră în magistratură. În acest sens, a început să pună bazele formării sale încă de pe băncile facultăţii.
„Mi-am dorit să urmez profesia de avocat şi pentru a înţelege mai bine ce presupune aceasta m-am înscris la diverse internship-uri în cadrul unor societăţi de avocatură din Bucureşti. Iar în cele din urmă m-am angajat ca paralegal la o societate de avocatură, unde am reuşit să pun în practică toate informaţiile pe care le-am dobândit de-a lungul anilor de facultate, dar şi să învăţ secrete ale profesiei de avocat. În prezent, mi-am îndreptat atenţia către magistratură şi mă pregătesc pentru examenele ce vor urma”, mărturiseşte aceasta.
Pe parcursul anilor de studenţie a fost membră a Senatului Universităţii (până la finalizarea studiilor), reprezentant al studenţilor, timp de doi ani. De asemenea, a avut oportunitatea de a-şi prezenta lucrările în cadrul unor conferinţe naţionale şi internaţionale.
A fost impresionată de majoritatea cadrelor didactice cu care a interacţionat, deoarece, după cum povesteşte Mirela, „sunt persoane foarte deschise, care
într-adevăr îşi dau interesul, care te ajută atunci când nu înţelegi materia şi, cel mai important!, care îţi dau sfaturi. Astfel, pe această cale, aş vrea să le mulţumesc: domnului Marian Ilie, doamnei Aura Preda, doamnei Adina Rădulescu, doamnei Paula Grecu, doamnei Mariana Rudăreanu, doamnei Maria Popescu, domnului Florea Bujorel, doamnei Diana Artene, doamnei Roxana Ifrim. Tot ce pot spune este faptul că sunt persoane deosebite, care au avut o influenţă pozitivă asupra carierei mele.”
Femeile puternice şi de succes, de exemplu Margaret Thatcher, Indira Ghandi, Prinţesa Diana, Angela Merkel, Regina Maria, care s-au remarcat de-a lungul timpului au inspirat-o dintotdeauna.
„Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte. Numai faptele îi deosebesc.” – este citatul după care se ghidează.
„Să fiţi cei mai buni! În orice domeniu vă doriţi să activaţi: drept, psihologie, medicină veterinară etc., să aveţi mereu dorinţa şi râvna de a fi cei mai buni! Acesta este îndemnul pe care îl transmit haretiştilor de astăzi.