• Măsurile adoptate de autorităţile italiene în şcoli, instituţiile de instruire şi formare profesională, universităţi.
Din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), au fost suspendate, începând cu 5 martie 2020, pe întreg teritoriul italian, activităţile didactice derulate în mod direct în grădiniţe, şcoli, universităţi, instituţii AFAM. În acelaşi timp, a fost adoptată măsura derulării activităţilor didactice la distanţă. Ulterior, a fost permisă, în mod excepţional, tot cu respectarea normelor de distanţare fizică, derularea directă a examenelor de bacalaureat.
În vederea depăşirii acestei situaţii, au fost luate anumite măsuri pentru protejarea sănătăţii elevilor şi studenţilor, dar şi a cadrelor didactice, respectându-se dreptul la studiu şi protejându-i pe aceştia de eventualele efecte negative ale suspendării cursurilor directe.
Astfel au fost elaborate Liniile directoare în vederea redeschiderii în siguranţă a anului şcolar 2020/2021 şi a fost adoptat Documentul orientativ pentru reluarea activităţilor didactice directe şi activităţii în grădiniţe şi şcoli primare. De asemenea, au fost adoptate diverse prevederi legislative referitoare la noul an şcolar şi universitar.
În grădiniţele, şcolile şi universităţile italiene, calendarul anului şcolar 2020/2021 a fost păstrat şi se respectă în continuare. Examenele de orice nivel se derulează direct, dar şi online, în funcţie de numărul persoanelor prezente şi de condiţiile tehnice. De asemenea, s-a stabilit ca organele de conducere să asigure curăţenia mediilor şi să-şi îndeplinească obligaţiile administrative şi contabile privind serviciile educaţionale pentru copii şi, în aşteptarea reluării activităţii didactice, proprietarul clădirii poate autoriza, împreună cu instituţiile de învăţământ, organismul de conducere să utilizeze spaţiile pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor ludice, recreative şi educaţionale, neşcolare sau formale, fără a aduce atingere activităţilor instituţiilor de învăţământ. Activităţile trebuie desfăşurate cu ajutorul personalului calificat şi cu obligaţia managerilor de a adopta proto-coale de siguranţă specifice în conformitate cu liniile directoare şi de a asigura activităţile de curăţare şi igienizare necesare. În aceleaşi condiţii, pot fi utilizate şi centrele sportive publice sau private.
Liniile directoare menţionate în anexa 18 la Decretul prim-ministrului – pregătite pe baza primelor indicaţii furnizate în nota ministerială din 4 mai 2020 şi a propunerilor CRUI din 26 iunie 2020 şi 22 iulie 2020 privind metodele de derulare a activităţii didactice, acceptate de Comitetul tehnico-ştiinţific al Departamentului Protecţiei Civile la 24 iulie 2020 – prevăd acţiuni bazate pe un scenariu plauzibil pentru primul semestru al anului universitar. 2020/2021, presupunând continuarea pandemiei la nivel global şi noi episoade de contagiere la nivel local în toamnă-iarnă. Prin urmare, acolo unde este posibil, predarea va fi derulată simultan, atât direct, cât şi online, adică adoptând o metodă mixtă care poate fi practicată atât în sălile de clasă cât şi, în acelaşi timp, la distanţă. Toţi studenţii vor avea ocazia să participe la lecţii, chiar dacă nu pot fi prezenţi fizic în universităţi: în special, se face referire la studenţii internaţionali care nu se pot deplasa şi la studenţii extraregionali, precum şi la studenţii cu anumite patologii pentru care nu este recomandată reluarea activităţilor directe. De asemenea, se subliniază faptul că predarea online va permite reducerea numărului de elevi prezenţi în sălile de clasă şi că, prin metoda hibrid se vor putea derula şi schimburi de studenţi şi elevi la nivel internaţional. Universităţile se vor putea organiza pentru a garanta toate activităţile de laborator, exerciţiile şi activităţile experienţiale directe şi vor putea adapta toate structurile tehnologice ale sălilor de clasă pentru a permite predarea online de calitate, utilizând resursele alocate de minister din Fondul pentru nevoile de urgenţă ale universităţilor, şi centrelor de cercetare. Rămâne valabilă obligativitatea purtării măştii şi cea de distanţare la un metru, iar în sălile de studiu se va face igienizarea zilnică. (Melina ALLEGRO, institutul Teseo)